Tina bullar i ugn

Om du bakar egna bullar som du fryser in så kan du tina dom i ugnen. Det är ett utmärkt sätt att få känslan av nybakade bullar utan att behöva baka dom samma dag. Läs mer här om hur du ska tina bullar i ugn och i mikrovågsugn.

Gör så här för att tina bullar

Låt bullarna tina klart under en kökshandduk så blir de saftiga

När man bakar bullar hemma så brukar man baka ett gäng bullar. Oftast så blir bullarna lite sega efter några dagar. Förhindra detta genom att förvara bullarna i frysen. Fördelen med att förvara bullarna i frysen är att du enkelt kan tina dem i ugnen. Fördelen med att tina frysta bullar i ugn är att bullarna smakar som nybakade bullar. De frysta bullarna blir helt enkelt som nygräddade. Och lång tid tar det inte heller att tina bullarna i ugnen!

Tina frysta bullar i ugn

Att tina bullar i ugnen går snabbt. Undvik att låta dem vara i ugnen för länge, då kan de bli torra.

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 150 grader. Undvik varmluft.
 2. Ta fram de frysta bullarna från ugnen.
 3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
 4. Tina dem i ugnen i ungefär 5 minuter.
 5. När det doftar nybakat så är bullarna klara. Bara att servera till fikat.

Tänk på det här:

 • Försök att frysa in bullarna så fort som möjligt när du bakat dem och när de svalnat. Ju fortare du fryser in dem, desto godare smakar de när de tinat.
 • Om du är rädd för att bullarna ska torka ut när du tinar dem i ugnen kan du ta ut dem efter tre minuter och lägga dem under en bakduk i 10 minuter så att de blir jämnt tinade och tinar klart där. Genom att tina dem inledningsvis i ugnen så börjar bullarna dofta och smaka gott. Genom att tina klart dem under en kökshandduk så torkar de inte ut.

Tina bullar i micro

Om du tycker det är omständligt att tina bullarna i ugnen så kan du pröva att tina dom i micron. Resultatet av att tina bullar i micro mot att tina bullar i ugnen är inte lika bra, men det kräver mindre jobb.

Tänk på det här:

 • Tina bullarna på låg effekt i micron. Flytta lite på bullarna i micron så de tinar upp jämnt.
 • Undvik att micra bullarna för länge. En halv minut räcker för 1-2 bullar. Försöker du tina upp de frysta bullarna i micron för länge så blir konsistensen konstig, segt och hårt. Det beror på att microvågsugnen gör så vattnet i bullarna dunstar bort.
 • Testa att ställa in ett glas vatten i micron om du ska tina bullarna. Då minskar du risken att bullarna blir torra. Perfekt om du ska värma torra bullar.
 • När du micrat bullarna så låt de stå i 2 minuter så att värmen förmedlar sig och de tinar jämnt.

Tina bullar utan ugn och micro?

Vad gör man om man inte kan tina bullar i vare sig ugn eller micro, är det kört då? Nej, inte alls. Du kan tina bullarna i en plastpåse som står framme i rumstemperatur. Räkna med att det tar 3-4 timmar innan bullarna är tinade då. Det kommer inte lukta nybakat men kommer vara gott.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *