Få frukt och grönsaker att mogna snabbare

Visste du att många frukter och grönsaker fortsätter att mogna efter att de har blivit plockade. Äpplen och bananer mognar efter att de har blivit plockade, men inte gurkor till exempel. Inom grönsaks- och fruktindustrin används detta till sin fördel så att du och jag kan köpa färsk frukt i affären. Det går till så att frukten plockas omogen och får sedan mogna under resan till affären. Oftast påskyndas mognadsprocessen av etylengas som den omogna frukten behandlas med. Etylengas är en gas som avges naturligt från mogna äpplen och bananer bland annat.

Även om tanken är att man ska köpa mogen frukt i affären så är det vanligt att man får med sig omogen frukt hem efter en inköpsrunda i mataffären. Då är det bra att veta hur man kan påskynda mognaden och få grönsaker och frukt att mogna snabbt.

Få avokado att mogna

Avokado är en typisk grönsak som är lätt att få med sig hem från mataffären när den inte är mogen. Det är lätt att komma hem med ett knippe avokados som är så hårda att man knappt kan dela dem med en kniv och som inte går att äta på flera dagar. Men så behöver det inte vara, så här gör du för att få avokado att mogna snabbare. Undvik att förvara avokado i kylen, då saktas mognadsprocessen ner, vilket är precis vad du vill göra om du vill förlänga hållbarheten för avokadon. För att få avokado att mogna snabbare ska du förvara avokado utanför kylen i en påse. Förvara påsen i ett varmt skåp eller lägg i äpplen i påsen så att mognadsprocessen snabbas upp och avokadon blir mogen snabbare. Hur vet du när avokadon är mogen? Det är jätteenkelt. Du kan kontrollera ifall avokadon är mogen genom att trycka på den med en tummen, går det att trycka in ett märke i avokadon utan större kraft då är avokadon redo att ätas.

Göra banan mogen

För att få banan mogen så förvara bananerna utanför kylen. Vill du snabba upp mognadsprocessen kan du lägga bananerna i en påse med ett äpple. Äpplen avger etylengas som snabbar upp mognadsprocessen hos många frukter och grönsaker. Förvarar du banan i kylen så mognar frukten långsammare, ett smart tips om du vill förlänga hållbarheten hos bananen. Men tänk på att bananskalet snabbare blir brunt i kylen. Fruktköttet håller sig dock färskt även om bananskalet blir brunt i kylen.

Få tomater att mogna

Håll omogna plockade röda tomater borta från solljus. Solljus får tomater att mjukna, men inte att mogna. Skalet blir hårt och segt. För att få omogna tomater att mogna så ska du förvara tomaterna borta från solljus och utanför kylen. Lägg dem i en påse eller lägg dem i låda så att direkt solljus inte når tomaterna.

Få gröna tomater att mogna

Gröna tomater bör få mogna så långt det går på tomatplantan. Går det inte så kan även gröna tomater eftermogna inomhus. Placera de gröna tomaterna mörkt, i en påse, gärna tillsammans med ett äpple. Äpplen avger etylengas som accelererar mognadsprocessen hos tomater. Således kan du få gröna tomater att mogna genom att lägga dem i en påse med ett äpple. Tänk också på att gröna tomater är en spännande ingrediens i många maträtter så kanske du inte behöver vänta på att dom mognar tills du äter upp dom.

Få äpplen och päron att mogna

Tricket med att få äpplen och päron att mogna är att lägga de omogna frukterna i en påse tillsammans med mogna äpplen. Då kommer de mogna äpplena snabba upp mognadsprocessen hos de omogna frukterna genom att de mogna frukterna avger gasen etylen. Etylen är en kraftig gas som accelererar mognadsprocessen hos frukt. Gör ett hål i påsen så att luften ventileras i påsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *