Så här ska du steka biffen

Ta reda på hur du ska steka en biff för att få ett toppresultat. Stek biffen i rätt stektemperatur och i rätt stektid så kommer den smaka så mycket bättre!

Var inte rädd för att pröva på blodig eller rosa biff ifall du inte har prövat det innan. Speciellt finare kött vara utsökt att steka blodigt eller rosa. Läs våra tips nedan för att lyckas i köket med biffen!

Innan du steker biffen

Innan du ska steka biffen är det ett par saker vi rekommenderar att du gör. För det första, låt biffen få rumstemperatur och salta den inte innan den är färdigstekt.

 • Öppna biffens förpackning och låt biffarna ligga framme i rumstemperatur. Du vill att biffen får rumstemperatur innan du steker den.
 • Torka biffarna noggrant före stekning med hushållspapper. Salta inte biffen före stekning!
 • Nu ska du välja stektemperatur och stektid för biffen. Du väljer stektid och stektemperatur efter hur du vill ha steken, blodig eller rosa. Desto tjockare kött som du ska steka, desto lägre stektemperatur. Mycket tunt kött som lövbiff steker du snabbt i en mycket het panna. Lövbiff ska du steka i 175 grader i ca 20-30 sekunder på varje sida.

Hur ska du steka blodig biff?

En blodig biff är en biff som bara är förseglad på sidorna. Inuti är biffen nästan rå. Blodig biff ska du steka i en het panna och du ska steka den så här länge och i så här varm panna:

 • En 1 centimeter tjock blodig biff ska du steka i 165 grader och i en minut per sida.
 • En 2 centimeter tjock blodig biff ska du steka i 155 grader och i två-tre minuter per sida.
 • En 3 centimeter tjock blodig biff ska du steka i 145 grader och i ca fyra minuter per sida.

Hur ska man steka rosa biff?

Rosa biff är som en blodig biff med den skillnaden att hela köttets insida har reagerat av värmen i stekpannan, men bara så pass mycket att köttet blivit rosa där inne. Rosa biff ska du steka tills köttsaften kommer fram på ovansidan av biffen, sedan vänder du på biffen och steker andra sidan i lika lång tid så här:

 • En 1 centimeter tjock blodig biff ska du steka i 165 grader och i en och en halv till två minuter per sida.
 • En 2 centimeter tjock blodig biff ska du steka i 155 grader och i tre till tre och en halv minut per sida.
 • En 3 centimeter tjock blodig biff ska du steka i 145 grader och i ca sex minuter per sida.

Hur vet man om biffen är blodig, rå, rosa eller genomstekt?

Hur kan du veta om köttet är rätt stekt, jo det kan du känna av genom att klämma på köttet eller trycka till köttet med undersidan av en gaffel. Med lite övning kommer du med lätthet känna igen rått kött, blodig biff, rosa biff och genomstekt kött.

Hur känns rått kött?

Rått kött är mjukt och fjädrar inte tillbaka när du trycker till köttet med undersidan av en gaffel.

Hur känns blodig biff?

Blodig biff är bara lite hårdare än rått kött, men du ska känna att den känns lös inuti.

Hur känns rosa biff?

Rosa biff ska kännas elastisk. Biffen ska fjädra lite tillbaka när du trycker till den med undersidan av en gaffel.

Steka köttfärs?

Köttfärs ska genomstekas ordentligt därför ska du steka färsrätter längre än biff. Färsrätter såsom köttbullar ska du först bryna i 155 grader, sedan ska du eftersteka dem i svag värme så de blir helt tillagade. Stek köttbullarna i 3 till 6 minuter beroende på storlek.

Hur ska du steka djupfrysta hamburgare

Djupfrysta hamburgare är en riktig stapelvara i frysen. Det är smidigt att ta fram en djupfryst hamburgare och steka när du är sugen på en köttbit. Så här ska du göra för att steka djupfrysta hamburgare:

 • Stek hamburgaren djupfryst. Tina inte upp den. Stek den djupfrysta hamburgaren i en stekpanna som är het (165 grader)
 • Tryck på hamburgaren med stekspaden under stekningen. När den djupfrysta hamburgaren steks så blir hamburgaren liksom kupad. Tryck till hamburgaren hårt så att hela undersidan steks då och då under stekningen.
 • Räkna med att steka hamburgaren i 2-3 minuter per sida.
 • Vänd på hamburgaren och tryck till den när du steker på den andra sidan lite då och då också.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *