Vad är quinoa för något?

Quinoa är en ingrediens som ofta används i vegetariska och veganska recept. Det är ett proteinfullt spannmål -eller ett pseudo vete- som är helt glutenfritt. Anledningen till att man kallar det ett pseudo vete är för att det är en fröväxt men att den används som ett alternativ till spannmål i Sverige. Det är också en bra källa till kostfibrer och järn. Dessa egenskaper har gjort quinoa väldigt populärt och ett bra alternativ till pasta som innehåller gluten, snabba kolhydrater och inte är så nyttigt att äta i stora volymer.

Historia

Fröväxten har sitt ursprung i Sydamerika, framför allt i Peru, Bolivia och Chile. Det är oftast därifrån den quinoa vi äter i Sverige kommer ifrån. Den odlades sedan långt tillbaka i tiden av inkafolket. Inkafolket betraktade quinoan som en helig gröda, de kallade den för ”mamma frö” och anses ha varit först med att äta den. Här i Sverige såg jag den först för 20 år sedan i livsmedelsaffärerna, jag ska vara ärlig att jag inte letade så noga innan jag läste en artikel i en tidning. Så quinoan kan mycket väl kommit tidigare än så i Sverige (när såg du den först? kommentera).

Hur smakar quinoa?

Quinoa har en diskret söt smak som bottnar ut i en lätt bitter smak. Texturen är krispig. Quinoa gör sig bäst i sallader eller till varm mat som grytor. Om du äter den som den är gör den sig bäst med en sås. Du kan äta tillagad quinoa kall.

Även om quinoa anses vara ett alternativ till ris så tycker jag att bara quinoa utan sås blir allt för tråkigt och till slut tröttnar jag på den bittra eftersmaken även om den är diskret. Jag måste ha sås eller blanda ut den i en sallad. Ett annat hett tips är att använda quinoa i grytor eller när du bakar bröd.

Quinoa kommer i olika färger. Det är ingen skillnad på smak mellan färgerna. Dock kan färgerna ha effekt på textur och bitterhet.

Är quinoa nyttigt?

Quinoa är en nyttig maträtt som innehåller mycket fiber och protein. Den är också rik på mineraler som järn, kalcium och magnesium. Som ett nyttig alternativ till pasta eller ris är quinoa utmärkt det är också en bra maträtt för dom som vill ha en hälsosam och balanserad kost. Anledningen är att quinoa har mindre snabba kolhydrater än ris och pasta. Det gör att du håller dig mätt längre och blodsockret håller sig i schack längre. Därför brukar jag äta quinoa åtminstone en gång i veckan (jag undviker faktiskt pasta annars).

Är quinoa nyttigt?

Ja, quinoa är nyttigt eftersom det innehåller färre snabba kolhydrater. Det är också helt fritt från gluten.

Hur många kalorier innehåller quinoa?

100 gram quinoa innehåller ca 140 kcal.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *