Frysa in saffranspannkaka

Alla vet ju vad pannkakor är men vet du vad saffranspannkakor är? Det är en dessert som kommer från Gotland och som innehåller, ja du gissar rätt, saffran. Saffranspannkaka skiljer sig litet från vanliga hederliga pannkakor då den görs av grötris bland annat. Till skillnad mot vanliga pannkakor så brukar man äta saffranspannkaka när det är fest eller till något speciellt tillfälle. Då har du troligtvis undrat om man kan frysa in saffranspannkaka så man kan göra den i förväg.

Frysa saffranspannkaka

Saffran är en av ingredienserna i saffranspannkakan som går fint att frysa

Kan man frysa saffranspannkaka? Svaret på den frågan är ja, du kan frysa saffranspannkaka.

Det du ska tänka på när du fryser in saffranspannkakan är att du ska frysa in den lufttätt så den inte absorberar andra matvarors smak och doft från frysen.

Du kan också frysa in den i bitar och lägga bitarna av saffranspannkakan i en plastburk med lufttätt lock. Då blir det enkelt att ta ut till servering.

Hur ska jag tina saffranspannkakan?

Tänk på att du bara ska värma den frysta saffranspannkakan så den blir ljummen. Du kan antingen låta den tina i kylskåpet eller i rumstemperatur. Sedan kör du den en kort stund i micron eller på svag värme i ugnen så den blir ljummen.

Tänk på att tinad saffranspannkaka kan bli torr om du värmer den för mycket. Proffstipset är att ösa på med sylt om det sker!

Recept på saffranspannkaka för 6 personer

Det här är ett recept på saffranspannkaka för ungefär 6 personer. Det är rikligt med saffran i receptet (du kan skala ned mängden lite om du vill).

Ingredienser:

 • 4 portioner risgrynsgröt
 • 5 mellanstora ägg
 • 3 dl grädde
 • 2 dl röd mjölk
 • 0.5 dl strösocker
 • 2 paket saffran
 • 1 kryddmått mald kardemumma
 • 100 gram hackad sötmandel
 • Lite salt

Gör så här:

 1. Om mandlarna har skal så behöver du skålla dem. Hacka sedan mandlarna.
 2. Stöt saffran med lite socker.
 3. Blanda ihop strösocker, saffran, kardemumma och hackad sötmandel. Tillsätt ett halvt kryddmått salt.
 4. Tillsätt ett ägg i taget ett och ett. Vänta någon minut mellan varje gång du rört i ett ägg. Se till att ägget rörs i ordentligt.
 5. Placera smeten i en form som tål ugnen.
 6. Värm ugnen till 225 grader och grädda smeten i 225 grader i en halvtimme.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *