Rengör med naturliga rengöringsmedel

Visste du att det finns massor med naturliga rengöringsmedel som inte bara är ekologiska utan som du troligtvis redan har hemma? Med naturliga rengöringsmedel så slipper du använda giftiga rengöringsmedel som inte är bra för dig eller för naturen. Få lite inspiration till att rengöra med naturliga rengöringsmedel genom att kika igenom tipsen nedan!

1. Rengöra spishällen med socker

Rengör smutsiga spishällar med socker och vatten

Naturligt rengöringsmedel: Socker

Du kan använda socker som naturligt rengöringsmedel om du har bränt spishällen. Låt spishällen kallna och torka bort så mycket löst smuts som du kan. Sedan tar du en sockerbit och fuktar den med vatten. Gnugga därefter bort fläcken med den fuktade sockerbiten. Gör rent spisen när fläcken är bortgnuggad.

2. Rena duschväggar med ättika

Rengör smutsiga duschväggar med ättika

Naturligt rengöringsmedel: Ättika

Du behöver ättika och diskmedel. Värm upp ättikan så att det är varmt men så att du inte bränner dig på ättikan. Blanda med lika delar diskmedel i en vanlig sprayflaska och se till att ättikan och diskmedlet är bra blandat. Spraya blandningen på duschväggarna och gnugga rent med en mjuk svamp. Låt blandningen verka i 30 minuter och spola rent väggarna med kallt vatten.

3. Rengöra diskmaskinen med citron

Rengör smutsiga diskmaskiner med citron

Naturligt rengöringsmedel: Citron

Om du irriterar dig över att du inte hittat något bra användningsområde för gamla citronhalvor som du använt i matlagningen kommer du gilla det här tipset som du kan använda ofta. Placera en pressad citronhalva från matlagningen i bestickkorgen i diskmaskinen. Säkerställ att citronhalvan sitter fast i bestickkorgen och sätt igång diskmaskinen som vanligt. Efter att maskinen är klar kommer maskinen dofta gott av citron. Vilket bra exempel på ett naturligt rengöringsmedel.

4. Få bort fettfläckar från kläder med potatismjöl

Få bort fettfläckar med potatismjöl

Naturligt rengöringsmedel: Potatismjöl

Börja med att suga upp så mycket av fettfläcken som du kan med vanligt hushållspapper. Sedan ska du strö potatismjöl över fläcken och låta potatismjölet stå över natten. Sen dammsuger du bort all potatismjöl som ligger kvar på fläcken. Bearbeta fläcken med såpa och tvätta därefter plagget som vanligt i en tvättmaskin.

5. Gör rent mikron med citron

Fräscha upp mikrovågsugnen med citron

Naturligt rengöringsmedel: Citron

Mikrovågsugnar blir lätt smutsiga och ofräscha. Testa det här mot den unkna mikron. Pressa en citron i en skål fylld med vatten. Sätt in skålen i mikron och kör mikron i två minuter på hög effekt. Torka rent mikron efteråt så kommer du märka att mikrovågsugnen är lättare att göra ren (och doftar gott av citron).

6. Få skinande fönster med ättika

Få fina fönster med ättika

Naturligt rengöringsmedel: Ättika

Tvätta fönsterna med den här blandningen. Blanda 4 dl vatten, 1 dl ättika och ett par droppar diskmedel i en sprayflaska. Blanda ordentligt och spraya sedan på fönsterna. Torka rent med en lätt fuktig mikrofiberduk. Torka av fönsterna med en torr duk och skåda kristallklara fönster.

7. Fräscha upp kakelfogarna med bikarbonat

Städa upp kakelfogarna med bikarbonat

Naturligt rengöringsmedel: Bikarbonat

Blanda bikarbonat med vatten tills du får en pasta. Den här pastan är utmärkt att göra ren kakelfogarna med. Använd en tandborste för att applicera pastan på kakelfogarna och låt pastan verka i 15 minuter. Gnugga rent fogarna med en fuktad tandborste och skölj av kakelfogarna med vatten.

8. Gör rent glaset på eldstaden med tidningspapper

Få fina glas på eldstaden med tidningspapper

Naturligt rengöringsmedel: Tidningspapper

Fukta vanligt tidningspapper och doppa det i askan. Gnid sedan tidningspappret mot glaset. Torka glaset med ett rent tidningspapper. Upprepa proceduren tills glaset är rent.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *