Gör så här för att förebygga dålig lukt i sovrummet

Sovrum kan lätt börja lukta unket och instängt. Ett sovrum som är smutsigt och som har en unken lukt leder inte till en god natts sömn. Maximera din sömn genom att fräscha upp sovrummet så att det inte luktar instängt.

Finns det något uppenbart i sovrummet som bidrar till den unkna luften så börjar du med att avlägsna det från sovrummet, ifall det är gamla strumpor, smutskläder, gymkläderna från förra träningspasset som gottat ihop sig till en klibbig klump eller hundens hundsäng.

Inget sovrum kommer lukta gott om det ligger högar med tvätt och gamla strumpor runt omkring i sovrummet. Har du en hund i sovrummet så tänk på att om hunden sover där så kan ditt husdjur bidra till att det luktar illa i sovrummet.

Öppna fönstren och vädra ut den unkna luften från sovrummet

Vädra i sovrummet en stund på morgonen för ett fräscht sovrum

Det snabbaste sättet att fräscha upp sovrummet är att öppna fönstren så att det kommer in frisk luft i sovrummet. Att sova med fönstret öppet hela natten är inte alltid realistiskt. Dels kanske du bor vid en stökig väg eller så blir det ju mycket kallt under vintern. Men under sommaren brukar det fungera utmärkt att sova med fönstret litet öppet. Gör det dock till en vana att alltid vädra en kort stund om morgonen i sovrummet så att den unkna nattluften i sovrummet som ibland kan byggas ut försvinner innan du går iväg till jobbet. Ditt sovrum kommer bli så mycket fräschare och lukta godare då.

Byt ut sängkläderna regelbundet för att förhindra dålig luft

Byt sängkläder ofta

Visste du att människor svettas en hel del när vi ligger och sover. Du kanske vaknar upp och känner dig fräsch men i själva verket så har du svettat under natten. Detta bidrar till dålig luft i sovrummet. Det är sängklädernas uppgift att absorbera svetten så att din sängkomfort ökar. Därför ska du regelbundet byta sängkläder till nytvättade sängkläder. Det betyder att om du inte byter sängkläderna kan de börja lukta, vilket gör att det känns som det luktar dåligt i sovrummet även om det är mitt på dagen. För att förhindra att ditt sovrum luktar dåligt så rekommenderar vi att du byter sängkläderna varannan vecka eller varje månad. Oftare om det är under sommaren när man svettas mer under natten. Gärna ännu oftare om du delar sängen med en hund. Pröva detta om du tycker det känns som det är dålig luft i sovrummet.

Fräscha upp mattan i sovrummet

Mattan i sovrummet blir snabbt smutsig och kan börja lukta illa

Mattor är sköna att ha i sovrummet. Mattor är bekväma att gå på, mattan fungerar också ljudisolerande och isolerar mot kyla. Vem har inte gått upp en kall november morgon och ställt fötterna på ett kallt golv, fy! Problemet med mattor är att de absorberar smuts och bakterier. Ju mer vi går på mattorna, desto mer smuts absorberas av mattan. Med tiden kan smutsen i mattan börja lukta och till slut börjar mattan lukta. Detta gör så det blir dålig luft i sovrummet. För att undvika detta, rengör mattan i sovrummet regelbundet innan den blivit för smutsig, då kan det vara för sent för att få till den helt ren.

Gör dina egna doftpinnar för sovrummet

Gör egna doftstickor, det är jättelätt

Du kan köpa färdiga doftpinnar, men varför inte göra egna? Inte bara spara du pengar, de räcker ju inte så länge annars, det är roligt att göra också och du kan hitta din doft som just du föredrar i sovrummet. Du behöver en glasburk eller en vas med en avsmalnande topp. Du behöver också bambustickor och tistelolja eller mandelolja samt 25-25 droppar eteriska olja (välj den eteriska olja som du föredrar). Vi rekommenderar eterisk olja som lavendel, vanilj eller jasmin, dofter som hjälper dig att koppla av och somna. Perfekt för sovrummet. Fyll koppen med oljan och lägg till den eteriska oljan. Lägg i några bambustickor som en bukett och placera koppen i sovrummet. Det kan ta några dagar innan doften sprids helt och hållet då det tar ett par dagar innan oljan kryper upp i bambustickorna.

Få bort den dåliga lukten i sovrummet med citroner

Citroner fräschar upp sovrummet

Citroner är precis som ättika något som återkommer när man vill bekämpa dålig lukt, precis som när det luktar illa i sovrummet och man vill bli kvitt doften. Citroner fungerar utmärkt för att sprida en fräsch och angenäm doft i sovrummet. Gör så här, skär tre citroner i halvor och koka dem i en kastrull med vatten.

För att göra det ska du skära tre citroner på hälften och koka dem i en kastrull med vatten. Sjud citronerna i 30 minuter på låg värme tills du märker att den goda citronaromen sprider sig. Därefter låter du citronerna svalna i sovrummet så att den fräscha doften sprids i rummet. Det är en väldigt effektiv huskur om det luktar illa i sovrummet.

Varför luktar det illa i sovrummet på morgonen?

Anledningen till att det kan lukta illa i sovrummet på morgonen är för att man svettas när man sover och att torkad svett luktar. Det kan också bero på att ventilationen i sovrummet är dålig.

Om du sover med stängt rum och fönster så kan luften samlas i sovrummet, speciellt om sovrummets ventilation är dålig. I de flesta moderna bostäder så finns det ventilationskanaler i samtliga rum. Det vill säga, det ska finnas ett drag av luft genom rummen så att luft förflyttas. Om ni har möblerat för dessa luftkanaler så blir det inget självdrag och då står luften stilla i sovrummet. När man sover så är det vanligt att man svettas. Svetten sätter sig i pyjamas och i sängkläder. När svetten sedan torkar kan en dålig lukt sprida sig. Denna försvinner om du vädrar.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *