Gör så här för att rengöra klinkergolv

Klinkergolv finns vanligtvis i badrum men också i kök och på terrasser. Det är områden i hemmet som kan bli smutsiga och som kräver regelbunden rengöring. Både själva klinker och klinkerfogarna kan bli mycket smutsiga. Fett, damm och smutsavlagringar är vanliga på klinker. Men om du regelbundet rengör dina klinkergolv så kommer de se rena ut och vara lättare att rengöra vilket gör hemmet mer trivsamt att vara i.

Man kan tro att det bara krävs en ren trasa för att göra rent klinker men för att det ska bli riktigt bra krävs det rengöringsmedel eller en rengöringslösning.

Läs mer för att ta reda på hur du på enklast sätt kan rengöra dina klinkergolv så effektivt som möjligt.

Få bort fettavlagringar från klinker med ammoniak

Få bort fettavlagringar från klinkergolv

I badrummet så blir klinkergolv snabbt smutsigt av fett, smuts och tvålrester. Ett av de mest effektiva sätten att bli av med fettavlagringar från klinkers är att använda sig av en rengöringslösning av ammoniak och vatten.

Ammoniaklösningen är en väldiogt potent rengöringslösning som kan ha en stark doft. Undvik att andas in den och använd gummihandskar så att blandningen inte kommer i kontakt med din hud.

En lösning du kan använda dig av är:

 • 2 delar vatten
 • 1 del ammoniak

Gör så här

Blanda rengöringslösningen ordentligt och spraya på kaklet med en sprayflaska. Låt rengöringslösningen verka på klinkergolvet en stund och skrubba bort smutsen. Glöm inte att skölja av klinkergolvet ordentligt efteråt.

Du kan också skrubba kaklet med en svamp och rengöringslösningen. Glöm dock inte gummihandskarna.

Få bort kalkavlagringar från klinker med vinäger

Få bort kalkavlagringar från klinkergolvet

Kalkavlagringar bildas lätt där ytor -som klinkergolv- kommer i kontakt med vatten som har högt innehåll av kalk. Kalkfläckar och kalkavlagringar är svårt att få rent lätt. Du kan dock pröva att tackla tuffa kalkavlagringar och kalkfläckar med en rengöringsblandning av vinäger och vatten.

En lösning du kan använda dig av är:

 • 1 liter vatten
 • 2 dl vinäger

Gör så här

Blanda rengöringslösningen ordentligt och fyll en sprayflaska. Spraya där det finns kalkavlagringar på klinkergolvet, låt rengöringsblandningen verka i några minuter och skrubba därefter rent. Skölj rent för att bli kvitt vinägerdoften och njut av rent klinker.

Få klinkers skinande rent

Få ett fräscht badrum med rent klinker

Genom att polera dina klinkergolv med tidningspapper som du doppar i en blandning av 2 delar vatten och 1 del ammoniak kan du skrubba rent dina klinkers med skinande resultat. Gör så här för att få dina klinkergolv att bli skinande rena.

 1. Blanda 1 del ammoniak med 2 delar vatten.
 2. Doppa en boll av vanligt tidningspapper i rengöringslösningen.
 3. Använd gummihandskar och polera klinkergolvet i cirkulära rörelser. Tidningspappret gör rent klinkergolvet.
 4. Spola därefter rent klinkergolvet och njut av polerade klinkergolv.

Göra rent fogarna mellan klinker

Gör rent mellan fogarna på klinkergolvet

Mellan klinkerplattor ligger det en fog som har en porös yta. Det gör att fogen kan bli smutsig då fett, fukt och damm samlas mellan klinkerplattorna. Hur ska man då ta bort smuts mellan klinkers?

Om du vill att fogen mellan klinkerplattorna ska bli ren igen så kan du blanda en rengöringslösning med äppelcidervinäger. Gör så här:

 1. Blanda 1 dl äppelcidervinäger med 1 dl vatten.
 2. Skrubba in blandningen på fogen, en gammal tandborste fungerar bra.
 3. Låt blandningen verka i 10 minuter på fogen.
 4. Skölj av blandningen med varmt vatten.

Regelbunden rengöring av klinker

All typ av klinker som är keramiska plattor kan rengöras med vatten och rengöringsmedel som är svagt alkaliskt. Svagt alkaliskt rengöringsmedel kallas oftast allrengöringsmedel i handeln. Undvik att använda feta rengöringsmedel såsom grönsåpa eller rengöringsmedel som har en hög del tvättmedel i sig. Om du använder feta rengöringsmedel så lämnas en fet hinna på den glatta klinkerytan som kommer dra till sig smuts snabbt.

Försök att rengöra klinker regelbundet, en gång i veckan. Gör en mer grundlig rengöring en gång i månaden. Ju oftare du rengör klinkergolvet, desto mindre tid behöver du lägga på en mer grundlig rengöring av klinkergolvet.

Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?

Skillnaden mellan kakel och klinker är att kakel är gjort av ett mer poröst material än klinker. Det betyder att klinker -som är gjort av ett hårdare och mindre poröst material än kakel- är mer hållbart än kakel och är därför bättre att använda på golv.

Den korta förklaringen är att kakel är för väggar och klinker är för golv helt enkelt.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *