Så här ska du rengöra ugn och spis

Ugnen i köket måste man regelbundet hålla ren, precis som kakelfogarna i badrummet, annars blir det svårt att få bort smutsen. Ha som vana att alltid rengöra ugnen efter du har använt den, väntar du några dagar sätter sig smutsen hårdare och det tar längre tid att få bort smuts och fläckar.

Tvätta också bort spill på utsidan av spisen regelbundet med en fuktig trasa. Använd diskmedel eller allrengöringsmedel. Spill på spisen är vanligt speciellt om du steker mycket mat i stekpanna.

Ha som vana att alltid lägga maträtter som du tillagar i ugnen på en ugnsplåt då kommer inte ugnen bli nedsmutsad om maträtten kokar över. Det är mycket lättare att bara rengöra en bakplåt än invändigt göra rent ugnen efter spill.

Gör så här

Ha som vana att alltid göra rent ugnen medan den fortfarande är varm. Det är lättare att få bort smuts och fläckar från en varm spis innan den kallnat helt och hållet.

Du kan använda en fuktig trasa doppad i rengörings super medlet bikarbonat. Vi kommer återkomma till bikarbonatets underbara rengörande förmåga strax.

Göra rent ugnen med såpa och vatten

Såpa och vatten fungerar bra som grundläggande rengöringsmedel. Med vanligt såpa och vatten kommer du långt och det är också ett miljövänligt alternativ till dyra rengöringsmedel i handeln. Om du vill göra rent ugnen invändigt med såpa och vatten blandar du lika delar såpa och vatten i en vanlig sprayflaska. Sen sprayar du ugnen och sätter den på 100 grader i 15 minuter. Torka rent ugnen efteråt med en vanligt vatten och en trasa.

Göra rent ugnen med bikarbonat

Vi sa ju att vi skulle återkomma till bikarbonat igen. Om du har en riktigt smutsig ugn, tänk dig en ugn som inte fått någon kärlek i en månad eller mer, så är detta rätt metod. Blanda bikarbonat och vatten till en pasta och smeta in ugnen. Därefter fyller du vit vinäger eller ättika i en sprayflaska och sprayar på bikarbonaten. Bikarbonaten kommer nu reagera med ättikan eller vinägern vilket kommer märkas av ett fräsande och bubblande. Det är bra, det signalerar att lösningen verkar. Torka av med vatten och trasa när lösningen lagt sig.

Göra rent mikrovågsugnen

Torka alltid rent mikrovågsugnen efter varje gång du använt den. Märker du att din mikro börjar lukta illa så ställer du en skål med vatten och citronjuice i den, sedan kör du mikrovågsugnen på hög värme i 30-60 sekunder. Torka därefter rent mikron.

Göra rent spishällar

Torka alltid av spishällen och spisplattor efter varje användande. Har mat spillt över och det har bränts fast kan det vara mycket jobb att få bort. Undvik att använda stålull, det rispar bara ytan. Pröva speciellt rengöringsmedel från handeln eller lägg en disktrasa doppad i diskmedel över fläcken för att se om det löser upp fläckarna något. Ha i åtanke att induktionshällar och spisplattor görs rent olika. Till induktionshällar ska du använda en särskild skrapa för att skrapa loss smuts. Även här går det ju naturligtvis bättre ju snabbare du reagerar på smutsen.

Så här ska du göra rent ugnsplåtar och ugnsgaller

Rengör plåtar och ugnsgaller i diskmaskin. Får dom inte plats kan du rengöra dem i badkaret men var försiktig så att du inte sliter på badkarets finish. Ugnsplåtar och ugnsgaller lever ett hårt liv. Bäst tycker vi det har fungerat att göra rent ugnsgaller med stålull medan ugnsplåtar enkelt kan spolas av med hett vatten och diskmedel i badkaret. Är dina ugnsgaller hårt nedsmutsade kan de ligga till sig i badkaret i en lösning av varmt vatten och diskmedel. Akta finishen i badkaret, låt gallren vila på trasor eller handdukar och gör rent badkaret ordentligt efteråt. Annars har du jobb även för nästa kväll!

Använder du ofta långpannor är ett smart tips att fodra långpannan med aluminiumfolie så att du smidigt kan kasta folien när du är klar istället för att diska den. Gör bara detta om det är fettiga matvaror som ska tillagas i långpannan då det inte är miljövänligt att konsumera stora mängder aluminiumfolie.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *