Rengör dammiga lampskärmar så här

Lampskärmar blir snabbt dammiga i hemmet då de står framme i hemmet. De behöver regelbundet ses över när du städar. Gör det till en vana att regelbundet göra rent lampskärmarna annars sätter sig smutsen fast så att det blir svårt att göra rent dem alls.

Är lampskärmen hårt smutsad så kan det vara värt det att byta ut lampskärmen helt och hållet. Lampskärmar av papper kostar till exempel inte så mycket. Då kan det vara mer lönsamt att köpa nya lampskärmar än att spendera lång tid på att rengöra befintliga.

Lampskärmar av tyg blir snabbt dammiga och behöver regelbunden rengöring

Det är viktigt att du alltid kopplar ur lampan från elnätet innan du gör rent den. Säkerställ alltid att den är helt torr innan du kopplar in den igen på elnätet.

Så här ska du rengöra lampskärmar:

Rengöra plastskärmar

Lampskärmar av plast kan du göra rent med vanlig diskmedel som du blandar med vatten och gör rent med en blöt trasa. Skölj plastskärmen och torka därefter rent.

Rengöra tygskärmar

Lampskärmar av tyg kan du rengöra med en dammsugare. Använd dammsugarens textilmunstycke och gå varsamt runt lampskärmen. Ta in av tyget för att tvätta det, tyget kommer då krympa och kommer ej passa lampskärmen. Undvik också att tvätta hela lampskärmen i vatten eftersom ställningen då kan rosta. Har tygskärmen blivit så smutsig att du inte kan få den ren med en dammsugare så behöver du söka hjälp hos en städfirma eller ersätta lampskärmen med en ny.

Rengöra pappersskärmar

Torka av pappersskärmar med en vanlig dammtrasa och var noggrann att göra rent i vecken. Om du använder vatten kommer du förstöra pappersskärmen, därför ska du inte alls rengöra lampskärmar av papper med en våt dammtrasa. Har lampskärmen fått ett märke kan du försiktigt ta bort det med ett suddgummi.

Rengöra stråskärmar

Stråskärmar har en förmåga att dra åt sig smuts och skräp då ytan tillåter att damm fastnar lätt. Har du stråskärmar så gör det till en vana att ofta dammsuga dom. Blöt inte ner stråskärmarna då de kan börja lukta och kan tappa sin form när de torkar.

Rengöra sidenskärmar

Sidenskärmar ska du helst inte försöka rengöra själv. Dessa lampskärmar bör hanteras av en fackman för att minimera risken att de tappar finish och form.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *