Gör så här för att ge bort begagnade gosedjur

Gosedjur är härliga för små barn men när barnet är större och inte behöver tryggheten med en liten kompis som alltid ställer upp? Ja då är det dags att skala ned mjukisdjurssamlingen och skänka bort eller ge bort mjukisdjuren. Alla barn växer upp så du är inte ensam om att ställa dig frågan var du ska skänka gosedjuren när du står med en svart sopsäck full till höjden med massa mjukisdjur.

Problemet med att ge bort gosedjur och skänka mjukisdjur är att leksakerna som är smutsiga är svåra att skänka bort. Att tvätta gosedjur är inte så enkelt, vissa gosedjur går att tvätta, medan andra mjukisdjur, speciellt sådana med elektronik i sig, är mer problematiska att rengöra. Vissa gosedjur som äldre teddybjörnar ska du aldrig rengöra, då blir dom aldrig fina igen. Tänk på det innan du ger bort gosedjuren.

Kontrollera detta innan du skänker bort gosedjuren

En massa begagnade gosedjur

Om gosedjuret är helt och rent så tar dom flesta emot ditt begagnade gosedjur, annars kan det bli svårare och då kan du få återvinna gosedjuret istället.

Är gosedjuret helt?

Om mjukisdjuret har hål, är trasigt eller knappt håller ihop armar och ben då kanske det är bättre att återvinna dem i grovsoporna. Eller så kan du pröva att laga den innan du skänker den vidare. Gosedjur med elektroniska funktioner kan vara svåra att laga om dom är sönder, likaså att byta batteriet på mjukisdjur med insydda batterier. Du får ta ställning till om du ska försöka laga eller återvinna.

Är gosedjuret rent?

Ett gosedjur som hanteras av ett litet barn kommer bli smutsigt. Är gosedjuret hårt nedsmutsat så kommer få vilja ta emot den som en gåva eftersom det döljer sig mycket bakterier i smutsen. Därför ska du försöka tvätta gosedjuret. Säkerställ dock först att du kan tvätta den, alla gosedjur tål inte tvätt.

Är du säker på att du ska skänka bort mjukisdjuret?

I dagens slit och släng samhälle så samlar man prylar på hög. Likaså gosedjur, säg det barn som inte har minst 10 gosedjur, eller mer! Därför kan man tro att man ska skänka bort alla barnets gosedjur när hen blivit gammal. Men det kan mycket väl vara så att det finns ett gosedjur som är barnets favorit. Spara den. Ditt barn kommer troligtvis bli mycket glad över det i framtiden.

Var kan du skänka gosedjur?

Mjukisdjur som är redo att bli bortskänkta

Bra, du har kontrollerat gosedjuren och du har ett gäng nytvättade mjukisdjur som är redo att tas emot av ett gäng glada barn! Barn finns över hela världen och överallt, det är bra för dig som vill skänka gosedjur för då finns det ett behov av begagnade gosedjur hela tiden.

När du har samlat ihop mjukisdjuren kan pröva att skänka dem till:

Frikyrkor

Många frikyrkor har hjälpsändningar till fattiga områden i världen. Kontakta dina lokala frikyrkor och kontrollera ifall de vill ta emot dina begagnade gosedjur.

Ideella organisationer

Det finns även ideella organisationer som hjälper till med transporter av varor till behövande i världen. Se om du hittar några ideella organisationer när dig som kanske till och med kan hämta upp gosedjuren hemma hos dig.

Loppis

Har du en loppis i närheten kan du antingen sälja själv på loppis eller skänka mjukisdjuren till någon som ska sälja på loppis.

Barnkliniken på närmsta sjukhus

På barnkliniker behövs det gosedjur då det alltid kommer barn till sjukhuset i behov av tröst. Tänk på att skänka enkla gosedjur som är lätta att tvätta till barnkliniken.

Myrorna/Frälsningsarmén

Myrorna är en del av Frälsningsarmén så du kan skänka gosedjur både till Myrorna eller Frälsningsarmén. Enligt Myrorna går begagnade gosedjur åt som smör så det är bara samla ihop ett gäng tvättade begagnade gosedjur och skänka.

Stockholms stadsmission/Röda korset

Du kan även pröva att skänka mjukisdjuren till andra organisationer som säljer begagnade saker som Röda korset och Stockholms stadsmission. Det gör inte bara gott så att du får mer utrymme hemma, du hjälper också till då intäkterna går till ett gott syfte.

Öppna förskolor eller förskolor

En sak vi gjorde var att vi frågade förskolan vårt barn gick på när hen skulle sluta förskolan ifall de ville ta emot massa gamla leksaker. Det ville de gärna så då fick den en stor säck med begagnade mjukisdjur också. Mjukisdjur och leksaker blir hårt använda på förskolan. Därför uppskattas sådana donationer gärna av de flesta förskolor.

Kvinnojouren

Glöm inte bort kvinnojouren. Många kvinnor tvingas fly med sina barn utan någonting. Då är ett gosedjur något fint att ha till tröst.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *