Så här ska du tvätta gosedjur

Gosedjur behöver regelbundet göras rena eftersom de drar till sig smuts. Gosedjur som barn leker med behandlas ovarsamt och blir snabbt smutsiga och dammiga även om det inte alltid syns på utsidan. Undvik skador på gosedjuren genom att tvätta dem rätt. Här får du reda på hur du ska göra rent olika gosedjur. Till exempel stora gosedjur som inte får plats i en tvättmaskin, gosedjur som inte får blötas ner alls och gosedjur med inbyggd elektronik som inte kan tvättas i en tvättmaskin.

Gosedjur bör hållas rena av hygieniska skäl. Ett smutsigt gosedjur är ju inte bara fult utan kan också vara farligt då damm och kvalster kan skapa allergier.

Vilka sorters gosedjur kan tvättas?

Alla gosedjur, mjukisdjur och nallebjörnar kan inte tvättas, och vissa ska inte alls tvättas för då går dom sönder. Det finns många nallebjörnar som är mycket gamla, från början av 1900-talet, de ska inte tvättas alls med vatten eftersom de blir förstörda av vätskan. Då ska du bara fräscha upp gosedjuret med en borste. Så innan du bestämmer dig för att tvätta ett gosedjur, var säker på att det inte är en dyr gammal släktklenod som inte tål tvätt.

Vanliga gosedjur däremot ska du rengöra ofta, även om ingen leker med dom. De blir snabbt dammiga och absorberar smuts och damm även om ingen leker med dom. Leker barnen med gosedjuren så kommer de bli smutsiga av matfläckar, kladd och dryckesspill. Undvik att framtida allergireaktioner utvecklas och tvätta dem ofta.

Tips: Titta om gosedjuret du ska tvätta har en lapp med tvätt instruktioner (som klädesplagg brukar ha), ibland kan tvättlappen vara inne i gosedjuret. Finns det ingen tvättlapp så kanske du är sugen på att tvätta gosedjuret i tvättmaskin ändå. Gör inte det innan du läst nedanstående först!

 1. Tvätta stora gosedjur. Tänk på att även om gosedjuret passar i tvättmaskinen så kommer den bli väldigt stor och tung av tvätten efter att ha absorberat vattnet. Då riskerar du att tvättmaskinen förstör gosedjuret under tvätten. Handtvätta det stora mjukisdjuret istället.
 2. Gosedjur med elektronik. Undvik att doppa sådana gosedjur i vatten, elektroniken tål inte att dränkas i vatten. På många gosedjur med elektriska funktioner kan man inte ens öppna mjukisdjuret för att ta bort elektroniken.
 3. Gosedjur med delar som är limmade. Ett exempel på detta kan vara gosedjur med ögon och knappar som är limmade istället för fastsydda. Dessa gosedjur tål inte maskintvätt och behöver istället handtvättas. Tvättar du dom i maskin är risken stor att de går sönder.
 4. Handgjorda gosedjur. Tvättmaskinen kan inte tvätta delikata handgjorda gosedjur utan att riskera att dom går sönder. Du måste därför handtvätta handgjorda gosedjur om du vill göra rent sådana.
 5. Gosedjur som är stoppade med sågspån eller fjädrar. Gosedjur som är fyllda med organiskt material, såsom antika gosedjur, ska du undvika att tvätta. Om du tvättar sådana gosedjur kommer gosedjurets stoppning förstöras och du riskerar att gosedjuret inte känns som det gjorde innan eller tappar formen.
 6. Gamla gosedjur. Visste du att det finns teddybjörnar som nästan är 100 år gamla. Undvik att göra rent sådana gosedjur i tvättmaskinen eller med vätska eftersom de inte tål sådan hantering. Kontakta en specialist om du vill fräscha upp ett gammalt gosedjur.

Om gosedjuret inte kan tvättas med en tvättmaskin eller inte kan handtvättas så får du rengöra den utan vätska. Du kan då borsta den med en mjuk borste eller dammsuga den med en dammsugare.

Hur ofta ska du tvätta gosedjur?

Gosedjur som förvaras på en hylla eller i en korg under en längre tid drar till sig mycket damm och smuts, det kan bli en källa till allergi och attraherar kvalster. Därför ska du rengöra gosedjur en gång i kvartalet. Gosedjur som barn leker med dagligen behöver göras rent så fort det har blivit smutsigt.

Har barnet varit sjukt behöver gosedjuret som barnet haft vid sin sida göras rent och desinficeras. Om gosedjuret tål det så tvätta den i diskmaskin, frys den eller vädra den på balkongen.

Hur ska du tvätta gosedjur i tvättmaskinen

Om du har ett gosedjur som tål maskintvätt behöver du först kolla igenom gosedjuret först.

 1. Kolla av att alla knappar, ögon och dekorationer sitter fastsydda. Om någon del håller på att lossna så sy fast den innan du stoppar in gosedjuret i tvättmaskinen.
 2. Om gosedjuret innehåller någon elektronisk funktion så behöver du kolla ifall man kan ta bort den. Om det inte går att ta bort den elektroniska delen så går det inte maskintvätta gosedjuret.
 3. Behandla fläckar innan tvätten. Fläckar, såsom fläckar från matfett, behöver behandlas innan du maskintvättar.
 4. Använd en tvättpåse. Använd en tvättpåse om gosedjuret är gjort av känsligt tyg eller om den har delikata delar.
 5. Skaka bort dammet. Skaka av så mycket damm som du kan från gosedjuret innan du stoppar in den i tvättmaskinen.

Stoppa in gosedjuret i tvättmaskinen och välj ett skonsamt program. Du kan även ställa in tvättmaskinen manuellt, då kan du använda följande inställningar: 40 grader (eller högre om det står det på tvätt instruktionerna för gosedjuret), 350-500 varv, tid 90 minuter, ställ in extra sköljfunktion.

Vilket tvättmedel ska du använda? Du kan använda vanligt flytande tvättmedel. Men då måste du skölja gosedjuret extra mycket, speciellt om barn ska leka med gosedjuret. Tvättmedel innehåller en hel del olika ämnen som kan vara allergiframkallande, därför måste gosedjur som tvättas med tvättmedel sköljas noggrant.

Tvätta gosedjur för hand

Om gosedjuret inte tål maskintvätt så behöver du tvätta den för hand. Då ska du göra så här:

 1. Fyll en bunke med varmt vatten. Stora gosedjur kan du med fördel göra rent i badkaret.
 2. Häll i tvättmedel och låt det lösas upp i vattnet.
 3. Lägg i gosedjuret i bunken och låt den absorbera vatten.
 4. Skölj gosedjuret i rinnande vatten flera gånger så att tvättmedlet sköljs ur.
 5. Torka gosedjuret, låt den självtorka på balkongen eller på en fönsterbräda i solljus.

Hur ska du rengöra gosedjur som inte tål vatten

Om gosedjuret inte tål vatten så kan du kemtvätta gosedjuret.
En annan metod att rengöra gosedjur som inte tål vatten är att frysa gosedjuret under ett par dagar. Frysning av gosedjur tar kål på baciller och obehaglig doft.

Frys gosedjuret i frysen

 1. Dammsug gosedjuret. Dammsug gosedjuret så att så mycket damm som möjligt tas bort.
 2. Lägg gosedjuret i en påse.
 3. Lägg påsen i frysen. Låt den ligga i frysen i ett par dagar.
 4. Tina upp gosedjuret. Ta ut gosedjuret och låt den tinas upp när den är färdigfryst

Metoden hjälper till att förstöra obehaglig lukt och desinficera saken, eftersom många patogena mikroorganismer dör vid låga temperaturer.

Ett gosedjur som har elektroniska funktioner i sig ska du inte frysa eftersom elektroniken inte tål det.

Hur ska du tvätta gosedjur med elektroniska funktioner?

Om du vill tvätta ett gosedjur med elektroniska funktioner så behöver du kunna ta bort all elektronik inklusive högtalare annars kommer de delarna gå sönder om dom kommer i kontakt med vatten. Går det ta bort elektroniken kan du tvätta gosedjuret för hand eller i en tvättmaskin. Om det inte går att ta bort elektroniken så går det att sprätta upp gosedjuret för att ta bort de känsliga delarna. Det är dock en omständlig procedur eftersom du måste sy ihop den innan tvätt och sedan sprätta upp den igen för att lägga in elektroniken igen.

Hur ska du rengöra stora gosedjur?

Stora gosedjur är knepiga att tvätta, de kan gå sönder i en tvättmaskin, och de är knepiga att torka. Det kan ta dagar innan de torkat helt och hållet vilket kan resultera i unken doft. Det är bättre att kemtvätta stora gosedjur eller att dammsuga dem. Du kan också använda en handhållen ångtvätt för att rengöra gosedjuret. Har mjukisdjuret bara fläckar finns det metoder att ta bort fläckar. Då slipper du göra rent hela gosedjuret.

För att rengöra stora gosedjur kan du blötlägga det i ett badkar eller i en stor bunke. Borsta av smuts på ytan. Att torka ett stort gosedjur är omständligt. Du måste torka den där det är välventilerat annars riskerar du att den börjar mögla inifrån.

Så här ska du torka gosedjuret

Gosedjur torkas bäst utomhus i solen. Mindre gosedjur kan du hänga upp på rep med klädnypor men var försiktig med gosedjur som kan bli missformade av att torkas så såsom stickade gosedjur.

Om du torkar gosedjuret sittandes eller liggandes behöver du vända på det så alla sidor torkar.

Under vinter och höst kan du torka gosedjuret vid elementet, om det är soligt kan du låta gosedjuret vila på fönsterbrädan. Då torkar gosedjuret av solen och av elementet samtidigt.

Avslutningsvis: Tänk på det här

 1. Dammkvalster dör vid 60 grader.
 2. Kokning desinficerar gosedjuret effektivt, men inte alla gosedjur tål kokning. Då kan ångtvätt vara ett bättre val.
 3. Efter tvätt behöver du skölja gosedjuret noggrant så inte tvättmedelspartiklar finns kvar i gosedjurets tyg.
 4. Gosedjur som ofta behöver tvättas ska du helst tvätta för hand eftersom handtvätt är skonsammare än maskintvätt.
 5. Tvätta alltid gosedjur som du ska skänka bort. Undrar du var du kan skänka dina begagnade mjukisdjur så kan du höra med välgörenhetsorganisationer, sjukhus och second hand affärer.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

2 kommentarer

 1. Jag tvättar inga gosedjur i tvättmaskinen, jag lägger dem torra i en tvättpåse och torktumlar. Det både blåser igenom och hettar upp leksaken så några baciller dör.

  1. Vilket bra tips – Det är ju ett bra alternativ ifall man har ett barn som inte orkar vänta på att gosedjuret torkar, tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *