Gör ett lättskött akvarium

Funderar du på att skaffa ett lättskött akvarium? Då kanske ett litet växtakvarium utan filter och värmare med en snäcka eller två kan vara något för dig.

Ett akvarium hemma kan vara en dekorativ inredningsdetalj och samtidigt en hobby. Den gemensamma nämnaren för akvarium med fiskar är att akvariet bildar ett komplicerade ekosystem där många olika parametrar som vattenkvalitet behöver vara på en bra nivå för att dina små husdjur, fiskarna, ska trivas.

Om parametrarna blir fel, om akvariet stått för mycket i solljus eller om du matat fiskarna för mycket kan det gå fel vilket kan leda till att fiskarna inte mår så bra. Det är mycket som ska stämma för att akvariet ska ”må bra”.

Står akvariet i solljus för mycket kommer det bildas alger. Matar du fiskarna för mycket blir vattnet dåligt. Har du på ljuset för lite då växer inte växterna så bra, har du på ljuset för mycket bildas det för mycket alger.

Ett akvarium kräver ett visst underhåll, det vill säga tid, det kommer man aldrig bort ifrån. Du behöver byta en viss del vatten regelbundet och du behöver skölja filtret. Filtret i akvariet ska också vara på dygnet runt, annars mår inte fiskarna bra.

Finns det inga lättskötta akvarium då? Jo det gör det. Men då måste du göra avkall på några saker. Men akvariet behöver inte bli dåligt för det, tvärt om!

Förslag på ett lättskött akvarium

Ett lättskött enkelt akvarium på 5 liter

Ett mycket lättskött akvarium är ett litet akvarium på bara några liter som endast innehåller jord, sten eller grus, akvarieväxter och en snäcka eller två. Ett sådant akvarium är helt självgående och behöver inget underhåll förutom att du behöver fylla på vatten som avdunstas.

Akvarium utan fiskar

Kanske tänker du att ett akvarium utan fiskar blir lite tråkigt. Visserligen kommer akvariet inte innehålla några fiskar, men å andra sidan kommer andra organismer bosätta sig i det. Fördelen är att du slipper underhålla ett akvarium med bara växter. Fiskar kräver mycket underhåll, speciellt i små akvarium. Ett växtakvarium kan även i sin enkelhet vara vackert även om det kan kännas väldigt statiskt när det inte är det. Akvarieväxter kan växa i en hög takt när de trivs bra och får det solljus de behöver.

Vad som behövs för ett enkelt akvarium

Det som behövs för ett sådant enkelt självgående akvarium utan fiskar är:

  • En glasburk på 2 liter och uppåt
  • Vanlig blomjord (utan tillsatser eller gödsel)
  • Akvariegrus eller småstenar
  • Akvarieväxter
  • Superlim
  • Vatten

En glasburk på 2 liter och uppåt

En bra glasburk är en rund glasburk för sylt, gärna lite högre. Du ska inte stänga till det lilla akvariet så du behöver inte locket. Även större glasburkar fungerar bra, men innan akvarieväxterna har växt så kommer ett sådant se lite tomt ut. Tvätta rent glasburken och låt det torka.

Vanlig blomjord

Blomjord? Ja du läste rätt. Du behöver vanlig blomjord utan några tillsatser. Blomjorden kommer förse plantorna i akvariet med näring, det kommer göra att växterna växer snabbt. När akvarieväxterna växer så renar de vattnet mer effektivt och akvariet blir också vackrare att titta på. Blomjorden innehåller naturlig näring och kommer eventuellt bli gammal och tappa näring, men det tar flera år, samtidigt som växterna tappar blad som bryts ned och också blir till näring. Undvik blomjord med gödsel.

Akvariegrus

Du behöver akvariegrus eller småsten som ska ligga som ett lager ovanför blomjorden. Mer om hur du sätter ihop akvariet kommer senare i artikeln. Akvariegrus hittar du i handeln. Engelsk sjösten fungerar också fint och är vackert i ett akvarium.

Akvarieväxter

Du måste ha akvarieväxter i det lilla akvariet eftersom de mikroorganismer som kommer växa fram i akvariet livnär sig på de döda blad som multnar och ruttnar i akvariet. Detta kommer också bli en slags näring för akvariet, precis som blomjorden är näring. Välj de mest lättskötta akvarieväxterna som finns i handeln. Ju enklare de är att ta hand om desto mer självgående kommer de vara. Tänk på att akvarieväxter som vill ha mycket ljus kräver att du placerar det lilla akvariet ljust, gärna på fönsterbrädan där solen kommer fram.

De akvarieväxter jag har haft mycket lycka med är:

  1. Hygrophila Polysperma

    Hygrophila Polysperma är en fantastisk akvarieväxt som trivs i mellanljusa förhållanden. Den växer också väldigt snabbt och är ytterst lätt att föröka, det är bara klippa av en stam och planera i akvariejorden. Den här akvarieväxten är typ min basväxt som jag använder i mina små akvarium.

  2. Elodea canadensis (Vattenpest)

    Jag tycker Vattenpest är en lite tråkig akvarieväxt, men den växer extremt snabbt och går att föröka jättelätt. Den vill stå ljust och växer som bäst när den får mycket ljus.

  3. Rotala rotundifolia

    Rotala rotundifolia är en delikat och vacker akvarieväxt som trivs bäst i väldigt ljusa förhållanden. Det är en lätt akvarieväxt att ta hand om förutsatt att den får stå ljust, då växer den som bäst.

  4. Andmat

    Andmat är dom där gröna bladen som man kan se i sjöar och vattensamlingar i skogarna i Sverige. De växer på vattenytan som små blad med en liten rot som simmar i vattnet. Andmat växer otroligt lätt och förökar sig snabbt också. Det är en flytväxt som jag gillar att placera ut i akvarierna för den är nästan helt omöjlig att ta död på och ser vacker ut.

    Jag rekommenderar inte att placera ut andmat i akvarium med fisk i eftersom de lätt kan ta över hela akvariet och bli mycket svåra att bli av med.

    Obs, tänk på att du kan få med dig diverse elaka insekter om du plockar växter från naturen. Bäst att låta de ligga i karantän annars kan du bli överraskad av att se någon larv eller insekt simma runt.

Vatten

Du behöver också helt vanligt vatten. Du kan fylla på med vanligt kranvatten till akvariet.

Så här ska du konstruera det enkla akvariet

  1. Skölj glasburken
    Inga konstigheter, ju renare desto finare slutresultat.

  2. Skölj blomjorden
    Häll blomjord i en bunke och skölj jorden i vanligt vatten. Det du vill ta bort är torkade växter som flyter upp till ytan samt frön och kvistar som inte är fin jord. Om du är utomhus kan du göra detta i trädgården och låta jorden torka i bunken när du hällt ut vatten. Om du ser någon daggmask i jorden så ta bort dom också eftersom de inte kan leva under vatten och kommer dö och sedan ruttna vilket det lilla akvariet inte tål att bryta ned i start fasen. Du behöver egentligen inte skölja blomjorden för mycket eftersom du kommer täcka jorden med småsten.

  3. Lägg ett lager blomjord i glasburken
    När du har förberett jorden så kan du lägga ett lager jord i glasburkens botten med en stor sked. Exakt hur mycket jord du ska lägga in kan variera men som regel kan du lägga ett 3-5 centimeter jämnt lager jord i botten av glasburken.

  4. Lägg ett lager grus i akvariet
    Skölj akvariegruset i en bunke ett par gånger, annars kommer gruset grumla vattnet. Lägg därefter ett lager grus ovanför jordlagret. Lägg ett tjockt lager grus så att inte jorden syns om du tittar uppifrån och ner på akvariet. Täcker du inte jorden tillräckligt kommer jorden grumla varje gång du fyller på med vatten. Det är inget problem för jorden kommer lägga sig i akvariet men det kan ta flera timmar.

  5. Plantera akvarieväxterna
    Nu ska du förbereda akvarieväxterna. Akvarieväxter kan vara knepiga att plantera i akvariet eftersom vissa akvarieväxter inte har så välutvecklade rötter. Om du har flera små plantor är det enklaste att torka stammen på akvarieväxten med hushållspapper och superlimma stammen på ett större gruskorn eller en liten akvariesten. Akvariestenen fungerar som ett ankare för plantan. Låt därefter plantan torka i 10 minuter innan du lägger in den i akvariet med en pincett. Superlimmet skadar inte vattnet och många akvarieväxter tål att vara utanför vatten i mer än 10-15 minuter utan problem.

    Du kan också sticka ned akvarieväxter i jorden och försöka bunkra fast dem med småsten. Det är dock mycket enklare att superlimma växterna på stenar och stoppa ner den i jorden.

  6. Fyll på vatten
    Sista steget är att fylla på med vatten, tricket här är att hälla vatten försiktigt så att inte grusbotten luckras upp så jordlagret kommer fram. Kommer jordlagret fram kommer vattnet bli mycket grumligt av jorden. Det är dock ingen jätte fara om det skulle ske, men det kommer ta någon vecka innan vattnet blir klart och fint då. Även om du följt guiden till punkt och pricka kommer vattnet se lite jordigt och lortigt ut de första dagarna.

  7. Vänta ett par dagar tills vattnet blir klart
    Nu behöver du ha tålamod. Oftast kommer vattnet grumlas av att jordpartiklar tränger sig igenom gruslagret. Det är helt normalt och inom några dagar så faller partiklarna till ytan och vattnet blir klarare och klarare.

Var ska du placera akvariet?

Ett litet akvarium på 2 liter, lite smutsigt eftersom det har fått vatten påfyllt

Du kan placera akvariet i en hylla eller på skrivbordet. Undvik att placera akvariet i direkt solljus regelbundet men låt akvariet dränkas av solljus eller ljus från en stark lampa några timmar varje dag. Ju mer ljus akvariet får desto bättre växer växterna och desto bättre kommer akvariet fungera. Ljus är en förutsättning för att akvariet ska trivas och må bra.

Då vi alltid har funderat på att bygga altan och nu äntligen gjort det så brukar jag utnyttja den till att lägga mina små växtakvarium på altanen i ett par timmar när det är soligt på vår och sommar. När man haft ett litet växtakvarium igång under lång tid kan det vara svårt för solen att nå alla växter i det, därför tycker jag det är bra att låta det vara ute under solen ibland. Men jag är noga med att inte låta det vara ute för mycket, då kommer alger bildas.

Tänk på att vatten väger mycket och att underlaget där du placerar den måste hålla för vikten. Undvik att små barn hanterar dina små akvarium då de lätt kan tappa dem.

Vilka fiskar kan du ha i ett litet lättskött akvarium utan filter?

Du kan inte ha några fiskar alls i akvariet eftersom akvariet inte har något filter eller värmare. I stort sett alla fiskar kräver filter och värmare, därför är ett växtakvarium utan aktivt filter inte ett bra val för fiskar.

Du kan inte heller ha räkor i det eftersom räkor kräver en bra vattenmiljö samt filter. Men det finns ägare av enkla akvarium utan filter och värmare som har räkor i dem framgångsrikt. Det är dock något som är bra att testa när du är mer bekväm med akvariet och inte när du är nybörjare. Jag skulle säga att du behöver vara expert och väldigt erfaren för att göra det. Du behöver också vara väldigt påläst på att ta testvärden av akvariet för att säkerställa att räkorna mår bra. Därför rekommenderar vi det inte om du inte är väldigt erfaren.

Snäckor i akvariet

Du kan ha snäckor i akvariet, snäckor är självgående och äter det som finns i det lilla akvariet. Om du har snäckor i akvariet ska du inte fylla det till toppen med vatten eftersom snäckor gillar att ta sig upp ovanför vattenytan då och då. Större snäckor hittar du i akvariehandeln, men du kan även hitta dem ute i naturen om du plockar hem jord och flytväxter från en bäck i naturen.

Tänk på att små snäckor förökar sig i en galen takt, så om du inte är väldigt förtjust i sådana ska du inte lägga dit två-tre stycken för då har du snart 300 stycken. Med det sagt så reglerar sig antalet små snäckor sig själva automatiskt efter hur mycket föda det finns i akvariet. Så om du vill reducera antalet snäckor kan du helt enkelt placera akvariet i skugga så de får mindre alger att äta av. Jag tillhör dock dom som tycker att mer små snäckor bara är bra än dåligt.

Mikroorganismer i akvariet

I akvariet kommer det också komma fram små mikroorganismer från blomjorden. Dessa blir 1-2 millimeter stora och är fredliga invånare i akvariet. De hjälper till att bryta ner multnande delar av akvarieväxterna och är också roliga att titta på när de simmar omkring i det lilla karet.

Byta vatten i akvariet

Akvarierna på bilderna är när detta skrivs 4 år gamla och det enda underhållet jag gjort är att jag fyllt på vatten och även bytt vatten en gång om året på dem.

Jag byter bara vatten om vattnet blir märkbart gult, det kan inträffa efter något år och ifall man har träbitar i det. Då suger jag ut ca 70-80% av vattnet med en slang som jag fäst en sockerbit på i ena änden. Sockerbiten förhindrar att små organismer följer med när vattnet slangas ur akvariet. Sen fyller jag upp med vatten och är akvariet redo för ett år igen.

Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *