Gör ett lättskött akvarium

Funderar du på att skaffa ett lättskött akvarium? Då kanske ett litet växtakvarium utan filter och värmare med en snäcka eller två kan vara något för dig.

Ett akvarium hemma kan vara en dekorativ inredningsdetalj och samtidigt en hobby. Den gemensamma nämnaren för akvarium med fiskar är att akvariet bildar ett komplicerade ekosystem där många olika parametrar behöver vara på en bra nivå för att dina små husdjur, fiskarna, ska trivas. Annars kan det gå fel vilket kan leda till att fiskarna inte mår så bra. Det är mycket som ska stämma för att akvariet ska ”må bra”. Står akvariet i solljus för mycket kommer det bildas alger. Matar du fiskarna för mycket blir vattnet dåligt. Har du på ljuset för lite då växer inte växterna bra, har du på ljuset för mycket bildas det för mycket alger.

Ett akvarium kräver ett visst underhåll, det vill säga tid av dig, det kommer man aldrig bort ifrån. Du behöver byta en viss del vatten regelbundet och du behöver skölja filtret. Filtret i akvariet ska också vara på dygnet runt, annars mår inte fiskarna bra. Finns det inga lättskötta akvarium då? Jo det gör det. Men då måste du göra avkall på några saker. Men akvariet behöver inte bli dåligt för det.

Förslag på ett lättskött akvarium

Ett lättskött enkelt akvarium på 5 liter

Ett mycket lättskött akvarium är ett litet akvarium på bara några liter som endast innehåller akvarieväxter och en snäcka eller två. Ett sådant akvarium är helt självgående och behöver inget underhåll förutom att du behöver fylla på vatten som avdunstas.

Vad som behövs för ett enkelt akvarium

Det som behövs för ett sådant enkelt självgående akvarium utan fiskar är:

 • En glasburk på 2 liter och uppåt
 • Vanlig blomjord (utan tillsatser)
 • Akvariegrus
 • Akvarieväxter
 • Superlim
 • Vatten

En glasburk på 2 liter och uppåt

En bra glasburk är en rund glasburk för sylt, gärna lite högre. Du ska inte stänga till det lilla akvariet så du behöver inte locket. Även större glasburkar fungerar bra, men innan akvarieväxterna har växt så kommer ett sådant se lite tomt ut. Tvätta rent glasburken och låt det torka.

Vanlig blomjord

Blomjord? Ja du läste rätt. Du behöver vanlig blomjord utan några tillsatser. Blomjorden kommer förse plantorna i akvariet med näring, det kommer göra att växterna växer snabbt. När akvarieväxterna växer så renar de vattnet mer effektivt och akvariet blir också vackrare att titta på. Blomjorden innehåller näring och kommer eventuellt ta slut, men det tar flera år eftersom växterna tappar blad som blir till näring.

Akvariegrus

Du behöver akvariegrus eller småsten som ska ligga som ett lager ovanför blomjorden. Mer om hur du sätter ihop akvariet kommer senare i artikeln. Akvariegrus hittar du i handeln. Engelsk sjösten fungerar fint och är vackert i ett akvarium där den engelska sjöstenen täcker botten av blomjord.

Akvarieväxter

Du måste ha akvarieväxter i det lilla akvariet eftersom de mikroorganismer som kommer växa fram i akvariet livnär sig på de döda blad som multnar och ruttnar i akvariet. Detta kommer också bli en slags näring för akvariet, precis som blomjorden är näring. Välj de mest lättskötta akvarieväxterna som finns i handeln. Ju enklare de är att ta hand om desto mer självgående kommer de vara.

Vatten

Du behöver också helt vanligt vatten. Du kan fylla på med vanligt kranvatten till akvariet.

Så här ska du konstruera det enkla akvariet

 1. Skölj glasburken
  Inga konstigheter, ju renare desto finare slutresultat.

 2. Skölj blomjorden
  Häll blomjord i en bunke och skölj jorden i vanligt vatten. Det du vill ta bort är torkade växter som flyter upp till ytan samt frön och kvistar som inte är fin jord. Om du är utomhus kan du göra detta i trädgården och låta jorden torka i bunken när du hällt ut vatten. Om du ser någon daggmask i jorden så ta bort dom också eftersom de inte kan leva under vatten och kommer dö och ruttna. Du behöver egentligen inte skölja blomjorden för mycket eftersom du kommer täcka den med småsten.

 3. Lägg ett lager blomjord i glasburken
  När du har förberett jorden så kan du lägga ett lager i av jorden i glasburken. Exakt hur mycket jord du ska lägga in kan variera men som regel kan du lägga ett 3-5 centimeter jämnt lager jord i botten av glasburken.

 4. Lägg ett lager grus i akvariet
  Skölj akvariegruset i en bunke ett par gånger, annars kommer gruset grumla vattnet. Lägg därefter ett lager grus ovanför jordlagret. Lägg ett tjockt lager grus så att inte jorden syns om du tittar uppifrån och ner på akvariet. Täcker du inte jorden tillräckligt kommer jorden grumla varje gång du fyller på med vatten. Det är inget problem för jorden kommer lägga sig i akvariet men det kan ta flera timmar.

 5. Plantera akvarieväxterna
  Nu ska du förbereda akvarieväxterna. Akvarieväxter kan vara knepiga att plantera i akvariet eftersom vissa akvarieväxter inte har så välutvecklade rötter. Om du har flera små plantor är det enklaste att torka stammen på akvarieväxten med hushållspapper och superlimma stammen på ett större gruskorn eller en liten akvariesten. Akvariestenen fungerar som ett ankare för plantan. Låt därefter plantan torka i 10 minuter innan du lägger in den i akvariet med en pincett. Superlimmet skadar inte vattnet och många akvarieväxter tål att vara utanför vatten i mer än 10-15 minuter utan problem.

  Du kan också sticka ned akvarieväxter i jorden och försöka bunkra fast dem med småsten. Det är dock mycket enklare att superlimma växterna på stenar och stoppa ner den i jorden.

 6. Fyll på vatten
  Sista steget är att fylla på med vatten, tricket här är att hälla vatten försiktigt så att inte grusbotten förstörs så jordlagret kommer fram. Kommer jordlagret fram kommer vattnet bli mycket grumligt av jorden. Det är dock ingen jätte fara om det skulle ske, men det kommer ta någon vecka innan vattnet blir klart och fint då.

 7. Vänta ett par dagar tills vattnet blir klart
  Nu behöver du ha tålamod. Oftast kommer vattnet grumlas av att jordpartiklar tränger sig igenom gruslagret. Det är helt normalt och inom några dagar så faller partiklarna till ytan och vattnet blir klarare och klarare.

Var ska du placera akvariet?

Ett litet akvarium på 2 liter, lite smutsigt eftersom det har fått vatten påfyllt

Du kan placera akvariet i en hylla eller på skrivbordet. Undvik att placera akvariet i direkt solljus regelbundet men låt akvariet dränkas av solljus eller ljus från en stark lampa några timmar varje dag. Ju mer ljus akvariet får desto bättre växer växterna och desto bättre kommer akvariet fungera.

Tänk på att vatten väger mycket och att underlaget där du placerar den måste hålla för vikten.

Vilka fiskar kan du ha i ett litet lättskött akvarium utan filter?

Du kan inte ha några fiskar alls i akvariet eftersom akvariet inte har något filter eller värmare. I stort sett alla fiskar kräver filter och värmare, därför är ett växtakvarium utan aktivt filter inte ett bra val för fiskar.

Du kan inte heller ha räkor i det eftersom räkor kräver en bra vattenmiljö samt filter. Men det finns ägare av enkla akvarium utan filter och värmare som har räkor framgångsrikt. Det är dock något som är bra att testa när du är mer bekväm med akvariet och inte när du är nybörjare. Därför rekommenderar vi det inte.

Snäckor i akvariet

Du kan ha snäckor i akvariet, snäckor är självgående och äter det som finns i det lilla akvariet. Om du har snäckor i akvariet ska du inte fylla det till toppen med vatten eftersom snäckor gillar att ta sig upp ovanför vattenytan då och då. Större snäckor hittar du i akvariehandeln, men du kan även hitta dem ute i naturen om du plockar hem jord och flytväxter från en bäck i naturen. Tänk på att små snäckor förökar sig i en galen takt, så om du inte är väldigt förtjust i sådana ska du inte lägga dit två-tre stycken för då har du snart 300 stycken. Med det sagt så reglerar sig antalet små snäckor sig själva automatiskt efter hur mycket föda det finns i akvariet. Så om du vill reducera antalet snäckor kan du helt enkelt placera akvariet i skugga så de får mindre alger att äta av.

Mikroorganismer i akvariet

I akvariet kommer det också komma fram små mikroorganismer från blomjorden. Dessa blir 1-2 millimeter stora och är fredliga invånare i akvariet. De hjälper till att bryta ner multnande delar av akvarieväxterna och är roliga att titta på.

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.