Så här byter du skaft på en yxa

En yxa med träskaft är som en god vän, underhåller du den så kommer den alltid ställa upp för dig. Själva yxhuvudet kan hålla en livstid. Men om skaftet av trä har slitits ut, gått sönder eller gått av – Då är det dags att byta ut yxskaftet så att du kan börja använda yxan igen. Så här ska du göra för att byta ut yxans träskaft.

Ett varningens ord innan vi börjar dock. Yxhuvuden som är deformerade eller spruckna ska du inte använda eller montera nytt skaft på. Dessa yxhuvuden kan splittras eller släppa från yxskaftet om du använder dem och kan vara livsfarliga att använda. Om yxhuvudet är deformerat eller sprucket ska du kassera yxan.

Så här ska du göra för att byta skaft på yxa

  1. Såga av det skadade skaftet på yxan – Börja med att såga av det skadade skaftet på yxan jämnt längs med yxhuvudet. Men såga inte så nära att du riskerar att skada sågen.

  2. Slå ut det avsågade skaftet – Nu ska du vända yxan upp och ned så att yxhuvudet får stöd och vilar bakom och framför skafthålet. Med hjälp av en mejsel och hammare ska du slå ut det avsågade skaftet som sitter kvar i skafthålet.

  3. Gör rent skafthålet på yxhuvudet – När du fått loss skafthuvudet från yxans skafthål måste du göra rent skafthålet från rester av trä och fästmassa. Ta god tid på dig och var noga så att inga rester lämnas. Annars kan det nya skaftet lossna när du väl börjar använda yxan igen.

  4. Sätt fast skaftet och slå i kilen – Sätt fast det nya skaftet på plats i skafthålet. Stryk på vattenfast lim på den medföljande kilen (försäkra dig om att den är torr) och slå i den i skaftet. Nu ska skaftet sitta fast i yxhuvudet.

  5. Såga av ovansidan av skaft och kil på yxan – Såga av delar av skaftet och kil som sticker ut på yxans ovansida. Du kan efter att du sågat ner ovandelen av skaftet slå in en yxkil av metall för extra säkerhet.
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *