Stor guide om att Bygga altan

I den här guiden går vi igenom vad du ska tänka på när du ska bygga en altan. Att bygga en altan är ett stort och omfattande jobb som du faktiskt kan göra själv – Förutsatt att du planerar rätt. Kolla igenom vår artikel och börja dröm om altanen!

Drömmer du om att bygga en altan? Det är något som lockar många husägare. En altan är perfekt för sommarens häng med vänner och bekanta utomhus. Men det är också en perfekt plats att njuta mer av att vara hemma och utomhus samt att kunna njuta mer av solen i komforten av sitt hem. En altan är som en förlängning av huset utan att du är inomhus helt och hållet.

Vad är en altan för något?

En altan är som ett uterum för huset

En altan är en byggnadsdel, oftast av trä, som står på pelare eller stödpunkter, normalt sett utan tak och med ett räcke runt om altanen. Du kan tänka dig att altanen är som en balkong som står maximalt någon meter över tomten. Sedan finns det mer avancerade altaner med inbyggd belysning och komplext underarbete där altanen ska vila mot en stor stenhäll. Det finns också enklare altaner som inte är mycket mer än ett trädäck bara.

Bygga altan själv

Att bygga altan själv är ett roligt projekt som kommer ge livskvalitet under lång tid framöver. Till skillnad mot att anlita en fackman blir det mycket billigare att göra det själv. Att bygga en altan till huset ökar också värdet på huset. Men att bygga en altan är en komplicerad process där du behöver ha koll på regler, material och olika konstruktioner. I den här guiden ska vi gå igenom saker du behöver ha koll på och saker som kan vara bra att tänka på när du ska bygga en altan.

Exempel på sådana saker du behöver ha koll på är vilket trall virke du ska välja, om din altan ska ha tak, trappa och räcke. Vi behöver också nämna att det är många regler som kan sätta käppar i hjulet på dina altandrömmar. Därför måste du ha koll på reglerna också innan du kör igång.

Viktigt innan du börjar!
Det kommer nya bestämmelser kring material, regler, rekommendationer och arbetsmetoder hela tiden. Du ska alltid kontrollera aktuella regler med gällande branschorganisation och/eller fackman innan du startar.

Vilken sorts altan vill du bygga?

Fundera på hur du vill använda altanen innan du sätter igång med bygget

Oavsett vilka drömmar om altanen du har så sätter reglerna lite ramar kring vad du faktiskt kan bygga. När du har koll på reglerna och vad du får bygga är det dags att fundera på vilken sorts altan du vill ha.

Hur ska den användas?

Kanske hade du drömmar om en stor altan med högt staket som gör altanen väl insynsskyddad. Eller så har du planer på att ha ett spa bad på altanen. Eller så kanske du bara vill ha en liten altan för utegrillen. Oavsett vad du funderar på så är det främst fyra saker du behöver ha koll på:

  1. Storleken på altanen
  2. Placeringen av altanen
  3. Hur altanen är kopplad till fastigheten.
  4. Vilka extrafunktioner du vill ha till altanen

Vilken storlek behöver du?

Var realistisk gällande storleken på altanen. Hur stort uterum behöver du egentligen? Vill du ha en trevlig uteplats att äta frukost på och njuta av kvällssolen. Eller vill du ha en stor altan där hela familjen kan samlas om somrarna med yta för ett spa bad? Om ni är många som ska använda altanen så kan det bli omständligt att hela tiden flytta omkring på utemöbler och annat för att få plats. Ha som målsättning att alla som använder altanen ska kunna röra sig obehindrat på den.

Tänk också på symmetrin mellan altanen och huset

Tänk på att altanen är ett tillägg till huset. Det är ju primärt huset du bor i och altanen är mer som ett uterum. Altanen är ett komplement till huset, därför behöver du också fundera på proportioner så att altanen ser smakfull ut och passar ihop bra med husets storlek. Huset ska alltid vara större än altanen. Annars kan det se konstigt ut.

Planera för en lite större altan än vad du tänk dig

En grundregel är att du ska göra altanen något större än vad du först har tänkt dig, om det är möjligt. Om du ska glasa in altanen så behöver du tänka på att altanen kommer upplevas som trängre än vad den är eftersom glasen fungerar som väggar.

Räkna på hur mycket dekorationer, växter, solstolar, utegrill och utesoffor kommer ta i yta och öka gärna storleken så att man kan växa med altanen.

Hur stor ska en altan för en barnfamilj vara? En altan om 6×4 meter kan vara en bra yta för en barnfamilj. Då får man plats med utesoffor, grill och en lekplats för barnen.

Exempel på bra storlekar på altanen:

  • 20 m² = 4 personer
  • 25 m² = 6 personer

Placering av altanen

Innan du bestämmer dig för placering av altanen är det viktigt att tänka hur uteplatsen ser ut under hela dygnet. Uteplatsen ska ju vara ett trevligt ställe att spendera tid på, både på kvällen och på morgonen. Värdesätter du kvällssol mer än morgonsol? Är det ett träd som skymmer solen mitt på dagen i närheten av var altan ska placeras? Tänk på att träd i närheten av altanen bidrar till att det blir fuktigare vilket gör altanen lite råare att gå på.

Rätt läge på altanen så att du får solljus under hela dagen

Försök placera altanen så att det kommer solljus på den under hela dagen, förutsatt att det går att placera altanen så. En lösning ifall du vill ha sol både på morgon och kväll är att bygga en L-formad altan. Men placering av altanen är bara ena delen av ekvationen, du vill ju också placera altanen nära huset. Tänker du äta mycket mat ute på altanen vill du helst att det är enkelt att nå altanen från köket. Så nästa del av ekvationen är hur altanen ska nås från huset.

Hur ska altanen kopplas till hus och trädgård

En annan viktig sak du behöver fundera på är hur altanen ska kopplas till huset och trädgården. Alltså hur du kommer till altanen från huset. Du vill ju utnyttja altanen ofta, då ska den vara lätt att komma ut till och det ska vara lätt att komma vidare till trädgården från altanen.

Välja dörr

Det är inget måste med en dörr till altanen, men det är så mycket smidigare att enkelt komma ut på altanen från huset genom en dörr. Försök att prioritera utgången till altanen från köket. Det är inte så roligt att gå igenom hela huset för att bära ut mat och annat till altanen.

Ska du bygga en inglasad altan behöver du en dörr till uterummet.

Trappa från altanen till trädgården

Något som är lätt att glömma är att det är mycket smidigt enkelt kunna gå från altanen till trädgården. Planera alltid för en grind eller en öppning i altanen. Då altanen står på pålar kan det vara en bra ide att placera en trappa så du enkelt kommer ner till marken. Glöm inte att planera för trapporna om du ska ha en utgång från altanen till trädgården. En trappa tar faktiskt mer utrymme än vad man kan tro, därför bör du ha trappan i åtanke redan i planeringsstadiet.

Infälld trappa

Har du inte utrymme för en trappa kan du alltid bygga en infälld trappa. En infälld trappa tar dock utrymme från altanen så om du bygger en liten altan kommer den bli ännu mindre.

Välja form

En grundregel när du ska välja form på altanen är att tänka långsiktigt och att tänka från en köpares perspektiv. Om du skulle sälja ditt hus, hur skulle altanen se ut för att den skulle ses som en fördel med huset och inte en ful detalj. Det vill säga, var konservativ när du ska välja hur altanen ska se ut och vilken form den ska ha. En altan som formgivits i god smak höjer försäljningsvärdet av din fastighet. En ful, konstig altan drar ner värdet.

Det som bestämmer formen av altanen är hur stor tomt du har och hur stort hus du har. Proportionerna mellan altan och hus samt tomt ska stämma. Det är då det blir riktigt bra.

Anlita en arkitekt om du är osäker

En arkitekt kan hjälpa dig få till den perfekta altanen

Om du ska bygga en stor altan så kan det vara värt det att ta hjälp av en riktig arkitekt som är påläst och förstår hur altanen samspelar i sin miljö och i anslutning till ditt hus. Det kostar en slant att anlita en arkitekt för att rita en altan, men då vet du att du får en altan som harmoniserar bra med huset.

Välja trall till altan

Det roliga med att bygga en altan är att gå igenom alla valmöjligheterna och något som är roligt är att välja trallen som altanen ska ha. Det allra vanligaste valet för trall för altanen är tryckimpregnerad furu.

Tryckimpregnerad furu finns i alla byggvaruhus. Det är billigt och håller bra eftersom den är tryckimpregnerad. Dock är det inte det mest miljövänliga alternativet då den är bearbetad med kemikalier. Men det finns andra material för altanens trall också. Att hitta trall som passar dina önskemål om hållbarhet, miljövänlighet, pris och utseende kan vara en utmaning, men det är det som gör bygget av en altan lite personlig också.

Trä åldras

Trä som åldras blir vackert grått

Trä är ett vackert material som åldras och kan bli vackrare med åldern. Trä som åldrats blir grått. Tänk på att en altan står ute året runt och möter årets alla säsonger. Tar du hand om altanen rätt så spelar det egentligen ingen roll vilket trämaterial trallen består av. Det betyder att du absolut inte måste köra med tryckimpregnerad trall även om byggvaruhusen gärna talar om dess fördelar. Vill du inte ha trä finns det moderna material som komposittrall.

Extrafunktioner som du kan tänkas vilja ha

Tänk på att det finns massvis med extrafunktioner som kan vara bra att ha till altanen. När du bygger en altan kanske du bara tänker på själva uteplatsen och inte på en trappa ner till trädgården, insynsskydd eller belysning.

  • Trappa. Om du bygger en altan som är upphöjd behöver du en trappa för att kunna komma ner komfortabelt till trädgården. En trappa tar mycket utrymme men å andra hand finns det många olika typer av trappor. Planera in trappan till altanen tidigt under planeringen så att du vet att den kommer få plats.
  • Sittplatser. Det finns en uppsjö av sittmöbler för uterummet i handeln. men du kan faktiskt bygga in möblerna i altanen om du vill. Det kan se riktigt snyggt ut att bygga in en soffa av samma trall virke som trallgolvet är byggt av.
  • Insynsskydd. Att anlägga ett insynsskydd till altanen har vi tidigare i artikeln berättat kan vara problematiskt från regelsynvinkel. Men om det är viktigt med insynsskydd så behöver du tidigt planera in vilket insynsskydd du vill anlägga och hur det ska se ut.
  • Pool och spa bad. En pool eller ett spa bad tar mycket utrymme av altanen, de väger också väldigt mycket. Du behöver räkna på hur stort utrymme du vill avvara till poolen och du behöver också räkna på att altanen ska klara av vikten av en vattenfylld pool.
  • Räcke. Räcken är en viktig detalj, speciellt på altaner som står på ben eftersom altanen annars blir mycket farlig för barn. Räcket ska vara så tätt att små barn inte kan komma förbi dem.
  • Belysning. En altan är tänk för att användas under hela dygnet. Därför kan det vara mysigt med belysning på altanen när det blir mörkt ute. Att ha belysning på altanen innebär också att du kan använda den en bit in på hösten. Om du väljer att ha belysning på altanen behöver du planera för att dra el till belysningen under trallen och att montera infälld LED-belysning.
  • Blomlådor & spaljé. Inomhus kanske man inte använder så stora blomlådor. Men på en altan kommer stora rejäla krukor och blomlådor väl till pass. Vill du anlägga spaljé och leda upp växter till den behöver du planera för utrymmet tidigt.

Använd alltid riktig trallskruv

Välj trallskruv av hög kvalitet till altanen

Innan vi kikar på olika material så ska vi snabbt gå igenom värdet av att använda korrekt trallskruv när du bygger altan. I bygghandeln har du säkert sett trallskruv i stora hinkar. Var alltid noga med att välja trallskruv till din trall istället för vanlig skruv eller spik. Då slipper du att skruvarna rostar och blir fula. Använd också hellre skruv än spik.

Skruv för hållbarare konstruktion

Skruv i jämförelse med spik ger en mer hållfast konstruktion som låter mindre. Det är speciellt viktigt för golv som tar emot mycket tyngd. Därför rekommenderar vi att alltid välja skruv, det leder till en stabil altan och ett tystare altangolv.

Men även om du primärt ska använda skruv så kan du säkra altanen ytterligare genom att slå in rostfria spikar ifall skruvarna skulle gå sönder. Det kan vara en god ide ifall du ska ha en tung pool på altanen.

Skruva inte ner trallskruvarna för långt ner i trallvirket, då riskerar du att vattenansamlingar bildas som kan skada träet. Men undvik att inte skruva ner trallskruven ordentligt, annars kommer man skrapa emot den med foten när man går på altanen.

Trallskruv är tålig

Trallskruv är skruv som är specialgjord för trall. Det är högkvalitativa skruvar som inte rostar. Rost är något du inte vill ha på skruvarna på altanen eftersom det kommer missfärga altanen.

Dold trallskruv

Kanske vill du också dölja trallskruven. Det går att dölja trallskruv genom att använda dold trallskruv. Då syns inte skruven. Ibland kan det vara vackert att visa skruvarna, speciellt om man lägger tid på att fästa skruvarna jämnt.

Välj skruv av korrosionsklass C4 eller C5

Säkerställ att du väljer trallskruv av korrosionsklass C4 eller C5. Det som skiljer korrosionsklass C4 och C5 mellan varandra är att C5 används vid extra utsatta områden som vid kusten eller vid en pool.

Välja material

Trä/trall

Trä är det vanligaste materialet för altanen

Trä är det vanligaste materialet för altanen. Det är billigt, lätt att arbeta med och hållbart.

Fördelar och nackdelar med trä/trall

Fördelarna med trä är:
  • Behagligt att gå barfota på. Trä känns härligt att gå på under sommaren, då man använder altanen som mest.
  • Det finns flera olika träsorter att välja på alla med olika karaktär och känsla. Det gör att du kan få din altan unik.
  • Det finns ett stort utbud av trä och trall för många olika prisklasser men även i egenskaper och hur miljövänligt trätrallen är.
Nackdelarna med trä är:
  • Skötsel med träolja är inte nödvändigt för alla träslag men ju bättre du sköter trätrallen med träolja desto finare kommer träet bli och desto bättre kommer träet hålla.
  • Halt vid regn. Har du inte tak på altanen kan det bli halkigt.

Olika trä/trall

Tryckimpregnerad trall

Tryckimpregnerad trall är som vi nämnde tidigare det vanligaste materialet för altan. Det beror på att det är billigt och är hållbart. Det motstår väta bra vilket en altan blir mycket utsatt för. Tryckimpregnerad trall är vanlig furu som behandlats med kemikalier, ett impregneringsmedel. Du kanske hört talas om NTR-märkt trall. Det betyder helt enkelt att trallen har en 20 årig konsumentgaranti. En sak att tänka på är att tryckimpregnerad trall kan vara färgglad i handeln. Men färgen bleknar med tiden och träet blir grått, vilket faktiskt all trä blir under solen efter några år. Många tycker den gråa naturliga träfärgen är vacker. Det går alltid att olja in tryckimpregnerad trall, men det är ingen nödvändighet.

Fördelen med tryckimpregnerad trall är att den inte kräver mycket underhåll. Du kan göra rent den med vanligt vatten och såpa.

Obehandlad furu

Obehandlad långsamtväxande furu är ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerad trall. Eftersom furu är långsamtväxande håller träet hög kvalitet. Det betyder att den tål väta bra, men den obehandlade långsamtväxande furu måste torka ut väl efter att den blivit blöt då den inte är behandlad mot väta. Varför är inte all trall av långsamtväxande furu? Det är mycket dyrare än tryckimpregnerad trall, därför är den inte lika vanlig i handeln.

Ek

Ek är inte det vanligaste materialet för altan men är ett utmärkt trä val för det. Ek är ett vackert trädslag och har goda egenskaper som hög hårdhet och god beständighet mot röta. Det är egenskaper som är bra att ha till en altan. Ska du bygga en altan som sticker ut är en altan av ek något för dig.

Sibirisk lärk

I Sibirien är klimatet väldigt tufft. Träd som växer där blir naturligtvis mycket tåliga eftersom de växer upp i ett tufft klimat. Därför är Sibirisk lärk ett utmärkt material för altanen (om det är riktigt Sibirisk lärk som växt upp där). Virket är hårt, precis som ek. Det innebär att det är ett svårarbetat material. Men du får en mycket miljövänlig altan med mycket gott motstånd mot röta. Det finns dock problem med att Sibirisk lärkträ vrider sig med tiden.

Värmebehandlad trall

Värmebehandlad trall är långsamtväxande furu som har behandlats under höga temperaturer för att få ett virke med hög beständighet mot röta. Det här är ett långsamtväxande och miljövänligt virke med god motstånd mot röta.

Komposittrall

Komposittrall är gjort av en blandning av trä och plast

Trä är det vanligaste materialet för altanen. Men komposittrall är ett bra alternativ till klassisk trätrall.

Träkomposit

Kompositrall är en modern trall som består av en blandning av plast och träfibrer. Blandningen av träfibrer och plast skapar en mycket tålig och beständig trall som också är miljövänlig då träfibrerna oftast kommer från spillvirke.

Den stora nackdelen med komposittrall är att det inte är rent trä. Det betyder att det inte är samma 100% sköna känsla av att gå barfota på en altan av kompositvirke. Det behöver inte vara ett problem. Men kan vara en sak att tänka på när du ska välja trall. Å andra hand behöver du inte olja in kompositrall

Fördelar och nackdelar med träkomposit

Fördelarna med träkomposit är:
  • Motståndskraftig mot fukt och röta
  • Härdig mot UV och tufft väder
  • Hållbart och halkfritt
  • Återvinningsbart och miljövänligt då det görs av träspill
  • Kräver inte lika mycket underhåll som trätrall
Nackdelarna med träkomposit är:
  • Kan sakna känslan av trä. Med vissa sorter är det inte samma känsla av att gå barfota på träkomposit som med trätrall

Olja och skydda altanen

En altan av trä behöver du olja regelbundet. Oljar du in altanen varje säsong så förlänger du livslängden på altanen och du undviker att den slits ut i förtid. Oljan är ett sätt för att bibehålla skyddet i träet mot regn och rusk, altanen håller sig med andra ord fräsch längre ju bättre du tar hand om den.

En generell rekommendation är att olja in altanen en gång om året, eller mer, ifall du bor på ett särskilt utsatt område.

Olja in altanen när det är varmt ute. När temperaturen är mellan 10-20 grader och det inte finns risk för stark sol eller regn de närmaste dagarna så är det bra att olja in den.

Innan du oljar in altanen, efterdra alla skruvar, rengör altanens ytor och slipa ner skador i träet.

Välja rätt dimensioner till virket

Klent virke leder till en ranglig altan

När du ska bygga en altan behöver du ha två saker i åtanke. Dels ska du välja virke som gör så att altanen blir hållbar, stabil och säker. Sedan ska du välja virke så att altanen blir estetiskt tilltalande. Som vi nämnde tidigare i texten kan en altan som ser konstig ut dra ner värdet på din fastighet. Därför vill du inte bygga en altan som inte ser proportionsenlig ut till huset. Det kan se konstigt ut att bygga en altan med taniga reglar, välj då hellre en grövre regel så att helhetsintrycket blir mer proportionerligt.

Trallbrädornas dimensioner

Tjockare virke leder till en stabilare altan

Trallbrädorna är det som bildar altangolvet. Det är det trä som du kommer gå på.

Det som bidrar till altanens stabilitet är både trallbrädornas tjocklek och trallbrädornas avstånd mellan de bärande skruvreglarna. Ett standardmått är att ha ca 60 cm till skruvreglarna. Önskar du en mer stabil altan minskar du måttet mellan reglarna. Hur tjock bör trall till altanen vara? Trallen bör vara ca 3 cm tjock. Ska du ha tunnare trall behöver skruvreglarna vara tätare.

När du lägger trallen på skruvreglarna ska du ha lite mellanrum mellan trallvirket eftersom träet absorberar väta och expanderar. Sikta på ca en halv cm mellanrum mellan varje bräda. Då lämnar du utrymme för regn att rinna av altanen.

Du ska också placera trallvirket så att de inte blir konkava när de torkar. Om trallvirket blir konkavt när det torkar kommer vattenpölar bildas på altanen vilket gör så att träet inte torkar lika snabbt. Enklast kontrollerar du det genom att titta på långsidan av plankan och vänder plankan så att årsringarna ler åt dig.

Tänk på trallens utseende också

Bredden på trallen påverkar inte stabiliteten av altanen lika mycket som tjockleken. Men det är mer en fråga om utseendet. Generellt sett ska du tänka att bredare trall ger ett stabilare intryck som är mer proportionellt huset. Hur bred bör trallen till altanen vara? Välj trall som är mellan 120-160 mm brett. Tänk också på hur du ska placera trallbrädorna så att trallbrädornas mönster blir vackert.

Skruvreglarnas dimensioner

Skruvreglarna är de brädor som ligger under trallbrädorna på altanen. Trallvirket skruvas fast på skruvreglarna med trallskruv.

Skruvreglarna placeras stående för att ge störst hållfasthet och stabilitet. De ska placeras högst med 60 cm mellan dem, men gärna tätare om en stabilare altan önskas. Standardimensionerna för skruvregeln är 45×170 mm, men det förekommer att man bygger altan med klenare dimensioner. Tänk alltid på att det är bättre att välja en grövre dimension än en klenare dimension, speciellt om du är osäker.

Bärlinornas dimensioner

Altanens reglar kallas bärlinor. De är bärande för altanens konstruktion och bidrar mycket till stabiliteten på altanen. Normalt sett ska du välja kraftigare bärlinor eftersom de är mer utsatta i konstruktionen.

Bärlinorna ska placeras med inte mer än 2 m mellan plintarna. Ju tätare desto stabilare trallgolv.

Den första bärlinan är regeln som skruvas fast på huset som altanen vilar på. Den bärregeln vilar inte på någon stödpunkt på marken.

De övriga bärlinorna vilar på betongplattor eller betongplintar. Bärlinan ska vara 45×170 mm. Men det kan hända att du måste välja en klenare dimension om det inte finns utrymme för bärlinor om 45×170. Då får du kompensera med fler stödpunkter eller fler bärlinor och stödpunkter.

Bärlinan som fästs mot huset bör fästas med lite distans så att inte vatten samlas mellan bärlinan och huset. Du kan också placera en plåt mellan vägg och trall så inte fukten bearbetar väggen.

Vanliga dimensioner för bärlinor är:

  • 45 x 145 mm
  • 45 x 170 mm
  • 45 x 195 mm

Plintar och grundläggning

Betongplintar finns att köpa i bygghandeln

Grunden till altanen är mycket viktig, dels för att den bidrar till altanens stabilitet och dels för att den är svår att ändra på ifall den blir fel och du har byggt klart altanen.

En altan kan dels vila direkt på marken, till exempel på trädgårdsplattor, men oftast står en altan på nedgrävda plintar, plintar som står på betongplattor eller på markskruvar. Att bygga altanen på plintar måste du göra om du ska bygga altanen på lutande mark. Många som vill bygga altan tänker inte på grundarbetet som är lite tråkigt, men det är en mycket viktig del i själva bygget av en altan.

Placering av altanens stödpunkter

Det bästa är att du planerar var altanen ska stå och markerar var stödpunkterna behöver placeras. Då blir det tydligt hur du behöver fästa stödpunkterna. Den fösta stödpunkten är oftast bärlinan som fästs på huset. Det är oftast den första delen av altanen som man fäster fast. När bärlinan som fästs på huset är på plats blir det tydligt hur altanen kommer placeras och var stödpunkterna behöver placeras. Beroende på hur marken ser ut kan stödpunkterna vara vanliga trädgårdsplattor, murblock eller plintar. Men är marken porös kan det kräva att du sätter markskruvar eller gjuter egna betongplintar.

Hur ska stödpunkterna placeras?

En grundregel är att det inte ska vara mer än 2 meter mellan varje stödpunkt förutsatt att bärlinan har måtten 45×170 mm. Då blir det enkelt att räkna på hur många rader plintar altanen behöver. En altan om 2 meter kräver då bara en rad med plintar (förutsatt att altanen sitter fast med en väggfast bärlina). Ska altanen skjuta ut mer än 2 meter från huset behövs således två rader med plintar. Tänk på att regeln om 2 meter även gäller på bredden av altanen.

Betongplattor – Grunden för en låg altan

Betongplattor fungerar som stödpunkter för en låg altan

Som vi nämnde tidigare så kan det räcka med att placera trädgårdsplattor som stödjepunkter för altanen ifall marken är väldrenrad, fast och altanen ska ligga på marknivå. Då behöver du bara rensa marken, placera en markduk över jorden och täcka den med grus. Alternativt rensa marken på jord, fylla på med ett lager makadam som du packar tätt och sedan täcker med markduk. Syftet med markduken och gruset är att förhindra för ogräs att växa under altanen där det är svårt att rensa ogräs. Där altanen ska vila mot marken placerar du ut stödjeplattor som trädgårdsplattor, klinker eller murblock. Att bygga en låg altan är mycket smidigt och kräver inte att man anlägger plintar.

Plintar – Grunden för en altan på stolpar

Om altanen står på sluttande mark eller om altanen ska placeras på stolpar bör du välja plintar som stödjepunkter.

Det finns tre olika lösningar för plintar, först finns det färdiggjutna betongplintar som du hittar i bygghandeln. Sedan finns det betongplintar som du gjuter själv och den tredje lösningen på plintar är markskruv.

Bygga altan på betongplintar

Fördelen med att bygga altanen på betongplintar är att du får en väldigt stadig grund till altanen. Färdiga betongplintar finns i olika längder för att nå riktigt djupt ner till grunden.

För att montera betongplintar så gräver du ett hål i marken där betongplinten ska placeras. Oftast gräver man ned betongplintarna till 50-70 cm djup. Du kan själv till viss del anpassa hur djupt betongplinten ska grävas ned. Kanske vill du att en del av betongplinten ska synas, då gräver du ett mindre djupt hål.

Om jorden är mycket porös och mullrik så kan du behöva gräva ned betongplintarna ännu djupare för att få stabilitet för altanen.

Gjuta egna betongplintar

Riktigt så här ser det ju inte ut när man gjuter egna betongplintar, men du förstår poängen

I de fall färdiga betongplintar inte är tillräckligt långa för att nå ned till grunden eller om du behöver extra stabila betongplintar behöver du gjuta egna plintar. Att gjuta egna plintar är komplicerat och blir inte så mycket billigare än färdiga plintar, därför är det bättre att välja färdiga plintar så långt det går. Ska du placera altanen på en grund som är mycket porös kan det dock vara en ide att gjuta plintar som sätter sig väl i just den marken. Smidigast blir det hur som helst att köpa färdiga plintar som passar de stolpar du ska använda.

När du gjuter betongplintar så gjuter du dom i papprör. Du gräver ett hål i marken, placerar pappröret i hålet och fyller röret med betong. Du armerar betongen och placerar monteringsjärnet i dem. Utmaningen med att gjuta egna betongplintar är att få dem i jämnhöjd, men om du tillåter lite spel i monteringsjärnet kan du oftast justera i efterhand.

Så här gör du:

  1. För att gjuta egna betongplintar så tar man först bort all matjord.
  2. Därefter gräver man ett ca 50 cm djupt hål i marken.
  3. Placera pappröret i hålet.
  4. Fyll i betong i röret tillsammans med beslagen som stolparna fästs i. Armera med järn. Beslagen kan vara stolpskor eller kraftiga plattjärnsbeslag.

Om jorden är sandig eller lerig kan du behöva gräva ännu djupare hål och gjuta en ännu djupare betongplint. Du kan också behöva gjuta en speciell betongplint som klarar sådan jord.

Justerbara stolpskor
Stolpskor finns också i justerbara modeller

Du kan alltid använda justerbara stolpskor. De är bra att använda eftersom du då kan anpassa höjden efterhand du grävt ned betongplintarna. Det kan ju vara så att jorden sätter sig och betongplinten sjunker. Då är det enkelt att justera stolpskon så att altanen får stöd.

Markskruvar

Ett alternativ till betongplintar är markskruvar. Du kan anlägga markskruvar själv men enklast blir det om ett företag gör det som du anlitar. Fördelen är att du slipper göra något arbete alls med grunden. Du slipper helt enkelt att gräva. Markskruvar är också stabila.

Nackdelarna med markskruvar är att det krävs specialverktyg för att montera dem och att det kostar mer än att anlägga betongplintar. Det är också svårt att anläga markskruvar på mark med mycket stenar. Om du vill fokusera på att bara bygga altanen är det rätt väg att gå.

Markduk under altan

Markduk förhindrar ogräs under altanen

Även när du monterar altanen på plintar behöver du täcka jorden med en markduk och ett lager grus för att förhindra att ogräs växer.

Steg för steg

En altan som står på betongplintar

En altan av tryckimpregnerad trall som står på betongplintar är en vanlig altan som många bygger. Hur bygger man en sådan altan? läs vidare.

Gör så här:

  1. Gör en ritning eller skiss där altangolvet ska placeras.
  2. Markera var altanen ska stå genom att markera ut ytan med träpinnar. Slå träpinnar i hörnen av den tänkta altanen. Spänn sedan fast ett snöre runt träpinnarna så att du ser var altanen ska stå.
  3. Gräv bort matjord och växter och markera var plintarna ska grävas ned. Gräv bort åtminstone ca 30 cm jord. Gräv ett hål där betongplintarna ska placeras eller gjutas.
  4. Placera markduk samt makadam på markduken så att inte ogräs börjar växa under altanen. Fyll ca 20 cm makadam på markduken. Du vill inte snåla med makadam eftersom markduken då kan blåsa iväg. Placera marduk igen ovanför makadamen och lägg på ett lager sand på den andra markduken.
  5. Packa sanden med en markvibrator (går att hyra i bygghandeln)
  6. Fäst stolparna i plintjärnen med fransk skruv.
  7. Fäst bärlinorna vid stolparna. Som vi nämnt tidigare i texten så ska du inte fästa dem med större avstånd än 2 meter och gärna under 2 meter för att få altanen mer stabil. Mät så att bärlinorna lutar något utåt så inte regnvatten rinner mot huset.
  8. Fäst skruvreglarna vinkelrätt mot bärlinorna med gaffelankare
  9. Placera trallen vinkelrätt mot skruvreglarna. Trallen fäster du med vanlig trallskruv. Mellan varje trallbräda ska det vara lite utrymme för att trä sväller när det blir blött.
  10. När trallen är fastskruvad mot skruvreglarna kan du kapa sidorna så att sidorna blir snygga ifall trallbrädorna var längre än altanens bredd. Sidorna av altanen kan du klä med trallbrädor som döljer regelverket. Det gör så att altanen ser än bättre ut och inte så mycket som ett hembygge.
  11. Montera räcket mellan stolparna.

Regler för altanbygge

Ibland kan du behöva godkännande från grannarna när du ska bygga altan

Innan du börjar bygga din altan är det bra att känna till att det finns olika regler och riktlinjer som gäller för altanbygge. För det första behöver du sätta dig in i vilka regler som gäller, hur stor altan du får bygga samt hur hög den får vara. Det finns också regler knutna till räcke och insynsskydd. Det är med andra ord många delar du behöver ha koll på.

Behövs det bygglov?

Regler och riktlinjer ändras hela tiden, därför kan vi inte lista de här utan du behöver kolla upp vad som gäller just nu själv. Ett exempel på komplexiteten när det kommer till regler för altan är att en altan är en uteplats som bärs upp av pelare. Trall som placeras på direkt på marken på tomten är inte en altan och ska således inte beröras av regler gällande altan. Att placera en altan nära tomtgränsen så att den placeras nära grannar kan bli problematiskt och inte gillas av regelverket. Även om det inte är ett omfattande bygge kan altanen räknas som ett byggnadsverk. Ett byggnadsverk kräver bygglov.

Vilka regler gäller?

Exakt vad som skiljer en altan som är ett byggnadsverk och som inte är ett byggnadsverk är olika och går inte fastställa exakt utan att konsultera byggnadsnämnden. Reglerna är diffusa. Hur stor altan får man bygga utan bygglov? Det är svårt att svara på. Därför behöver du alltid kolla med byggnadsnämnden om vad som gäller så att du utan problem kan starta bygget av din altan, annars riskerar du skadestånd eller onödiga tvister med grannen.

Regler för att sätta upp staket på altanen

Ett exempel på komplexiteten i reglerna vid altanbygge är vad som gäller vid staket och spaljéer vid altanen. Inom 3.6 meter från huset så får du sätta upp staket och skärmtak kring och på uteplatsen. Dock behöver du säkerställa att uteplatsen inte ligger närmare än 4.5 meter tomtgränsen. Gör uteplatsen det behöver du få ett skriftligt godkännande på staketet och skärmtaket från grannarna.

Visst kan det vara mysigt att bygga en altan med insynsskydd. Men visste du att även här gäller flera regler. Ett staket i normalhöjd brukar vara godkänt att bygga utan bygglov. Men vad är normalhöjd? Det brukar vara omkring 1-1.2 meter. Tänk också på att ett staket som inte får sitta för tätt ihop, då räknas det som ett plank. Ett plank kan kräva bygglov.

Regler för att sätta upp spaljéer

Därför så får man bara ett visst insynsskydd. Du kan ju alltid placera växter på altanen om du vill få lite mer insynsskydd. Men om du tänker förlänga staketet med spaljéer behöver vi göra dig besviken. Här finns det många tuffa regler om kring hur hög och tät spaljén får vara.

Kort och gott, innan du kör igång med ditt altanbygge ska du kolla upp alla regler som gäller den sorts altan du vill bygga i anslutning till ditt hus. Först när du fått ett godkännande på alla punkter är du redo att gå vidare till nästa steg.

Vad kostar det att bygga en altan?

  • Om du bygger altanen helt själv så kan du räkna med att du kan bygga en altan om 15 kvadratmeter med tryckimpregnerad trall på omkring 8000 kr.
  • En altan som står på plintar och som är byggd med tryckimpregnerad trall om 60 kvadratmeter kan kosta upp emot 20.000 till 30.000 kronor att bygga själv.
  • En altan om 50 kvadratmeter i tryckimpregnerad trä som du anlitar en firma för att bygga kan kosta upp emot 60.000 kronor att bygga.
  • Generellt sett blir det billigare ju mer du gör själv.

Hur ofta ska man olja in altanen?

Om du har en altan av trätrall så är det bra att olja in den en gång varje år eller vartannat år om du oljar in den bra.

Olja in altanen när det är 10-20 grader varmt ute och när det inte är stark sol eller regn under de kommande dagarna.

Hur lägger man trall på altanen?

Börja med att lägga trallbrädorna från huset och utåt. Borra upp skruvhålen så att trallskruven går enkelt att skruva genom trallen. När trallen är lagd så kapar du sidorna av trallbrädorna så att sidorna blir raka.

När behövs räcke på altan?

En altan som står på plintar behöver ett räcke så att man inte riskerar att ramla ned. Speciellt om barn ska använda altanen.

Hur mycket vikt klarar en altan?

För att beräkna hur mycket vikt altanen klarar behöver du först beräkna hur mycket det som kommer vara på altanen väger. Ska du placera en badtunna som är 2 meter i diameter på altanen så kommer vikten som altanen ska klara vara mer än 3 ton. Vad vi vill säga är att om du planerar att anlägga pool, spa bad eller badtunna på altanen är det en god ide att be om professionell hjälp så att grunden får rätt förutsättningar att hantera sådana vikter.

Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *