Varför ska man ha cederträ i garderoben?

Kanske har du hört talas om att man ska ha cederträ i garderoben för att cederträ håller ohyra borta och doftar gott? Det stämmer faktiskt, cederträ har en fräsch doft och hjälper till att hålla mal och pälsängrar borta från dina plagg, garderober och byrålådor.

Vad är cederträ?

Cederträ är ett trädslag som tillhör cedersläktet, ett växtsläkte som växer kring medelhavet. Cedersläktet är välkänt för dess vackra brunröda färg men finns även i gulvita nyanser. Träet har en kraftig, fräsch doft. Kanske känner du igen doften, den används nämligen som en bas i många parfymer. Dess aromatiska doft har en skrämmande inverkan på de flesta vanliga skadedjur i Sverige varför många använder cederträ block i garderober och i byrålådor för att slippa problem med småkryp.

Varför cederträ i en garderob?

Cederträ i en garderob har den fördelen att det gör så att garderoben och plaggen i garderoben doftar gott. Det har även positiv inverkan på skadedjur i garderoben.

Det är inte bara i garderoben du kan ha stor glädje av cederträ utan det är också i alla utrymmen där du förvarar textilier såsom handdukar, linnen, sängkläder och textilier.

Personligen tycker vi att det bästa med cederträ är den fräscha doften som sprider sig där du placerat träblocken. Att öppna upp garderoben på morgonen och dränkas i ett moln av väldoftande cederträ är en härlig upplevelse. Att doften också håller skadedjur borta ser vi som ett plus i kanten.

Skadedjur såsom garderobsmalar kan hitta in i en garderob och där lägga ägg som blir larver. Larverna livnär sig på textilier och lämnar små hål i kläderna tills de vuxit upp och blivit fjärilar själva. En mal kan lägga hundratals ägg. Därför är det bra att skydda sig mot ohyra, genom att sprida ut cederträ flitigt i textilförvaringsutrymmen. Även om det är mindre vanligt nuförtiden att få malangrepp. Se även hur du kan bli kvitt klädesmalen.

Hur mycket cederträ behövs?

Ju mer förseglat utrymmet är där du förvarar plaggen desto mindre cederträ behöver du. Om du förvarar strumpor i en mindre byrålåda kanske det räcker med två-tre cederträbollar eller ett större cederträblock. I en garderob som du öppnar dagligen så kommer du så klart behöva ännu mer cederträ för att få till en bra effekt av väldoft och skadedjursbekämpning. Längre ned i guiden kommer vi gå igenom olika typer av cederträ du kan använda och vår rekommendation på dem.

I en vanlig garderob skulle vi rekommendera:

  • En cederträring på varje eller varannan galge.
  • Några stycken cederträgalgar, 2%, det vill säga 2 cederträgalgar om du har 10 galgar totalt i garderoben.
  • Två cederträblock längst ned i garderoben.
  • Ett cederträblock i varje låda/hyllplan i garderoben.
  • Tre cederträbollar i varje låda/hyllplan i garderoben utspritt.

I en byrålåda skulle vi rekommendera:

  • Tre cederträbollar i varje låda.
  • Gärna ett normalstort cederträ block i varje låda också.

I en påse som innehåller plagg och är helt isolerad skulle vi rekommendera:

  • En eller två cederträbollar eller ett mindre cederträblock.

Är cederträ farligt?

Ja, cederträ kan vara farligt. Rött cederträ kan framkalla allergiska reaktioner och astma hos människor. Därför ska du undvika att komma i kontakt med rött cederträ om du vet med dig att du är allergisk mot träslaget. Du ska absolut inte andas in trädamm från cederträ. Är du allergisk mot cederträ tycker vi att du ska pröva lavendelpåsar istället. Lavendelpåsar fungerar också väldoftande och håller ohyra borta från garderober.

Källa: Läs mer här

Lämnar cederträ fläckar?

Cederträkulor i en fin liten påse minskar risken för fula fläckar på plaggen

Doften från cederträ kommer från cederträolja som finns naturligt i träet. Trä som har olja i sig kan fläcka av sig på kläder, därför ska du alltid lägga cederträet där du har textilier på ett papper eller i en finmaskig påse. På så sätt separerar du kontakten mellan textilier och cederträ och minskar chansen till fläckar.

Förnya cederträ genom slipning

Slipa cederträet med vanligt sandpapper för förnyad doft

En av nackdelarna med cederträ är att doften gradvis minskar, när den aromatiska doften minskar så minskar också effekten mot skadedjur. För att ”förnya” cederträ ska du slipa cederträblocken med ett fint sandpapper. Det är viktigt att du inte andas in trädammet då det finns ämnen i cederträ som kan verka allergiskt på människor.

Hur ofta ska du slipa cederträ?

Oftast räcker det att slipa cederträ en gång om året. Men du kan även slipa cederträ kvartalsvis. Vi rekommenderar att du slipar träet utomhus med fint sandpapper. Och återigen, använd munskydd och andas inte in trädammet.

Vilket cederträ finns det?

Det finns en uppsjö olika cederträ du kan använda hemma. Här är de vanligaste typerna.

Cederträblock

Cederträblock kan se ut som små rektangulära block av trä eller formade i mer organiska former. Det finns även cederträblock med en galge som du kan hänga upp mellan dina plagg. Hänger du upp cederträ på galgen behöver du försäkra dig om att plagg inte fläckas av cederträet. Oftast räcker det med ett cederträblock per byrålåda eller hyllplan. Cederträblock är enkelt att slipa.

Cederträkulor

Cederträkulor är runda kulor av cederträ som är 2-3 centimeter i diameter. Cederträkulor fungerar fint i byrålådor, speciellt om du har mörka kläder såsom strumpor eller underkläder i en byrålåda. Då kan du sprida ut kulorna och skyffla runt dom då och då när du plockar ut ett plagg från byrålådan. Vill du verkligen storsatsa på cederträ kan du fylla en finmaskig påse med många cederträkulor och lägga in påsen i ett hörn i byrålådan eller garderoben.

Cederträkulor hur många

I en byrålåda fungerar 2-3 cederträkulor bra. I en garderob skulle vi hellre välja cederträblock främst och sen ha cederträkulor som komplement i byrålådor eller hyllplan.

Cederträ galge

Det finns galgar som är gjorda av cederträ. Har du redan allt det andra kan det vara pricken på i:et att köra med cederträgalgar också. Tänk dock på att det kan vara omständligt att behöva ta bort alla kläder från galgarna när du ska slipa dem. Köp galgar i cederträ för den vackra färgens skull eller köp några stycken som komplement till övrigt cederträ om du tycker det låter jobbigt. Tänk på att tunna blusar i ljusa färger kan fläcka av sig av galgen.

Cederträringar

Cederträringar för galge är en finurlig variant av cederträet lämpad att träs över galgar så att cederträringen hamnar ovanför plagget som hänger på galgen. Tänk på att galgarna inte kan ligga tätt mot varandra om du kör cederträringar på varje galge, men om du har en ring på varannan kan galgarna ligga tätt mot varandra.

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.