Tips på smart badrumsförvaring

Badrummet är ett av de mest använda rummen i våra bostäder och blir lätt rörigt och stökigt, speciellt i barnfamiljer. För att undvika att få ett rörigt badrum behövs det smarta förvaringslösningar i badrummet. Inte bara slutna förvaringsutrymmen, utan öppna förvaringsutrymmen, hängare, trådhyllor och smala hyllor där vi kan förvara handdukar, parfymflaskor, tvätt, tandkräm och rakapparaten med mera.

Förvaringstips för badkar och dusch

Separat plats för bad- och duschtillbehör

Samla tillbehör för bad- och duschtillbehör nära duschen och badkaret. Då blir det enkelt att hitta schampo, balsam och tvål när du badar eller duschar. Det blir också mer organiserat i badrummet så att alla tillbehör inte spretar ur sig överallt. Tänk på att alla bad- och duschtillbehör kanske inte är så snygga att titta på, tänk dig gamla förpackningar, halvöppna schampoflaskor och tvålar. Det som inte är vackert att titta på i badrummet kan du gömma i ett skåp medan de tillbehör du dagligen använder kan stå framme på hyllor nära bad och dusch så att du enkelt kommer åt dem. Smart va.

Trådhylla för torr förvaring av bad- och duschtillbehör

Trådhyllor är en mycket bra lösning för förvaring av bad- och duschtillbehör då trådhyllan förhindrar att vatten samlas i hyllan. På så sätt torkar tvättlappar, tvålar och borstar snabbare och det leder till en bättre inomhusmiljö i badrummet. Det finns många varianter av trådhyllor och duschkabinhyllor för badrum. Från duschkabinhyllor som du fäster med självhäftande fästen eller sugproppar till trådhyllor som monteras mer permanent i väggen (av fackman) eller som är helt fristående. När bad och dusch är trådhyllan bra att ha.

Badkarshylla som alternativ till förvaring

Badar du badkar kan en badkarshylla placeras över badkaret. På badkarshyllan kan tvål förvaras. Har du ont om utrymme kan badkarshyllan fungera som en förvaringslösning. Men du, lägg inte mobiltelefonen där när du badar i badkaret ifall den skulle ramla i badkaret.

Förvara tvätt rätt i badrummet

Att förvara tvätt i badrummet är vanligt, det är också vanligt att smutstvätten blir till ett berg. Så här ska du tänka när du förvarar smutstvätten i badrummet.

Förvara smutstvätt i flera små tvättkorgar istället för en stor

Istället för att ha en enda stor tvättkorg i badrummet kan du fördela ut flera mindre tvättkorgar i alla rum där man tar av sig kläder. Fördelarna är flera. Desto enklare det är att placera smutsplagg i en tvättkorg desto mindre blir chansen att smutstvätten hamnar på golvet i badrummet i en ständigt växande hög. Mindre tvättkorgar är lättare och smidigare att hantera och du slipper en stor tung överfylld tvättkorg i badrummet.

Sortera upp tvätten i tvättkorgarna

Tänk på att du redan innan tvättdagen kan sortera upp smutstvätt i olika färger och grader genom att ha flera tvättkorgar eller säckar för smutstvätt uppmärkta med olika typer av tvätt. På så sätt blir det smidigare att komma igång med tvätten då ett sorteringsmoment försvinner innan tvätten kan börja.

Tvättskåp istället för tvättkorg

Tvättskåp i badrum är snygga då smutstvätten hamnar bakom dörrar och du kan förvara tvätten dold tills det är dags att tvätta. Men om du förvarar tvätten i ett tvättskåp måste du förflytta smutstvätten till en tvättkorg ifall du ska ner till tvättstugan för att tvätta. Tvättskåp i badrummet är en fin ide om du har tvättmaskinen där också.

Förvaring av handdukar

Handdukar har sin givna plats i badrummet men det krävs också struktur för att det inte ska bli handdukskaos på nolltid. Inte bara ska du förvara rena handdukar i badrummet, men du behöver även ta hand om våta handdukar och smutsiga handdukar. Ju mer personer som är i familjen desto mer handdukar kommer det gå åt. Men var lugn, hjälpen är här. Läs bara vidare.

Handdukshängare för enkel tillgång till handdukar

Var inte rädd för att placera handdukshängare både nära dusch och badkar samt nära handfat. Det finns ju inget värre än att ta en varm dusch och behöva gå över hela badrummet för att hitta en ren handduk.

Handdukstork för torra handdukar snabbt

Handdukstorken är ett smart tillbehör i badrummet som gör så att handdukarna torkar snabbare. En handdukstork kan gå på el eller bli varm av varmt vatten. Hänger du upp din handduk på handdukstorken efter du har tagit en dusch torkar den snabbt och du kan sen lägga den i smutstvätten utan att det börjar lukta unket. Desto snabbare du blir av med blöta handdukar desto snabbare får du ordning i badrummet.

Handduksstång för torra handdukar

Alla badrum bör ha minst en handduskstång där du kan hänga upp handdukar som är våta. Undvik chansen att de blöta handdukarna hamnar på golvet med en framtida unken doft som överraskning genom att uppmana alla i familjen att hänga upp blöta handdukar på handduksstången.

Förvara handdukar i badrummet

För själva förvaringen av handdukar i badrummet finns det många smarta lösningar. Du kan ta en låda, lägga den på kant och stapla rullade rena handdukar in i den. Har du en vacker flätad korg kan det vara en utmärkt förvaringslösning för rena handdukar. Du kan även ha en öppen hylla där du staplar handdukar och har ett draperi framför. Tänk på att rena handdukar som är oskyddade såklart kommer bli smutsiga av fukten och av damm. Därför är det bra att täcka över rena handdukar något så de inte står mitt i badrummets fuktiga luft när någon duschar.

Förvaring av småsaker i badrummet

Förvaring av smink

Smink förvaras effektivast i badrum i smink lådor och sminkhållare. Sminkhållaren kan du gömma i ett skåp ifall du inte använder smink ofta. Desto mindre småsaker som är synliga i badrummet desto mer kommer det kännas att badrummet är i ordning.

Vill du visa upp småsaker i badrummet blir det bäst att visa upp dem på smala hyllor.

Förvaring av tandborste i badrum

Tandborsten ska du förvara stående i ett glas så att inte borsten får stå fritt och torka ut. Men du, du borstar väl tänderna rätt? Kolla vår guide i hur du ska borsta tänderna rätt annars.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *