Bli av med mal

Malar är fjärilar som lägger ägg som blir larver. Klädesmalen är en vanlig ohyra i Sverige som skadar kläder och textilier genom att äta på dem och lämna fula hål på dem. Tar man inte hand om problemet i garderoben snabbt kan malarna förstöra stora mängder kläder på kort tid.

Malfjärilen är en liten fjäril som i sitt första stadie är en larv. När malen är en larv äter den textilier. Det är alltså inte malfjärilen utan malfjärilens larv som är ohyra, larven behöver mat, vilket är kläderna för att utvecklas till en fjäril. Larven förstör textiler i hemmet genom att äta på dem och lämna fula hål i textilierna. Det är inte så konstigt att tänka sig vilket problem en klädesmal kan orsaka i en garderob full av mycket kläder. Om du förvarar vinterkläder i en garderob har malen hela våren på sig att äta på vinterkläderna utan att du märker det till exempel.

Klädesmalen i larvstadiet

Klädesmalen var en väldigt vanlig ohyra på 1900-talet. Eftersom textilier nuförtiden både behandlas mot mal ingrepp och i större drag inte består av naturmaterial har problemet minskat något. Problemet har dock inte försvunnit helt och hållet.

Hur tar sig mal in i hemmet?

Du kanske undrar hur malen kommer in i garderoben. Ingen släpper ju frivilligt in malfjärilar hemma.

Mal är som mest aktiv som fjäril på våren. Det är på våren vi börjar ha fönstren öppna och då brukar malen komma in i våra hem utan att vi märker det. Då hittar den en lämplig plats där den kan lägga sina ägg. Lägger de äggen i din garderob, på kläder du inte kommer använda på flera veckor, så har du snart en invasion av malar. Mal kan även komma in i ditt hem från grannar, från kadaver i skog och mark, och från gamla kläder som inte är tvättade och rena. Vad vi vill säga är att det är lätt att missa att ohyran har tagit sig in även om man är mycket noggrann.

Förebygg klädesmal

Så här gör du för att förebygga mal hemma hos dig.

  • Mal älskar damm och smuts. Därför ska du ofta vädra och rengöra din garderob, dina byrålådor och platser där du förvarar textilier. Rena utrymmer minskar chansen till angrepp av mal.
  • Kontrollera plagg som ligger i förvaring. Det kan vara en bra ide att titta till vinterkläderna du har i förvaring på sommaren så att ingen ohyra har slagit rot i dem (och vice versa på vintern).
  • Förvara plagg som inte är i säsong i lufttäta klädpåsar eller vacuumpåsar så att malen inte kommer åt kläderna. Förvarar du kläder på vinden eller i förrådet kan du köpa en enkel garderob med ett plastöverdrag så att du kan isolera hela garderoben.
  • Förvara ylleplagg i lufttäta påsar eller vacuumpåsar.
  • Tvätta alltid kläder om du använt kläderna utomhus.
  • Rengör skåp och lådor grundligt varje år.

Bli av med klädesmal

Om du redan har blivit angripen av klädesmal ska du göra så här för att bli kvitt ohyran.

  • Ta ut alla textilier från garderober och byrålådor.
  • Lägg undan rena textilier i en tät plastpåse.
  • Lägg undan textilier som är angripna av mal i en annan plastpåse.
  • Tvätta, torktumla eller stryk samtliga angripna textilier i minst 60 grader. Värmen tar kål på malen.
  • Om du vill vara extra säker så kan du frysa in textilierna i en dag, malen tål inte kylan.
  • Vill du vara extra säker på att malen är kvitt så tvättar du plaggen i 60 grader och fryser in kläderna efteråt (efter att de har torkat).
  • Töm alla utrymmen helt och hållet där du förvarar textilier.
  • Dammsug och gör rent utrymmena så att ingen mal är kvar. Gör en grundlig och noggrann kontroll av alla utrymmen och minsta springor i garderoben. Observera att du behöver göra dig av med dammsugarpåsen omedelbart, antingen genom att lägga in den i en soppåse som knytes, frysa in den eller kasta den långt bort från ditt hem. Lägger du den i soporna så kommer annars malen flyga ut.
  • Spraya med malbekämpningsmedel.

Bli av med mal naturligt

Visste du att du kan bli av med mal naturligt utan giftiga bekämpningsmedel. Naturliga bekämpningsmedel har den fördelen att de inte är giftiga och du inte tillför främmande ämnen till ditt hem. De naturliga bekämpningsmedlen som du behöver för att bli av med mal kanske du också redan har i hemmet.

Kryddnejlikor och torkade citronskal mot ohyra

Strö torkade citronskal i garderober och byrålådor där du förvarar kläder och textilier. Citronens doft skrämmer bort malen. Gör likadant med kryddnejlikor som du också kan lägga i fickorna på plaggen du ska förvara.

Lavendelpåsar mot ohyra

Bli av med mal med lavendelpåsar fyllda av väldoftande lavendel. Lavendelpåsar kan du göra genom att sy påsarna själv. Du kan även köpa påsarna färdiga, till exempel på Ikea. Lavendelpåsarna ska vara gjorda av finmaskigt nät så att man kan fylla dem med lavendelblom och låta doften kunna sippra ut från påsarna. Lavendel är en buske med en aromatisk blomma i en lavendelblå färg. Lavendel kan användas till allt från te till att vara en smakingrediens i bakning. Men det är just i bekämpningssyfte mot ohyra vi vill åt de aromatiska bladen när vi bekämpar mal. Lägg in rikligt med torkade lavendel blad i påsarna och placera påsarna i garderober, lådor och ställen där mal finns. Förutom att de hjälper till att hålla mal borta så sprider påsarna en underbar doft till handdukar, kläder och sängkläder när du öppnar garderoben eller byrålådan.

Cederträ

Cederträ är ett mycket väldoftande trädslag som finns i många välsorterade klädaffärer i form av träblock, kulor eller klädhängare. Cederträets doft som för oss människor uppfattas som mycket angenäm uppskattas inte alls av malen. Därför säljs cederträ som ett sätt att bekämpa ohyra som mal och som ett sätt att sprida en frisk och fräsch doft till dina kläder, tyger och handdukar. Lägg cederträkulor i dina byrålådor och där du förvarar tyg och kläder, det håller ohyra som mal borta. En sak du bör känna till om cederträ är att cederträ kan fläcka av sig på vissa plagg. Det har aldrig hänt oss, men risken finns, för att vara säker, lägg cederträkulorna i en påse. Tänk också på att cederträ börjar dofta mindre efter ett par månader och behöver slipas med sandpapper för att återigen sprida den fräscha cederträdoften.

Läs med om fördelarna med cederträ i garderoben här

Fällor för klädesmal

Det finns fällor för klädesmal som du kan köpa i affären. Fällorna är som små tejpbitar som du fäster i garderoben eller utrymmen där malar tar sig till. Fällan är behandlad med en feromon som lockar till sig malen. När klädesmalen landat på tejpen fastnar den på den stickiga ytan och kan inte ta sig loss. Dessa fällor kan inte lösa ett större angrepp men kan förhindra att en invasion av klädesmal uppstår.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *