Så här blir du av med bananflugor

Bananflugan, eller fruktflugan som den också kallas, är en fluga som kan dyka upp i hushållet om du låter gammal frukt ligga framme. Bananflugor kan även dyka upp om du låtit öppna vinflaskor stå framme över helgen. Det är just frukt som bananflugan gillar extra mycket, växter gör flugan ingen skada på. Bananflugor är irriterande och det är ju inte så roligt att hitta bananflugor i kaffekoppen på morgonen, bananflugor som smugit in i kylen och bananflugor i stekpannan. Därför är bananflugor inte välkomna hemma hos de flesta hushåll.

Så här ska du göra för att bli av med bananflugor

För att bli av med bananflugor så ska du ta bort det som gjort att bananflugorna dykt upp. Det kan vara gammal frukt eller annat gammalt som ligger framme i köket såsom sopor. Fruktflugorna kommer inte försvinna för att du plockar bort gammal frukt om du fått en invasion av dem. De kommer finnas kvar i köket och vänta på annat att livnära sig på. Riktigt irriterande alltså.

Så för att bli kvitt fruktflugorna behöver du gillra en fälla för flugorna. Det finns många olika tips på olika fällor och en fälla som fungerar fint är att göra en skål med något i som attraherar bananflugorna och som flugorna fastnar eller drunknar i.

Gör en fälla för bananflugorna

Det finns flera olika bananflugefällor du kan göra, du kan pröva följande:

  • Fyll en skål med vinäger, vatten och några droppar diskmedel. Ställ den framme i köket där bananflugorna härjar så kommer skålen locka till sig flugorna. Bananflugorna kommer fastna i skålen. Diskmedlet gör så att ytspänningen förändras vilket leder till att fruktflugorna drunknar.

  • Fyll en skål med ättika. Täck skålen med plastfolie och gör några små hål i plastfolien. Flugorna vill in till vätskan och har lättare att komma in än ut på grund av plastfolien. Du kan även ersätta ättikan med rött vin eller öl.

  • Proffstips: Gör gärna flera fruktflugefällor och ställ ut dom på olika ställen i köket.

  • Vill du undvika äckliga bananflugfällor kan du testa att ta fram dammsugaren och helt enkelt bara dammsuga upp fruktflugorna. Detta kan vara en snabb, enkel och effektiv lösning. Frys in dammsugarpåsen eller gör dig av med den omedelbart efteråt i en påse som du knyter.

Så här ska du göra för slippa bananflugor

  • Dölj soporna bakom skåpsdörr eller soptunna med lock så att flugor inte kommer åt soporna

  • Lämna inte öppna vinflaskor eller glas med vinskvättar framme, det attraherar bananflugorna

  • Kontrollera om du har fått hem någon krukväxt som attraherat fruktflugor. Gör dig av med krukväxten eller placera den på utomhus om du kan.

  • Låt aldrig övermogen och skadad frukt stå utanför kylen. Förvara alltid övermogen frukt i kyl

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.