Hur man skapar en minimalistisk garderob

En minimalistisk garderob kan vara ett skönt alternativ mot en sprängfylld rörig garderob fylld med plagg för alla tänkbara tillfällen. Ju mer kläder du samlar på dig i garderoben, desto svårare blir det att välja plagg att ha på sig. Ju mer udda kläder du köper, desto svårare blir det att kombinera ihop olika kläder till en bra outfit. Fördelarna med en minimalistisk garderob är att du inte behöver köpa massor med kläder, du äger färre kläder som går att kombinera med varandra och du sliter inte lika hårt på miljön.

Så här ska du göra för att skapa en minimalistisk garderob

Målet med en minimalistisk garderob är att skapa en garderob som är just så stor så att dina kollegor och vänner inte inser att du kanske bara äger 15-20 plagg. Det gör du genom att köpa klassiska basplagg som fungerar bra med varandra och som skapar fina kontraster mellan plaggets färger. Då kan du mixa och matcha kläderna så att det inte ser ut som att du använder samma kläder varje dag.

1. Välj ut dina favoritkläder

Om du har en stor garderob hemma som är fylld med kläder till bristningsgränsen kan vi nästan slå vad om att du bara använder en liten del av kläderna regelbundet. Det är dom kläderna du väljer ut regelbundet från garderoben som du ska fokusera på i framtiden eftersom det är dom kläderna du trivs i. Det kanske är för att plagget är gjort i ett visst material, har en viss färg eller att kläderna passar din kroppsform bra. Försök välja ut två tre olika modeller av överdelar och nederdelar som är dina absoluta favoritkläder. Det är dessa du ska behålla och utöka garderoben med så att du klarar dig mellan tvättar med rena kläder.

2. Köp klassiska basplagg

Inom modet går det trender. I vissa perioder så är det inne med klumpiga och bulliga gympaskor, någon skrikig färg på tröja eller byxa eller tajta jeans med kungakronor på jeansfickorna. Det kan vara roligt med kläder som följer modet, men sådana kläder blir snabbt omoderna och du kommer snabbt tröttna på dom. Det är inte hållbart.

Det är bättre att köpa klassiska basplagg. Klassiska basplagg utan stökiga logotyper och moderiktiga snitt håller länge och går aldrig ur tiden. Klassiska basplagg går också att kombinera med varandra utan att de krockar med varandra allt för mycket.

Klassiska basplagg är sådana plagg som funnits på marknaden länge. Det är exempelvis sweatshirts, blusar, V-ringade tröjor, chinos, rakt skurna jeans i icke elastiskt jeanstyg, klassiska Oxford skjortor och den gamla hederliga T-shirten (i en icke slim fit).

Klassiska basplagg är första steget, sen måste du vara konservativ med plaggens färger också.

3. Köp plagg i färger som går ihop med varandra

Klädmodet går i plaggens färger också. Kanske har du tittat på morgon TVn när någon expert säger att ”till våren så ska tröjan vara ljusblå” eller att ”byxorna ska vara ljusgröna på sommaren”. Sådant slipper du bry dig om ifall du köper dina plagg i klassiska basfärger som alltid fungerar och aldrig går ur tiden.

Det är inte svårt alls att veta vad som fungerar i en basgarderob färgmässigt. Generellt sett så är det vitt, grått, mörka färger såsom mörkgrönt, mörkblått och brunt m.m. som alltid fungerar. Undvik för många svarta plagg. Svart är en färg som snabbt slits på plagg, det är svårt att få till kontraster ifall du baserar din minimalistiska garderob på bara svart. Något svart plagg är bra, men det ska inte vara den dominerande färgen i garderoben.

Du vet själv vilka färger du trivs i, det är dom färgerna plaggen du alltid använder har.

Exempel på en basgarderob för en kvinna

Denna basgarderob är på 20 plagg exklusive underkläder, accessoarer och skor.

Nederdelar

 • 2 par jeans, mörkblåa och svarta
 • Två par tygbyxor
 • Två par linne shorts (för sommar)

Överdelar

 • 2 V-ringade tröjor i mörkgrönt och mörklila
 • 2 sweatshirts i svart och grått
 • 2 vita blusar
 • 5 klassiska T-shirts, två i svart och tre i mörkblått

Ytterplagg

 • Vinterjacka
 • Höst och vår jacka
 • Sommarjacka

Exempel på en basgarderob för en man

Denna basgarderob är på 21 plagg exklusive underkläder, accessoarer och skor.

Nederdelar

 • 3 par chinos, mörkblåa, mörkbruna och svarta
 • 2 par jeans, mörkblåa raka jeans och svarta raka jeans
 • Två par linne shorts (för sommar)

Överdelar

 • 5 långarmade V-ringade tröjor i svart, mörkbrunt, mörkblått, mörkgrönt och grått
 • 2 långarmade sweatshirts
 • 5 klassiska T-shirts, två i svart och tre i mörkblått

Ytterplagg

 • Vinterjacka
 • Höst/vår rock
 • Sommarjacka

Vad mer behöver man egentligen?

Publicerat den
Kategoriserat som Stil
Profilbild

av Paula

Hej, Mitt namn är Paula och jag har varit intresserad av privatekonomi sedan barnsben. Jag studerade företagsekonomi på högskolan i Gävle och sedan blev det en karriär inom HR och personal i Stockholm. Förutom privatekonomi och jobblivet brinner jag för min familj och för att sätta 3 kilometer på 13 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *