Så här ska du göra för att få en lättskött rabatt

Om du har en uteplats till förfogande som du själv kan odla på så är det ett bra utrymme att anlägga en rabatt på. Det är härligt att möta våren med sin egen rabatt som börjar växa till sig och inte minst att sitta i trädgården på midsommar när växterna i rabatten blommat ut till fullo. Men du kanske tänker, en rabatt kräver mycket underhåll och skötsel, är det inte så?

Så behöver det inte vara om du planerar rabatten rätt under början av året. Genom att planera hur du ska anlägga rabatten så blir rabatten vackrare och skötseln minimal.

Tänk på det här när du ska anlägga en lättskött rabatt:

Anlägg draperier som rabattkant mellan rabatten och gräsmattan

Problemet med en rabatt på en gräsmatta brukar vara kanten mellan gräsmatta och rabatt. Antingen kan man bita i det sura äpplet och klippa och rensa kanten konstant eller så kan man rama in kanten med tätväxande kanter som bilar en naturlig mur mot gräsmattan. Här kan du titta på marktäckare och rosenslöja som lämpliga växter för rabatten.

Undvik hål i rabatten med perenner och tulpaner

Tänk på att lökar som planteras i rabatten kommer vissna, om du inte har planterat andra växter nära lökarna kommer det bildas tråkiga hål i rabatten. Därför ska du planera hur du planterar växterna så att du alltid planterar lökar i närheten till perenner. Perenner kommer då växa in i hålet där tulpanen växte så att du slipper fula hål i rabatten.

Ju tidigare växten blommar, desto längre bak i rabatten ska den stå

Ett knep som du alltid kan tänka på är att ju snabbare en växt kommer blomma, desto längre bak i rabatten skall växten placeras. Annars kommer de växterna skymmas av växter som blommar tidigare. Genom att plantera efter när växterna blommar kan du planera hur rabatten kommer presentera sig under säsongen.

Planera var rabatten ska anläggas

En rabatt är en juvel i trädgården som skänker mycket ögongodis. Därför ska du inte planera rabatten där du inte ser den. Bra ställen för placering av en rabatt är kring garaget, kring entrén och kring uteplatsen. Platser där du ofta befinner dig inom. Tanken är ju att du ska få ut något skönt av rabatten.

Publicerat den
Kategoriserat som Hus & hem

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.