Recept på lufttorkande lera

Lufttorkande lera finns att köpa färdigt i pysselaffären, men det går också att göra lufttorkande lera själv ifall du är sugen på pyssel. I den här artikeln ska vi gå igenom ett recept på självtorkande lera. Det är lättare än du tror att göra egen lufttorkande lera. Det bästa är att du inte behöver några konstiga ingredienser. Kanske har du redan ingredienserna i skafferiet. Och du, orkar du inte vänta på att den hemmagjorda lufttorkande leran ska torka kan du alltid torka den snabbare i ugnen.

Ingredienser

Ingredienserna för att göra lufttorkande lera innehåller inga konstigheter eller giftiga ämnen. Det gör att leran är barnvänlig.

 • 1 dl majsstärkelse (Maizena)
 • 2 dl bikarbonat
 • 1.25 dl vatten
 • Karamellfärg (om du vill att leran ska ha en viss färg)

Gör så här

 1. Rör ihop alla ingredienserna i en kastrull
 2. Placera kastrullen på medelvärme på spisen och rör om blandningen hela tiden. När konsistensen blir len och fin som potatismos ungefär så är den lufttorkande leran färdig.
 3. Häll ut leran på ett bakplåtspapper, placera en fuktig handduk över leran och låt den svalna. Placerar du inte en fuktig handduk över den medan den svalnar riskerar du att den börjar torka.
 4. När leran svalnat så kan du börja använda den.
 5. Ska du färga leran kan du dela leran i olika delar och jobba in några droppar karamellfärg i dem.

Tänk på att leran kokar snabbt i kastrullen, glöm inte att röra om hela tiden och hålla blandningen under kontroll.

Det går snabbare att torka leran i ugn

Det går bra att låta leran lufttorka av sig själv. Men det kan ta långt tid. Är du otålig kan du torka leran i ugn, då torkar den lufttorkande leran mycket snabbare. Testa att torka leran i ugnen på 75 grader i ca en timme.

Tänk på det här

 • Du kan förvara den hemmagjorda lufttorkande leran i kylskåp om du inte ska använda den. Placera den i en plastburk med lufttätt lock eller en plastpåse.
 • Ska du färga hela satsen i en enda färg kan du blanda i karamellfärg redan i kastrullen. Då slipper du onödigt kladd när du pysslar med leran.
Publicerat den
Kategoriserat som Pyssel
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *