Hur du utbringar en skål

Många har nog skålat ihop vid en middag eller på en fest men få vet nog hur du ska utbringa en skål eller varför man skålar. Att utbringa en skål innebär att man önskar en person lycka och välgång. Det är också vanligt att man hälsar middagsgästerna välkomna med en skål. När man utbringar en skål brukar du också hålla ett kortare personligt tal. Som med mycket knutet till middagar och middagssällskap så finns det många oskrivna regler när det kommer till att skåla. Men du behöver inte göra det mer komplicerat än vad det är.

Så här utbringar du en skål

  1. Ställ dig upp på en lämplig plats så att alla ser dig och så att du enkelt kan få uppmärksamhet.
  2. Vänta tills det blir tyst i sällskapet. Är du i ett större sällskap kan det ta en stund innan sällskapet har lagt märke till att du söker uppmärksamhet.
  3. Nu är det dags att utbringa skålen med att säga “Jag vill utbringa en skål…”. Att hålla ett tal är inte alltid så enkelt men tänk på att hålla talet koncentrerat och tydligt. Begränsa dig till några få meningar och högst tre, fyra minuter. Undvik att prata snabbt, prata tydligt och högt. Språket generellt ska passa alla i sällskapet och inte bara personer i en viss ålder.
  4. När du hyllar personen i ditt tal ska du ha ögonkontakt med den personen.
  5. Undvik att i ditt tal skämma ut personen, att dra konstiga skämt som bara du och några få personer förstår, eller att vara allt för opersonlig. Alla i sällskapet ska känna sig delaktiga i skålen och förstå innebörden i talet.
  6. Du avslutar talet genom att höja glaset till ögonhöjd och be de andra gästerna i sällskapet att skåla för personen. Alla i sällskapet utom personen skålen är utbringade för ska ställa sig upp med fyllda glas.
  7. Alla tar en klunk och sätter sig ned igen. Ibland utbringas även ett trefaldigt leve innan alla tar en klunk, “Ett trefaldigt leve för xyz”, varav alla i sällskapet säger “hurra, hurra hurra!” innan alla sätter sig ned igen.

Utbringa en skål på italienska

På italienska heter skål cin cin eller salute.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *