6 säkra tips på hur du ska bete dig på restaurang

När du går på en fin restaurang så vill du och människorna omkring dig ha en trevlig upplevelse. Om du vet hur du ska bete dig och Ifall du är lite förberedd på restaurangbesöket så kommer du, ditt sällskap och övriga personer på restaurangen garanterat få en bättre upplevelse. 

Boka tid i god tid och håll alltid den bokade tiden

Boka alltid bord i god tid. Håll alltid tiden du bokat. Ifall du blir sen måste du ringa inom 15 minuter. I annat fall finns det risk att bordet du bokat går till ett annat sällskap och du behöver vänta 15 minuter till på ett nytt bord. Inte en bra början på en fin kväll.

Möt upp din date innan du går till restaurangen

Ifall du ska gå på en date eller gå på restaurang med endast en person så är det bättre ifall ni möter upp innan ni kommer till restaurangen. Då slipper den ena personen att sitta ensam vid bordet eller baren och vänta. Ska ni ha en par middag på restaurang går det bra att ena paret väntar på det andra paret, vänta på att beställa maten dock. Möt upp i god tid utanför restaurangen. 

Tänk på kläderna

På en fin restaurang är det rekommenderat att du hellre klär upp dig än klär ner dig. Första intrycket är viktigt, även på en restaurang. Du kan förvänta dig få bättre service om du kommer uppklädd i kostym på restaurangen. På en fin restaurang bär du inte jeans.

Klassisk vett och etikett på restaurang

Det finns böcker skrivna om vett och etikett på restaurang och ämnet är faktiskt väldigt djupt, speciellt om man går in på olika maträtter. Vi nämner här de grundläggande. Om du deltar i ett större sällskap så väntar du tills hela sällskapet satt sig till bord innan du börjar äta. Viktigt är också att vänta på att värden eller värdinnan börjar äta innan du äter. Peta inte med fingrar i munnen, tugga inte med öppen mun, rapa inte och ha absolut inte mobiltelefonen på bordet eller i din hand under hela restaurangbesöket. Hur du ska hantera bestick och glas kan vara komplicerat men börja med att alltid hålla gaffeln i höger hand och kniven i vänster. Slicka aldrig på kniven. Ett tips om du är på en riktigt fin bjudning på en restaurang är att observera hur dina med gäster i sällskapet beter sig och ta efter vad dom gör. Det är inte fel att göra fel bara man gör det med ödmjukhet och inte beter sig klantigt medvetet. Håll en låg profil och överdriv inte med alkoholen.

Var respektfull mot personalen

Bemöt all personal på restaurangen med respekt, även servitörer och servitriser. Även om det är du som är kunden så innebär det inte att du har rätt att bete dig hur som helst mot personalen. Ett trevligt bemötande mot sällskapet, övriga restaurang besökare men också personalen på restaurangen leder till en totalt sett trevligare intryck för alla. 

Dricks på restaurang

I Sverige börjar dricks bli mer vanligt, i utlandet är det mer vanligt att dricksa. Du kan tycka att det är en onödig utgift att dricksa när du betalat för en dyr måltid på en fin restaurang. Är du nöjd med servicen och restaurangupplevelsen hör det dock till att ge en viss procent dricks. Hur mycket är upp till dig, men de flesta som dricksar brukar ge 10 till 20 procent av den totala kostnaden i dricks.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *