5 tips för att stå ut med vintermörkret

På hösten när vi ställer om till vintertid från sommartid så kommer mörkret tidigare till Sverige. Det är inte ovanligt att man går till jobbet i mörker och kommer hem i samma mörker efter arbetsdagens slut. Det härliga nordiska ljuset som man vant sig med på sommaren blir mindre och mindre tills det bara dyker upp i några timmar om dagen. Många tycker detta är jobbigt medan det faktiskt finns många som tycker detta är charmen med att bo i norden, kontrasterna med årstiderna. Tillhör du inte dom som ser fram emot och njuter av mörkret så kommer här 5 tips på hur du ska stå ut med mörkret under hösten och vintern.

Gå ut när det är ljust ute på vintern

Passa på att ta en promenad när det är ljust ute på vintern så blir du piggare

Du är inte ensam om att känna dig trött när det är mörkt ute. Dagsljuset skickar impulser till hjärnan som väcker oss. Därför är det bra att du går ut och tar en promenad när det är ljust ute. Ljus gör oss piggare, ju mer ljus du får desto piggare blir du. Har du inte möjlighet att gå ut så kom nära ett fönster och sitt i några minuter i ljuset.

Undvik mysbelysning på jobbet

Ingen mysbelysning på jobbet om du inte vill känna dig trött

När du är på jobbet så kommer du bättre om du tänder belysningen på jobbet. Ljuset piggar upp och gör dig alert. Mysbelysning gör dig trött och slö. Därför ska du alltid tänka lamporna på jobbet.

Passa på att få dagsljus tidigt på dagen

Ju tidigare desto bättre

Kan du ska du alltid gå ut så tidigt som du kan i dagsljuset. Det beror på att ju tidigare du exponerar dig för ljuset, desto tidigare kommer du bli trött. Det betyder att om du går ut i ljuset först efter lunch så kommer du känna dig pigg senare på dagen än om du var ute mellan 9 och 10. Om du känner dig pigg sent på dagen kan det bero på att du ger dig ut i ljuset sent på dagen istället för tidigt.

Undvik mycket ljus på kvällen

Ju mer ljus senare på dagen ju svårare att somna in

Du kanske har hört talas om det blåa ljuset som kommer från mobilen, surfplattan eller datorns skärm. Det blåa ljuset lurar hjärnan som fortfarande tror att det är dag. Det gör att du får det svårt att sova. Titta hellre på TV istället eftersom TVn oftast är längre bort än mobil och dator. Ju längre bort ljuset är, desto mindre påverkad blir du. Eller varför inte läsa en bok!

Köp dagsljus lampor

Det är skönt att vakna upp med wake up light

Det finns moderna lampor som efterliknar dagsljus. Det innebär att lampan startar med ett svagt ljus som sakta blir mer intensivt. Man kan se dessa lampor som en slags väckarklocka då många har dem i sovrummet så att de börjar lysa när man ska vakna. Tänk efter, brukar du inte vakna om somrarna när det är ljust ute tidigt på morgonen, detta är samma fenomen. Dessa lampor har en uppiggande effekt under den mörka årstiden då ljuset sänder signaler till hjärnan så att du blir piggare tidigt.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *