Placera en luftfuktare rätt i hemmet

Luften hemma är en viktig faktor som påverkar ens trivsel. En luftfuktare kan skapa en mer behaglig inomhusmiljö. Speciellt i vår del av världen där vintrarna kan bjuda på torr kall luft även hemma i vardagsrummet. För att öka trivselmiljön hemma så kan du använda dig av en luftfuktare som ökar levnadsförhållandena hemma. Men var ska du placera luftfuktaren? Det är en fråga vi ska besvara i den här artikeln.

Vad är en luftfuktare?

Förr i tiden så brukade man hänga upp våta handdukar, placera ut vattenhinkar och satte på duschen med varmt vatten och öppen dörr till badrummet för att reducera torr luft i hemmet. Nuförtiden, tack vare ett stort sortiment av luftfuktare, behöver du inte ta till sådana gammaldags metoder. Men oavsett om du hänger upp en våt handduk eller har köpt en ny fräsch luftfuktare så behöver du placera den rätt i hemmet för att den ska fungera optimalt.

Varför luftfuktare?

Luftfuktigheten hemma ska ligga mellan 30 till 60 %, är den under 30 % har du för torr luft hemma. Om du har torr luft hemma kan det visa sig som att du får ont i halsen. Har du ont i halsen ofta, till exempel när du vaknar på morgonen, kan det vara en indikation på att du har torr luft hemma. Då kan en luftfuktare skapa en mer trivsam miljö hemma.

Var är det bäst att placera luftfuktaren hemma?

En luftfuktare gör så att luften blir mindre torr hemma

Det är viktigt att tänka till när du ska placera luftfuktaren hemma eftersom den inte fungerar lika effektivt om du placerar den på en dålig plats. Tänk på det här när du placerar luftfuktaren i hemmet.

  • Placera luftavfuktaren i rätt rum. Om du har problem med torr luft i sovrummet så är det där du ska placera luftfuktaren.
    Om du har problem i vardagsrummet så är det där den ska stå. Tänk på att inte placera luftfuktaren i sovrummet på sådant ställe där du med lätthet kan snubbla över kabeln till den.
  • Placera inte luftfuktaren på golvet. Placera luftfuktaren på en byrå eller en stol så att den står en bit ovanför golvet (ifall det inte är en speciell golvstående modell). Annars kommer luftfuktaren inte fungera lika effektivt.
  • Placera inte luftfuktaren på en säng eller en soffa. Den ska stå på en plan och fast yta som är helt horisontell. Tänk också på att luftfuktaren inte ska flyttas när den väl är inkopplad. Därför är det bra att ta sin tid att fundera på var den ska placeras.
  • Placera inte luftfuktaren så att den fuktar en yta. Luftfuktaren ska peka mot ett tomrum så att den fuktiga luften sprids i rummet. Om den pekar mot en soffa eller vägg riskerar du att skada ytan mot vilken luftfuktaren pekar.
  • Placera inte luftavfuktaren nära småbarn. Tänk på att luftfuktaren ska placeras borta från små barn så att de inte kommer åt apparaten.
  • Håll luftavfuktaren borta från varma källor. Placera inte luftfuktaren nära element, öppna eldstäder eller spisar. Varm luft förhindrar effektiviteten av luftfuktaren.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *