Är vattenmelon nyttigt

Det sägs att vattenmelon är bra och nyttigt att äta. Stämmer det verkligen att vattenmelon är nyttigt? Det enkla svaret på den frågan är: Ja, vattenmelon kan anses vara nyttigt. Det beror på att vattenmelon innehåller relativt få kalorier i relation till dess volym.

Naturligtvis så är allt som innehåller kalorier onyttigt, förutsatt att du äter väldigt stora mängder av det. Men att proppa i sig vattenmelon av stora mängder skulle vara svårt då vattenmelon, som namnet antyder, innehåller mycket vätska, hela 92% vatten.

Varför är vattenmelon bra och nyttigt?

Anledningen till att man säger att vattenmelon är bra och nyttigt är för att vattenmelon innehåller nyttiga vitaminer och antioxidanter. Men primärt säger man att vattenmelon är bra för att det är sött och inte lika fullt av kalorier. 100 gram vattenmelon innehåller mellan 30-40 kalorier. Det betyder att 1 kilo vattenmelon kan bestå av 400 kalorier. Ett kilo vattenmelon är mycket att stoppa i sig. Skulle man ersätta onyttigt godis med vattenmelon skulle man således få i sig mindre socker. Därför sägs det att vattenmelon är nyttigt.

Vad innehåller vattenmelon för vitaminer?

Inte bara är vattenmelon kalorisnålt, det innehåller också en del vitaminer såsom vitamin C. Vitamin C är en viktig vitamin som vi får i oss från många grönsaker och frukter, det är en bra vitamin för huden, metabolismen och hjärnan. Vattenmelon innehåller också antioxidanten lykopen som som är bra för blodkärlen. Jämfört med grönsaker är inte vattenmelon någon vitaminbomb, men jämfört med andra frukter är den rik på nyttigheter.

Vilka andra vattenmelon saker kan vara roliga att känna till?

  • Visste du att vattenmelon faktiskt inte är en frukt, det är en grönsak. Den är närmast släkt med gurkan. Det finns ju vissa likheter mellan gurka och vattenmelon, till exempel vattenmängden.
  • Tro det eller ej, men du kan faktiskt äta skalet. Skalet innehåller sina egna vitaminer och nyttigheter.
  • Visste du att du kan äta melonens kärnor, de är faktiskt nyttiga också. Testa att lägga till dom till salladen nästa gång.
  • Hur många kalorier innehåller 1 kg vattenmelon? Ett kilo vattenmelon innehåller mellan 300-400 kalorier.
Publicerat den
Kategoriserat som Hälsa

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.