Sjömansbiff med öl

Sjömansbiff med öl är den klassiska maträtten sjömansbiff tillagat med öl som ingrediens. Receptet blir en klassisk maträtt som blir fylligare och godare med öl som ingrediens. I den svenska mattraditionen har öl alltid haft sin plats, därför passar svensk husmanskost bra med öl – även som ingrediens i receptet. Det här är ett riktigt bra recept på sjömansbiff tillagat med öl som blir väldigt gott.

Öl till maten är ett gott komplement som smakar gott och bidrar till festlig stämning. Ölets smak har både en aptitretande och en törstsläckande prägel. Vad händer då om man lagar mat med öl i själva receptet, som med sjömansbiff med öl? Tro det eller ej, men öl i maten smakar faktiskt riktigt bra. Öl ger en härligt fyllig maltsmak till maträtten där beskan i humlen sätter sin knorr till maträtten. Perfekt till sjömansbiffens nyanserade och mörka smak.

Recept på sjömansbiff tillagat med öl

Receptet är till för 4 hungriga personer

Ingredienser

  • 8 skivor nötinnanlår (ungefär 750 g)
  • 500 g skalad potatis
  • 3 gula lökar
  • 1 msk outspädd kalvbuljong
  • 4 dl mörkt ölt
  • En halv matsked torkad timjan
  • 2 palsternackor (skalade)
  • 2.5 lagerblad
  • 5 enbär
  • 1,5 msk maizenastärkelse
  • 1-2 msk dijonsenap
  • 1 dl persilja (grovhackad)
  • 1 schalottenlök (finhackad)
  • 1 km socker
  • 2 dl vatten
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skiva både potatis och palsternacka i tjocka skivor.
  2. Skär löken i tunna skivor och stek den i smör. Lägg därefter upp löken i en skål.
  3. Bryn köttet, salta och peppra efter smal.
  4. Ta bort köttet från stekpannan och koka ur pannan med vatten så att alla goda smaker tas tillvara. Häll över skyn från stekpannan till en gryta.
  5. Varva löken, köttet, potatisen och palsternackan i grytan.
  6. Nu ska du hälla i buljongen, vattnet, kryddorna samt ölen i grytan (så att det blir sjömansbiff med öl).
  7. Koka sedan upp grytan och sänk sedan till medelvärme. Låt grytan stå och puttra i en 1 timme.
  8. Smaksätt grytan med salt och peppar efter smak.
  9. Kolla av köttet. När köttet är mört så ska du sila av buljongen i en kastrull.
  10. Koka sen upp buljongen. Därefter ska du reda buljongen med maizenan.
  11. Smaksätt redningen med salt, socker, peppar och dijonsenap och häll tillbaka buljongen i grytan.
  12. Blanda i persiljan och den finhackade schalottenlöken i grytan.
  13. Servera sjömansbiffen med öl i flaska för den extra pricken på i:et
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *