Enkelt iskaffe på nolltid med snabbkaffe

Iskaffe med skummad mjölk

Eget iskaffe på snabbkaffe går lätt och snabbt att göra. Iskaffe är den perfekta sommardrycken som både svalkar och piggar upp. Se vårt goda recept nu!

Iskaffe på snabbkaffe är den perfekta svalkande drycken på sommaren och tar inte alls lång tid att göra själv. Iskaffe är kallt kaffe som dricks kallt, gärna med mycket isbitar så det blir riktigt kallt. Det är den perfekta drycken för varma sommardagar när du vill kyla ner dig och är sugen på kaffe men när en het kopp kaffe inte låter så gott. Det finns många olika versioner av iskaffe. Den version av eget iskaffe som presenteras här är en variant som vi tycker smakar riktigt gott och som går snabbt att göra. Ja nästan lika snabbt som en vanlig kopp kaffe på snabbkaffe. Du behöver inte vänta mer än 10 minuter på att det goda iskaffet är färdigt för att dricka när du fått in rutinen.

Hemligheten bakom gott iskaffe

Kallt kaffe, speciellt på snabbkaffe, brukar inte vara särskilt gott att dricka. Men tillsammans med skummad kaffemjölk blir det en helt annan upplevelse. Det är den skummade kaffemjölken som gör kaffet gott att dricka när det är kallt. Ju fetare kaffemjölken är och ju bättre kaffemjölken går att skumma desto godare smakar slutresultatet har vi kommit på.

Vad behövs för att göra eget iskaffe

De ingredienserna du behöver är, vatten, snabbkaffe, kaffemjölk som går att skumma (antingen gjord på mjölk eller ett vegetariskt alternativ) och is. Detta recept är på iskaffe utan socker. Det går naturligtvis att tillsätta socker om du önskar det. I skummad kaffemjölk finns det en diskret naturlig sötma som vi tycker tillfredsställer sötsugen väl.

De verktyg du behöver är ett stort glas (tänk på att glaset behöver tåla både värme och kyla), ett mindre glas för att skumma mjölken, en batteridriven mjölk skummare och möjligheten att koka vatten. Samt såklart tillgång till is.

Recept på hur du gör iskaffe med snabbkaffe

 1. Koka upp vatten i en vattenkokare.
 2. Ta fram ett stort glas som tål varmt vatten. Då iskaffe är mer läskande än vanligt kaffe kommer du dricka mer av det. Därför kommer inte en vanlig liten kaffekopp räcka. Isbitarna tar också mycket plats i glaset.
 3. Lägg i snabbkaffe efter eget önskemål i glaset. Vi brukar lägga i ett par teskedar.
 4. Häll i det varma vattnet i glaset med snabbkaffet så att glaset är mellan en till två fjärdedelar fullt av varmt vatten. Fyll inte på med för mycket kokande vatten då vi vill ha utrymme för isen.
 5. Rör om iskaffet med en sked så att snabbkaffet löser upp sig ordentligt i det varma vattnet.
 6. Ta fram isen och lägg försiktigt i isbitarna. Fyll på med isbitar så att glaset blir nästan helt fullt. Lämna lite rum för kaffemjölken.
 7. Rör om iskaffet med en sked igen. Det varma vattnet kommer smälta isbitarna men samtidigt kyls kaffet också ner snabbt och då kommer inte isbitar att lösas upp helt och hållet. Om du inte gjort iskaffe förut kommer du bli förvånad över hur snabbt kaffet kyls ner!
 8. Ta fram det mindre glaset och häll i den skumningsbara kaffemjölken i det. Vi tycker det blir extra gott med den havrebaserade kaffemjölken iKaffe. Skumma mjölken med en mjölk skummare, gärna så hårt det går.
 9. Häll i den skummade mjölken i glaset med kaffe. Rör om några gånger så att färgen blir en härligt ljus choklad liknande färg.
 10. Om det finns mer utrymme i glaset kan du fylla på med mer isbitar.
 11. Njut. Varför inte göra en till!

Det går att förbereda iskaffe genom att förvara nedkylt kaffe i kylen. Vi har dock alltid gjort så att vi skummar kaffemjölk och lägger i is vid servering då. Vi har också inte förvarat kaffet nedkylt i kylen i mer än 8 timmar.

Publicerat den
Kategoriserat som Recept

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *