Regler till leken Sanning eller Konka

I den här artikeln ska vi gå igenom reglerna för leken Sanning eller konka. Sanning eller konka frågor för vuxna, oskylda frågor och lite mer galna frågor. Många känner nog till leken Snurra flaskan, leken Sanning eller konsekvens påminner mycket om den. Sanning eller konka spelas ofta när deltagare är berusade, som på en fest. Därför är många frågor (och även uppgifter) som ställs lite åt det busiga hållet. Läs vidare så kommer du ha koll på leken inom nolltid!

Gör så här för att spela Sanning eller konsekvens:

 1. Ha en lista med konka frågor – till exempel sanning och konka frågorna vi listar nedan.
 2. Alla deltagare samlas i en cirkel kring startspelaren.
 3. Startspelaren ställer en fråga och bestämmer en uppgift som ska falla på deltagaren som flaskan pekar på. Sedan snurrar startspelaren runt den tomma flaskan i mitten av deltagarna.
 4. Den som flaskan pekar på ska nu bestämma om hen vill svara på frågan eller ta konsekvensen, att få en uppgift att utföra.
 5. När deltagaren har besvarat frågan eller utfört uppgiften så är det nu deltagarens uppgift att snurra på den tomma flaskan och välja nästa person.

Vill inte någon besvara frågan eller utföra handlingen får den ett straff som bestäms av hela gruppen.

Tänk på att du kan justera reglerna något:

 • Det finns en viss flexibilitet i reglerna för sanning eller konsekvens. I vissa fall så pekar flaskan ut även startspelaren. I vissa fall så kan man ställa frågan och berätta om uppgiften som ska göras efter att flaskan valt ut en ny deltagare.
 • En variant av sanning eller konsekvens är att deltagarna får frågan först och sedan måste bestämma om de ska köra svaret på frågan eller utföra en uppgift.
 • En annan variant av leken är att skriva ned frågor på lappar som den som blir utpekad av flaskan får välja att ta upp från en burk.
 • Välj ut bra sanning eller konka frågor så blir upplevelsen bäst. Alla i gruppen kanske inte uppskattar snuskiga sanning eller konka frågor.

Det här behöver du

 • Minst två deltagare men det blir roligare med ungefär 5-6 personer.
 • En tom glasflaska.
 • Drycker (om du vill köra att man tar en klunk vid varje fråga).
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *