Förvara kiwi så här

Bild på kiwis som ska förvaras

Gillar du också kiwi? Jag minns det som igår första gången jag smakade på kiwi. Det var på 80-talet och läraren hade tagit med exotiska frukter till klassen. Jag fick en liten liten bit av grön kiwi och fastnade direkt. På kvällen bad jag mamma köpa kiwi i mataffären. Även för henne var frukten helt ny och okänd. Mycket har hänt sedan dess och jag köper ofta kiwi.

Men undrar du hur du bäst förvarar den supergoda frukten Kiwi? I den här artikeln ska jag gå igenom det. Kiwi är ju en frukt som fått namnet ifrån Kiwi fågeln (ja det finns faktiskt en fågel som heter Kiwi), anledningen är att fågelns utseende påminner lite om frukten i form och färg.

Kiwi som är övermogen är inte lika god att äta som mogen kiwi, likaså med omogen hård frukt. Förvarar du frukten rätt så håller den bäst och smakar godast längre. Läs mer här så ska vi gå igenom hur du ska göra.

Sammanfattning

  • Mogen kiwi förvarar du bäst i kylskåpet.
  • Omogen kiwi ska du förvara i rumstemperatur tills kiwin blivit mogen. Därefter kan du förvara den i kylskåpet.
  • Vill du mogna kiwi snabbare förvarar du den tillsammans med äpplen och bananer i en plastpåse eller papperspåse med hål i.

Gör så här för att förvara kiwi

En omogen kiwi kan du snabbare mogna i sällskap av banan och äpplen

Det bästa sättet att förvara kiwi på är att förvara frukten i kylskåpet. Är inte frukten mogen så kan du förvara den i rumstemperatur också. En sak du bör tänka på när du förvarar kiwi i kylskåpet är att frukten inte får förvaras i minusgrader, då blir den snabbt dålig. Tro mig, det hände massvis med gånger i början när jag köpte kiwi.

Förvara kiwi i kylskåpet

En övermogen kiwi blir mosig och skalet blir skynkligt

Mogen kiwi förvaras bäst i kylskåpet, i fruktlådan kring 4-5 grader, då är hållbarheten upp till en vecka. Du kan kontrollera ifall kiwi är mogen genom att trycka till lätt på frukten, blir det en ingröpning där du tryckt är den mogen (men den kan också vara övermogen).

Har du tänkt på att det kan vara svårt att köpa mogna kiwi i mataffären? Det beror på att frukten inte är mogen när den skördas och fraktas till mataffären. Det innebär att den inte heller är helt mogen när den sen är framme i mataffären.

Förvara kiwi i rumstemperatur

En mogen kiwi förvarar du bäst i kylskåpet

Om kiwin inte är mogen är det bättre att förvara den i rumstemperatur tills den blir mogen. Sedan när den är mogen kan du förvara den i kylskåpet. I rumstemperatur så blir kiwin snabbt mosig om den är helt mogen. Då är den inte så god ärligt talat. Jag tycker mosig och övermogen kiwi smakar äckligt. Men du, en omogen kiwi kan du förvara i kylskåpet också, men det kommer ta lång tid, upp till 3 veckor, innan den blir mogen där. Tänk på att du kan förvara kiwi i frysen också, läs mer om att frysa kiwi här.

Nä nu tror jag att jag ska till köket för att gröpa ur en kiwi eller äta den med skalet på. Ja, jag brukar faktiskt äta dom med skalet på ibland (jag är helt seriös nu).

Hur länge håller kiwi?

Hur länge en kiwi håller beror på hur mogen den är. Ifall kiwin är mogen eller omogen. En omogen kiwi håller i flera veckor i rumstemperatur och mognar långsamt, räkna med att en nästan mogen kiwi håller omkring 7 dagar. En mogen kiwi håller bara i ett par dagar.

Kiwi som är skrynklig eller mycket mjuk är tyvärr för gammal och inte så god att äta då fruktköttet blivit mosigt.

Hur kan man mogna kiwi snabbare?

Precis som med många andra frukter som du vill ska mogna snabbare kan du ta hjälp av frukter som utsöndrar etylengas. Det är frukter som banan och äpplen. Etylen är en gas som påskyndar mognadsprocessen, därför mognar kiwin snabbare om du placerar den med banan eller äpplen i en plastpåse.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *