Tina oxfilé så här

Bild på oxfile

Hur gör man för att tina oxfilé snabbt och vilket är det bästa sättet att göra det på? Jag äter inte oxfile själv så ofta men det händer ibland när gubben fyller år att jag lagar en god oxfile och bjuder in hela familjen.

I den här artikeln ska jag gå igenom hur man tinar oxfilé bäst och snabbast. Oavsett om du köper oxfilé fryst eller köper färsk oxfilé som du fryser själv så kommer du nog undra hur du ska få den stora köttbiten tinad på bästa sätt. Det undrade jag med och det hände att jag inte köpte oxfilé alls för det.

De olika metoderna du kan använda dig av för att tina oxfilé på är att tina i mikron, tina i kylen och i vatten.

Samtliga metoder har sina fördelar och nackdelar. Främst i hur snabbt det går. Jag själv har gjort det i mikron men föredrar att tina oxfilén i kylen. Det händer också att jag gör det i kallt vatten. En sak du inte ska göra är att tina oxfilé i varmt vatten då det främjar bakterier. Tina inte heller i rumstemperatur, av samma skäl.

Bäst är att tina oxfilé i vatten tycker jag (även om jag oftare lägger den i kylskåpet). Det tar lite mer tid, men köttet blir saftigare och godare om du gör det. Tänk på att oxfilén när den är tinad bör placeras i kylen omgående för att förhindra bakterietillväxt.

Sammanfattning

  • Du kan tina oxfilé i kylen, i kallt vatten och i mikron.
  • Bäst är att tina oxfilé i en vattentät plastpåse i ett kallt vattenbad.
  • Sämst är det att tina oxfilé i mikron.
  • Tina aldrig oxfilé i varmt vatten.

Tina oxfilé i kylen

Att tina oxfilé i kylen har varit praxis i många hem likaväl hos mig och hos mamma när jag växte upp. Det har dock kommit nyheter om att se över denna rekommendation. Det finns de som tycker att kött som tinas långsamt blir torrt och tråkigt kött. Är du ingen finsmakare så kommer du nog inte märka skillnad mellan att tina oxfilén i kylskåpet eller som i nästa tips nedan, i kallt vatten. Men det kan vara väl värt att känna till ifall du vill testa skillnaden i framtiden.

Men hur som helst, ska du tina oxfilé i kylskåpet så placerar du den i en skål så att eventuella köttsafter inte rinner ut på andra matvaror för det är väldigt äckligt och tar lång tid att städa. Placera köttbiten i en plastpåse och låt den stå i kylskåpet under dagen och natten.

Tina oxfilé i kallt vatten

När du ska tina kött i kallt vatten så tycker jag det är enklast att fylla en bunke eller att fylla diskhon med kallt vatten. Sedan placerar jag oxfilén i en förslutningsbar plastpåse som jag trycker ut så mycket luft som möjligt ifrån. Sen placerar jag därefter den frysta oxfilén i plastpåsen i vattnet. Den tinar snabbare i det kalla vattnet eftersom vatten leder värme bättre än luft. Du kommer bli förvånad över hur snabbt det går. Men du, observera att du inte ska använda varmt vatten, utan kallt vatten från kranen. Det är väldigt viktigt.

Om man ska bli lite teknisk så är anledningen till att denna process rekommenderas för att om köttet tinas snabbt så förstörs inte köttet på cell nivå av isen som tinas. Det vill säga, köttbiten blir mer likt färskt kött som inte har varit tinat. Läs mer här om det. För vanliga människor som du och jag innebär det att köttet helt enkelt smakar godare.

Det tål dock att tänkas på att om du inte vet vad skillnaden mellan en blå biff och en medium rare biff är så kommer du nog inte märka skillnad om du tinat oxfilén i kallt vatten eller i kylskåpet (tycker jag).

Tina oxfilé i mikron

Det är lätt att tro att det går snabbt att tina oxfilé i mikron eftersom det går så smidigt och snabbt att värma mat i mikron. Jag har gjort det själv några gånger (med riktigt dåliga resultat ärligt talat).

Att tina en större köttbit i mikron är riskabelt eftersom köttet kan börja bli tillagat på kanterna innan hela biten är tinad. Även om din mikro har möjlighet att tina mat så behöver du ändå hålla bra koll på köttbiten när den tinar i mikron för att undvika att den börjar bli tillagad.

Det är helt klart bättre att tina oxfilén i kallt vatten eller i kylskåpet än i micron för då vet jag att köttbiten blir bra.

Vad är bästa sättet att tina oxfilé på?

Bästa sättet att tina oxfilé på är att tina oxfilé i kallt vatten eftersom det går snabbare att tina oxfilé i kallt vatten än i ett kylskåp. Om det går snabbare att tina köttet så skadas inte köttet av att det tinas upp. Då blir köttet saftigare och godare.

Måste man tina oxfile i kallt vatten?

Nej, du måste inte det. Du kan tina i kylskåpet också. Undvik dock att tina oxfilé i varmt vatten eller i rumstemperatur.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *