Mitt sätt att frysa bondbönor

Bondbönor är en populär böna som jag tycker går utmärkt att frysa. Det jag tänker på när jag fryser in bondbönorna är att jag skalar dem och plockar ut själva bondbönorna från skidorna.

Även bönorna som ligger i skidan kan faktiskt skalas. Det gör jag enklast efter att de har förvällts. Just skalade bondbönor är ett bra exempel på en böna som bör styckfrysas. Annars tycker jag de bara blir en ohanterlig isklump i frysen.

Så här gör jag för att frysa in bondbönor

 1. Skala bondbönorna genom att klämma ut dem från skidan.
 2. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull för att förbereda blanchering (eller förvällning som det också kallas) av bondbönorna.
 3. När vattnet kokar så placerar du bondbönorna i kastrullen i en minut.
 4. Efter en minut placerar du bondbönorna i en kastrull med kallt vatten.
 5. Tryck på bondbönorna så att de ploppar ur sitt skal. Det lite tjocka skalet som själva bönorna är inne i är ju inte så gott tycker jag. Det tar lite tid att göra men kan vara en kul aktivitet för barnen också.
 6. Placera de skalade bönorna på en kökshandduk så de torkar. Jag brukar dutta till dem med en torr kökshandduk.
 7. Styckfrysa dem genom att placera dem på en bricka med bakplåtspapper som du sedan placerar i frysen i ett par timmar.
 8. För sedan över de halvfrysta bondbönorna till en förslutningsbar fryspåse eller plastask med lock. Placera dem sedan i frysen.
 9. Jag brukar ibland skippa styckfrysningen och placerar dem istället direkt i en förslutningsbar fryspåse som jag plattar till. Om du fryser in den tillplattad går det bryta loss en del till matlagning vid behov. Det tycker jag är smidigt.

Tänk på det här

 • Du behöver inte skala själva bönorna om du inte har något emot att äta bönans skal. Själva skidan äter man dock inte. Min rekommendation är att inte pröva äta den.
 • Du kan också frysa in bondbönorna med bönornas skal kvar och sedan koka upp dom från frysen och skala dem därefter.

Hur länge håller bondbönor i frysen?

Som med många bönor som förvaras i frysen håller bondbönor i upp till 6 månader eller mer.

Vi brukar bara använda bondbönor i grytor. Det betyder att det inte gör så mycket om konsistens förändras eller smaken tonas ut. Därför har vi använt bondbönor som varit frysta i mer än 6 månader några gånger.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *