Så här gör jag för att frysa brytbönor

Jag tycker att frysta brytbönor som inte förvälls blir så lätt sladdriga och inte så roliga att äta när du ska tillaga dem. Därför är det lätt att tro att brytbönor inte går att frysa in.

Det stämmer inte, färska brytbönor går bra att frysa in. Det jag brukar göra för att lyckas med det är att förvälla dem. Nackdelen är att de inte blir lika goda när de tinats. Därför så gör sig tinade frysta brytbönor sig bäst i en gryta eller gratäng än till en färsk sallad.

Men du, jag ska inte sitta här och påstå att jag är sådär jätteförtjust i brytbönor. Jag brukar sällan äta det men det har hänt flera gånger att jag köpt eller odlat brytbönor och fryst in dem för att slippa kasta eller lägga på komposten.

Gör så här för att frysa färska brytbönor

  1. Först kokar jag upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  2. När vattnet kokar lägger jag i brytbönorna. Jag låter dem koka i en minut.
  3. Sedan tar jag upp brytbönorna från det kokande vattnet och lägger dem i en kastrull med kallt vatten. Där låter jag dem ligga en stund så de kallnar.
  4. Sedan placerar jag dem på en duk så att de torkar.
  5. Därefter börjar jag förbereda dem för att styckfrysa dem. Jag lägger dem i ett lager på en bricka klädd med bakplåtspapper.
  6. Brickan placerar jag i frysen i några timmar.
  7. När brytbönorna fryst så lägger jag dem i en förslutningsbar plastpåse eller plastlåda med lock. Sedan lägger jag dem i frysen igen.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *