Frysa skärbönor

Jag är inte så förtjust i bönor, men skärbönor ligger mig varmt om hjärtat. Det är nämligen en böna jag älskar att ha i sallad. De är också goda i varma maträtter, gärna tillsammans med kött.

Skärbönorna är lätta att känna igen. De är platta och skarpt gröna. De har en skarpare smak än många bönor och jag tycker att de är jättegoda i varma måltider som i sallader.

Det går fint att frysa in skärbönor men blir av egen erfarenhet inte lika krispiga och fina efter att de tinats som om de vore färska. Därför använder jag bara skärbönor som tinats till varma maträtter.

När jag ska frysa in skärbönor styckfryser jag dem så att de inte fryser ihop till en klump. Jag förväller dem också för att behålla den fina färgen och smaken.

Gör så här för att frysa in skärbönor

  1. Först kokar jag upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  2. När vattnet kokar så placerar jag skärbönorna i kastrullen i max en minut.
  3. Efter en minut placerar jag dem i en kastrull med kallt vatten så att de kyls ned.
  4. Sedan placerar jag skärbönorna på en kökshandduk (i ett lager) så de torkar.
  5. När de är torra så styckfryser jag dem genom att placera dem på en bricka i ett lager så de inte rör varandra. Brickan är klädd med bakplåtspapper. Sedan placerar jag brickan i frysen i ett par timmar så stelnar.
  6. När skärbönorna är frysta så flyttar jag dem till en förslutningsbar fryspåse eller plastask med lock. Sedan placerar jag dem i frysen.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *