Så här gör jag för att frysa vaxbönor

Ärligt talat, jag gillar inte bönor. Det finns vissa bönor som jag äter ibland men för det mesta så är det inga bönor på min tallrik. Vaxbönor tillhör den bönan som jag gillar att äta. Kanske för att den är spänstig och god och inte så sladdrig som gröna bönor kan vara.

Vaxbönan känns igen av att den är gul till färgen och har ett glatt hölje. I övrigt påminner den mycket om den gröna bönan men mer fastare i formen.

Precis som övriga bönor går det bra att frysa vaxbönor. Det jag gör när jag fryser vaxbönor är att jag förväller dem först. Att förvälla vaxbönorna innan jag fryser dem och att styckfrysa dem för att slippa att de fryser ihop gör att jag enkelt kan ta ut frysta vaxbönor till maträtterna jag ska laga så de inte fryser ihop till en enda stor klump.

Gör så här för att frysa vaxbönor

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt lite salt till vattnet.
  2. När vattnet kokar lägger du i vaxbönorna i en minut.
  3. Efter en minut tar du upp bönorna och placerar dem i en kastrull med kallt vatten. Nu är vaxbönorna förvällda.
  4. Placera vaxbönorna på en duk så att de torkar lite.
  5. Sedan lägger du de torra vaxbönorna på en bricka klädd med bakplåtspapper.
  6. Placera brickan i frysen i några timmar.
  7. När vaxbönorna fryst så lägger du dem i en förslutningsbar plastpåse eller plastlåda med lock. Lägg sen vaxbönorna i frysen igen.

Hur länge håller vaxbönor i frysen?

Vaxbönor håller i upp till 6 månader i frysen. Jag rekommenderar att du försöker använda dem i matlagningen inom 3 månader eftersom de kan uppfattas som lite torra och tråkiga efter det.

Ska du använda de frysta vaxbönorna i en gryta så märks det ju mindre.

Tänk på det här

  • Jag brukar också lägga vaxbönorna direkt i förslutningsbara fryspåsar och platta till dem. En fryspåse är då en portion. Då slipper jag styckfrysa vaxbönorna och spar lite tid.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *