Förvara potatis – en guide för att behålla kvaliteten

Jag lagar ofta mat med potatis och då har jag upptäckt att det är viktigt att förvara potatis på rätt sätt om jag vill att den ska hålla sig så fräsch och god så länge som möjligt.

Ett av mina tidigaste minnen kring matlagning handlar om potatis därför brinner jag så starkt för den lilla knölen. Jag minns tydligt hur min mormor, som var en fantastisk kock, stod vid spisen och förberedde middagen när vi besökte henne på somrarna. Potatisen var alltid en central ingrediens i den lilla stugans kök. Hon kunde laga potatis på alla tänkbara sätt: mosad, stekt, bakad, kokt – you name it! Inget var omöjligt för krutmormor.

Även om jag har lagat mat i många år nu så har jag fortfarande mycket att lära mig om hur man bäst tillagar potatis, men min mormors passion för potatis och matlagning har lärt mig att uppskatta och experimentera med denna enkla men mångsidiga ingrediens. Inte bara i matlagningen utan också i förvaringen av potatisen.

I den här lilla enkla guiden delar jag med mig av mina egna erfarenheter kring den älskade knölen. Jag ger dig mina bästa tips för att förvara potatis.

Hur förvarar man potatis?

Innan vi tittar på olika sätt att förvara potatis, är det viktigt att förstå vad som påverkar deras hållbarhet.

Förvara potatisen rätt så undviker du att den ruttnar

Att förvara potatis på rätt sätt är nyckeln till att hålla dem färska och goda. Potatis behöver förvaras på en sval, mörk och torr plats. Jag brukar förvara mina potatisar mörkt i skafferiet, borta från direkt solljus och värme. För hög fuktighet kan göra att potatisen ruttnar, medan för höga temperaturer kan få dem att gro.

Därför är det viktigt att undvika att förvara dem nära varma apparater eller i direkt solljus. Skafferiet eller i ett mörkt skåp i köket är bra platser.

Förvara potatis i kylskåp – ja eller nej?

Många undrar om det är lämpligt att förvara potatis i kylskåpet. Generellt sett är det inte den bästa lösningen, eftersom kylskåpet är för fuktigt och kallt för att potatisen ska trivas. I kylskåpet kan det också vara olika kallt, oftast på äldre kylskåp är det kallare längre bak i kylskåpet. Därför kan det vara svårt att få jämn hållbarhet på potatisarna.

Men visst, jag har upptäckt att det kan fungera att förvara potatis i kylskåpet om du har begränsat med utrymme att förvara de små knölarna i köket. Jag brukar förvara dem i en papperspåse eller en öppen plastpåse för att minska risken för fukt (som ju leder till föruttnelse).

Förvara skalad potatis

Visste du att du kan förvara skalad potatis?

Jag brukar ibland förvara stora mängder skalad potatis när jag ska ha en fest och inte vill skala massa potatisar under festmiddagen, läs mer om mina tips att skala potatis i förväg här.

Risken med att förvara skalad potatis är att potatisen får ett segt skinn. Därför kan det finnas en utmaning med att förvara skalad potatis för att slippa det.

En vanlig metod är att placera potatisen i en bunke med vatten i kylskåpet för att förhindra att den blir brun och hålla den fuktig. Men detta kan också göra så att potatisen får ett segt skinn av att den har förvaras i kylskåpet.

Personligen föredrar jag att förvara skalad potatis i en lufttät behållare eller påse utan att blötlägga den i vatten. Om du vill använda vattnet som förvaringsmedel är det viktigt att byta ut det regelbundet.

För att undvika segt skinn bör man undvika att blötlägga potatisen i kallt vatten under en längre tid.

Förvara kokt potatis

Om du har kokat potatis som du vill spara till senare så är det viktigt att förvara den på rätt sätt för att behålla dess konsistens och smak. Låt potatisen svalna i rumstemperatur innan du förvarar den i kylen i en tätslutande behållare. Jag låter alltid potatisen svalna i rumstemperatur innan jag förvarar den i kylen i en tätslutande behållare.

Förvara sättpotatis

Sättpotatis är potatis som du planerar att plantera för att få nya potatisar. Jag brukar förvara mina sättpotatisar på en sval, mörk och torr plats tills det är dags att plantera dem. Men helt ärligt så var det åratal sen sist jag höll på med sättpotatis. Att bo i storstan och böka med potatisar på en liten balkong är inget jag vill göra.

Förvara potatis över vintern

Att förvara potatis över vintern kan vara ett bra sätt att ha tillgång till färska potatisar även under de kallare månaderna. Det var något jag gjorde när jag bodde på landet med mamma och pappa.

För att förvara potatis över vintern är det viktigt att använda sig av en särskild teknik som kallas för ”jordkällare”. En jordkällare är en kall, fuktig plats som är idealisk för att förvara rotfrukter som potatis. Om du inte har tillgång till en jordkällare, kan du också använda dig av en sval och mörk källare eller kallt utrymme, så länge det är tillräckligt kallt och inte för torrt.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *