Tv i sovrummet

Funderar du på att skaffa en tv till sovrummet? En tv i sovrummet kan vara en mysig inredningsdetalj men det kan också vara störande. Speciellt om du bor tillsammans med en partner som inte är så pigg av att ha en störande tv i sovrummet när ni ska sova.

Tänk på att sovrummet är till för att man ska sova och vila. Då kan en tv i sovrummet kännas störande. Samtidigt kan det vara mysigt att göra något annat än att läsa en bok en stund innan man ska sova ibland. Läs vidare så ska vi gå igenom fördelar och nackdelar med att ha en tv i sovrummet. Är tv i sovrummet bra eller dåligt?

Fördelar och nackdelar med tv i sovrummet

Tv i sovrummet kan vara störande för din partner

Det finns faktiskt både fördelar och nackdelar med en tv i sovrummet – beroende på vilken person du och din partner är.

Därför ska du inte ha en tv i sovrummet

  • Tv:n är störande. Om du bor med en partner kan partnern uppleva att en tv i sovrummet är störande. Även om du har på dig hörlurar så lyser tv:n upp sovrummet vilket kan göra det svårt att somna om man är känslig för ljus.
  • Tv:n signalerar stökighet. En tv i sovrummet kan signalera röra, nyheter och stökighet. Det är ju inte alla tv-program som är lugna. Sovrummets främsta funktion är ju att göra så att man kan vila under lugna förhållanden. En tv i sovrummet signalerar då något helt annat än vila.
  • Mindre tv-tittande. Man tittar inte på tv så mycket längre. Nuförtiden tittar man inte så mycket på tv längre att man nödvändigtvis behöver ha en separat tv i sovrummet. En tv i vardagsrummet räcker gott. Behöver du verkligen titta på tv i sovrummet kan du använda telefonen eller en bärbar dator.
  • Tv:n blir dammig. En stor platt tv i sovrummet fungerar som en magnet för damm. Varje gång du bäddar sängen så sprids damm i sovrummet. Dammet kommer fastna på tv:n om du inte gör rent den regelbundet.
  • Sovrummet är till för att sova. Sovrummet är till för att sova, därför ska inte sovrummet fyllas av elektroniska prylar. Från den synvinkeln så ska man inte ha en tv i sovrummet.
  • Försämrat privatliv med din partner. En tv i sovrummet kan förstöra ditt privatliv med din partner eftersom tv:n kan dra till sig mer intresse än intresse för dig. Är man ett par med dålig par kommunikation kan en tv i sovrummet vara dåligt för välbefinnandet i relationen.
  • Svårt att somna in när man får dopaminkickar. Om du gillar att titta på serier kan en tv i sovrummet göra att du bara måste se ett avsnitt till innan du väljer att sova. Det är nämligen så att tv:n triggar igång dopamin kickar i hjärnan som gör att du vill få ytterligare en kick. Det gör också att du blir pigg och får svårt att sova.

Därför ska du ha en tv i sovrummet

  • En extra tv. Bor du i en barnfamilj så kanske barnen vill titta på tv i vardagsrummet. Då kan det vara skönt att ha en extra tv i sovrummet som du kan titta på avskilt från barnen och deras barnprogram.
  • Mysigt att titta på TV tillsammans. Det kan vara mysigt att få spendera tid tillsammans i sängen med varandra genom att titta på tv. Du slipper trött gå till sängen ifall du skulle göra det i vardagsrummet.
  • Enklare att somna in. För dom som har det svårt att somna kan en tv att somna in till vara en god ide. Då är en tv i sovrummet bra att ha. Många tv apparater går att ställa in så de stänger av sig själv efter någon timme eller två, då kan man gott somna medan tv:n stänger av sig själv.

Hur stor tv ska man ha i sovrummet

Olika sovrum är olika stora. Det samma gäller olika tv-apparater. Man kan tro att en 55-tums tv är för stor för sovrummet men det kan vara en alldeles lämplig storlek. Tänk på att en säng redan är väldigt lång, åtminstone 2 meter lång. Därefter kommer det ett utrymme mellan 1-2 meter eller mer till väggen. Då fungerar en 55-tums tv bra.

I ett mindre sovrum eller i ett sovrum för barn fungerar en mindre tv bättre.

Publicerat den
Kategoriserat som Hus & hem
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *