Frysa äppelmos i plastpåsar

Ifall du har ett äppelträd eller flera har du nog undrat vad du ska göra med alla äpplen som blir över. Ett sätt att använda äpplen och inte låta de gå till spillo är att göra äppelmos av dem. Det är ett bra sätt att minska på matsvinnet eftersom du kan frysa äppelmoset och frysa äppelkompotten. Fördelen med att frysa äppelmos är att du kan njuta av den under hela året. Äpplen i form av äppelmos tar inte heller lika mycket utrymme som runda äpplen gör. Visst går det att frysa äpplen, men de blir ju inte lika fräscha igen som färska äpplen.

Fördelarna med att frysa äppelmos i plastpåse

När du ska frysa äppelmoset så kan du välja att frysa in det i glas- eller plastburkar, men du kan också frysa in äppelmos i plastpåsar eller i fryspåsar.

Fördelen med att frysa in äppelmos i plastpåsar är att du kan portionsfrysa moset. Jämfört med att fylla en glassburk av plast med äppelmos så är en påse med fryst äppelmos lättare att hantera. Speciellt då man aldrig ska frysa om något som redan har varit fryst.

Jag försöker undvika så mycket plast jag bara kan därför vill jag påpeka att de återförslutningsbara fryspåsar jag använder inte bara används en enda gång. De diskar jag och sedan återanvänder jag dem till annat så långt det går.

Gör så här för att frysa äppelmos i plastpåse

I sådana här IKEA fryspåsar brukar jag frysa in äppelmos i.

Innan du börjar med att frysa äppelmos bör du se till att äppelmoset har kallnat ordentligt. Sedan brukar jag med en sked håva in lämplig mängd äppelmos i en fryspåse. Omkring 2 till 3 ceciliter tycker jag är lagom för en portion. Tänk på att luft är alla matvarors fiende i frysen, pressa ut all luft innan du försluter påsen. Placera därefter äppelmoset i frysen.

  1. Låt äppelmoset som du ska frysa in kallna ordentligt.
  2. Fyll 2-3 centiliter äppelmos med en sked i en fryspåse.
  3. Kläm ur luften från fryspåsen.
  4. Försegla fryspåsen.
  5. Placera fryspåsen i frysen.

Tänk på det här

Kanske har du hört talas om att glasburkar ska vara steriliserade när man fyller på äppelmos i dom. Det beror på att äppelmoset annars kan jäsa eller mögla i dem. Naturligtvis kan man inte sterilisera en plastpåse eller fryspåse. Det innebär att du bara kan förvara äppelmos i en plastpåse i frysen, inte i kylen eller i skafferiet, då kommer äppelmoset snabbt bli dåligt.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *