Frysa äppelmos

Äppelmos på burk

Äppelmos är ett bra sätt att ta tillvara på äpplen och det är inte så svårt att göra det heller. En fördel med att göra egen äppelmos är att du kan frysa in äppelmoset. Frysa äpplen kan du göra, antingen som äppelklyftor eller äpplehalvor. Men tinade äpplen blir sällan så fräscha som färska äpplen till skillnad mot äppelmos som tinas blir faktiskt förvånansvärt bra efter att ha legat en period i frysen.

Frys in äppelmoset i påsar, plastburkar eller glasburkar

Du kan frysa in äppelmoset (och även frysa äppelkompott) i burkar eller påsar. Jag gillar att frysa in äppelmoset i fryspåsar. Då kan jag smidigt frysa in äppelmoset i portioner som är enkla att tina. Jag har också använt plastburkar för att frysa in äppelmoset. Det har fungerat bra och tar mindre utrymme i frysen än flera påsar. Nackdelen är att det inte går att tina en portion i taget.

Läs mer här om hur du ska göra för att frysa in äppelmos i plastpåsar.

Frysa in äppelmos i glasburkar

Det går bra att frysa in äppelmos i glasburkar. Det du behöver ha koll på är att all vätska expanderar när vätskan fryser till is. Det innebär att en full glasburk kan splittras av att innehållet expanderas när äppelmoset blir fryst. Om du inte fyller glasburken till toppen lämnar du lite utrymme för äppelmoset att expanderas i burken.

Själv är jag allt för rädd (och lat) för att riskera att en glasburk går sönder i frysen så jag använder hellre plastburkar eller fryspåsar.

Med det sagt kan en plastburk också spricka i frysen, men fryser du in äppelmoset i plastburkar som är till för frysen skulle jag säga att risken är relativt låg att de spricker.

Gör så här

  1. Se till att äppelmoset är kallt.
  2. Fyll plastburkarna med äppelmos. Lämna några centimeter tomt på toppen innan du sätter på locket.
  3. Placera plastburkarna i frysen.

Fryst äppelmos behöver inget socker

Fördelarna med att frysa äppelmos är inte bara att du minskar matsvinnet. Äppelmos som sockras gör så att äppelmoset håller längre. Sockret har alltså en funktion som inte bara är kopplad till att ge sötma åt smaken, sockret påverkar äppelmosets hållbarheten direkt. Men om du redan från början vet att du ska frysa ditt äppelmos behöver du inte sockra det.
Frysen gör så att äppelmoset håller sig bra.

Det är ett utmärkt val för oss som valt att leva en sockerfri livsstil och minimera på det onödiga sockret. Naturligtvis kan du även se detta som ett sätt att sockra äppelmoset mindre ifall du vill ha ett lite sötare äppelmos.

Tänk på att om du har bråttom kan frysa in äppelmos gjort på utan något socker alls och sedan kan du tina detta äppelmos och koka klart det med socker ifall du vill ha socker i äppelmoset.

Hur länge håller fryst äppelmos?

Standardsvaret är att äppelmos håller i omkring 12 månader om det förvaras korrekt. Räkna med att äppelmoset blir sämre ju längre det ligger i frysen som alla matvaror blir.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *