Gör så här för att frysa lingon

Lingon i burk

Lingon är ett bär som går utmärkt att frysa. Det är lätt att frysa lingon eftersom du inte behöver sockra bären – de går bra att frysa som dom är. Frysta lingon är hållbara eftersom bären innehåller bensoesyra – naturens konserveringsmedel. Frysta lingon är mångsidiga, du kan använda bären till bakning, till lingonsylt eller rårörda lingon med mera. Det finns med andra ord bara fördelar med att frysa in lingon.

Frysta lingon håller i upp till ett år om du fryser in dom rätt. Fryser du in dem lufttätt så håller de sig som bäst i frysen. Tänk på att du kan frysa in lingonen i portioner eller så kan du styckfrysa dem en och en som du sedan för över till en plastburk.

Det är enklare att frysa in lingonen i portioner, då slipper du tina upp massvis med lingon när du bara behöver ett par portioner. Du ska inte frysa om lingon som tinat en gång.

Frysa lingon – Så här kan du göra

Det bästa är att frysa färska lingon när dom är nyplockade. Då är de som nyttigast och fräschast.

  1. Börja med att sortera bort dåliga bär och kvistar och löv.
  2. Skölj gärna bären men torka av dem lätt eller låt dem lufttorka innan du går vidare en stund.
  3. Fyll en förslutningsbar fryspåse med en portion lingon.
  4. Tryck ut luften från fryspåsen och förslut den. Placera den därefter i frysen.

Styckfrys lingon så här:

Istället för att fylla en fryspåse med lingon så breder du ut dem på en bricka som du sedan ställer i frysen.
När lingonen är frysta så tar du ut brickan och förpackar de frysta lingonen i en plastburk eller förslutningsbar fryspåse.

Genom att styckfrysa lingonen så fryser de inte ihop till en stor klump.

Kan man frysa rårörda lingon?

Ja, rårörda lingon går bra att frysa. Fyll upp förslutningsbara plastburkar med rårörda lingon och lämna nån centimeter fritt i burken till locket så att vätskan kan expanderas i frysen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *