Recept på eget gelégodis

Bild på hemgjort gelegodis

Här presenterar jag ett grundrecept för gelégodis. Om du gör eget godis så kanske du tycker som jag att det blir lite för mycket med all choklad. Då kan det vara ett trevligt alternativ att ha hemgjort gelégodis också.

Det roliga med att göra eget gelégodis är att du kan variera smak, utseende och färg helt själv. Så har du drömt om violetta rosor som gelégodis går det faktiskt genomföra.

Det här receptet räcker till ca 16 bitar

Bild på gelegodis
Variera färg och form på ditt egengjorda gelégodis

Ingredienser

  • 1 dl vanligt strösocker
  • 50g glukos
  • 6 gelatinblad
  • Smakessens (du hittar smakessenser i lite större livsmedelsaffärer)
  • Karamellfärg
  • Matolja (för att smörja silikonformen)

Du behöver

  • Bakform – För att göra godiset behöver du en bakform i silikon. Smörj bakformen med matolja.
  • Termometer så att du kan mäta hur varm blandningen är.

Gör så här

Innan du läser igenom detta så ska du vara medveten om att du ska göra två blandningar samtidigt, en blandning av glukos och en blandning av gelatin. Dessa ska sedan blandas ihop så man behöver multitaska lite när man gör gelégodiset eftersom glukosblandningen inte ska stå för länge.

Glukosblandningen

  1. Börja med att smörja in silikonformen med matolja. Spara inte eftersom gelegodiset fastnar lätt i formen.
  2. Blanda glukos, socker och 2.5 dl vatten i en kastrull.
  3. Koka upp blandningen på spisen på medelvärme (utan lock på kastrullen). När blandningen nått 120 grader så är den färdigkokad. När blandningen nått 120 grader så ska du ta bort kastrullen från spisen och blanda i gelatinblandningen.

Gelatinblandningen

  1. Mjuka upp gelatinbladen genom att lägga dem i kallt vatten.
  2. Krama ur gelatinbladen med handen och lägg dem i en mindre kastrull med 3 matskedar vatten. Placera kastrullen med gelatinbladen på svag värme på spisen.
  3. Blanda i karamellfärg och smakessens i gelatinblandningen och rör om. Tänk på att gelatinblandningen kommer blandas med glukosblandningen så du kan behöva ta i lite extra med färg och smak.

Blanda ihop glukos- och gelatinblandningarna

  1. När glukosblandningen nått 120 grader så ska du ta av den från spisen och genast blanda i gelatinblandningen under omrörning.
  2. När den blandade massan svalnat och nått 70 grader så häller du den i silikonformen.
  3. Låt silikonformen stelna i 8 timmar i rumstemperatur.
  4. Sedan är det bara ploppa ur det hemgjorda gelegodiset.
Publicerat den
Kategoriserat som Recept
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *