Hur ska man rengöra och avkalka vattenkokaren?

Vattenkokare är inte bara lätta, snabba och praktiska att använda. De är också mycket energisnåla jämfört med att koka vatten på spisen. I svenska kök är nog ingen annan köksapparat lika flitigt använd som vattenkokaren. Det ställer också krav på att du håller den i ett fräscht skick. Även om du bara kokar vatten i vattenkokaren så kommer det med tid bildas kalkavlagringar och mineraluppbyggnader i vattenkokaren. Det kan också bildas bakterier och mögel i den. Ju oftare du använder den, desto oftare behöver du hålla vattenkokaren ren.

Enklast att kontrollera hur din vattenkokare mår är helt enkelt att bara titta i den, ser du massor med vita kalkavlagringar i den så är det dags att göra rent den. Det kan också vara mörka svarta avlagringar, kalkavlagringarna behöver inte bara vara vita. Lukta också i vattenkokaren, en vattenkokare som behöver rengöras luktar lite unket. Den unkna lukten kan följa med till vattnet, det vill du ju inte. Läs vidare så får du smarta tips på hur du ska göra rent och avkalka din vattenkokare med material som du säkert redan har i skafferiet.

Hur ofta bör vattenkokaren rengöras?

Håll vattenkokaren ren och avkalkad

Använder du din vattenkokare ofta behöver du rengöra den ofta också. Både utsidan och insidan ska rengöras men det är mycket lättare att rengöra den på utsidan. Generellt sett ska du avkalka din vattenkokare fyra gånger om året ifall du använder vattenkokaren dagligen.

Rengör och avkalka vattenkokaren med vinäger

Rengör vattenkokaren med vinäger

Visste du att du kan rengöra och avkalka vattenkokaren med vanligt vitt vinäger. Det är inte svårt alls.

Du behöver:

  • Vitt vinäger
  • Vatten

Gör så här:

  1. Fyll halva vattenkokaren med en tredjedel vatten och två delar vitt vinäger.
  2. Sätt på vattenkokaren så att blandningen kokar upp.
  3. Låt lösningen koka upp tills vattenkokaren stänger av sig.
  4. Låt lösningen verka i vattenkokaren i 15 minuter.
  5. Häll av vinägerlösningen och skölj ur vattenkokaren med vanligt vatten.
  6. Koka upp vatten ett par gånger och häll ur för att skölja ur vinägersmaken om den sitter i.

Rengör och avkalka vattenkokaren med citronsaft

Rengör vattenkokaren med citronsaft

Istället för vinäger så kan du rengöra vattenkokaren med citronsaft.

Du behöver:

  • Citronsaft
  • Vatten

Gör så här:

  1. Fyll ungefär halva vattenkokaren med en del vatten och en del citronsaft.
  2. Sätt på vattenkokaren så att blandningen med citronsaft kokar upp.
  3. Låt lösningen koka upp tills vattenkokaren stänger av sig.
  4. Låt lösningen verka i vattenkokaren i 20 minuter.
  5. Häll av lösningen av citronsaft och skölj ur vattenkokaren med vanligt vatten.
  6. Koka upp vatten ett par gånger och häll ur för att skölja ur citronsaften om du vill.

Andra sätt att avkalka vattenkokaren

Här finns ett par tips på hur du kan avkalka vattenkokaren, vi har inte testat dem men de kan fungera bra.

  • Avkalka vattenkokaren med ättika: Fyll vattenkokaren med vatten och lägg till några matskedar ättika. Koka upp blandningen och gör om processen ett par gånger.
  • Avkalka vattenkokaren med maskindiskmedel: Lägg i maskindiskmedel pulver i vattenkokaren, slå i kokande vatten i den och låt vattenkokaren stå över natten. Diska vattenkokaren noggrant ren dagen efter.
  • Avkalka vattenkokaren med citronsyra: Koka upp vattenkokaren med vatten och citronsyra. Citronsyran fungerar som ättikan. Citronsyra är ett mer skonsamt alternativ till ättika och maskindiskmedel och kräver inte en lika grundläggande rengöring efteråt.
  • Avkalka vattenkokaren med ättika: Koka upp vatten med lite ättika i och låt vattenkokaren stå under natten. Diska ordentligt dagen efter.

Gör så här för att hålla din vattenkokare ren

Finns det något äckligare än en vit smutsig vattenkokare i köket?
  • Lämna inte vatten i vattenkokaren efter att du kokat upp vattnet. För att undvika att slösa vatten om du kokat för mycket så kan du hälla av vattnet i en skål och vattna blommorna med vattnet när det svalnat. Lämnar du vatten i vattenkokaren bidrar det till att kalk, bakterier och smuts lagras i vattenkokaren.
  • Doppa inte en vattenkokare i vatten, det kan förstöra värmeelementet.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *