Frysa kallrökt lax

Kan man frysa kallrökt lax? Du är inte ensam om att ha den frågan och svaret på frågan är, ja, att du kan frysa in kallrökt lax. Det som du ska tänka på när du fryser in kallrökt lax är att fisken ska frysas in lufttätt och att hållbarheten är omkring 3 månader.

Gör så här för att frysa in kallrökt lax

Kallrökt lax håller i omkring 3 månader i frysen

Kallrökt lax går bra att frysa in. Men tänk på att kallrökt lax när den har tinats kan ha en annorlunda konsistens än färsk kallrökt lax. Skillnaden är inte enorm men den kan kännas lite torrare. Då lax är mycket fet så påverkas konsistensen sämre ju längre fisken är i frysen. Därför så blir konsistensen bättre på den frysta laxen ju kortare tid du har den i frysen.

Frys in som skivor eller i bitar

Kallrökt lax går både att frysa in som skivor och som en hel bit. Är det skivor du ska frysa in så är det smidigt att frysa in dem i portioner.

Gör så här

  1. Lägg den frysta laxen i förslutningsbara fryspåsar eller i plastask med lock. Huvudsaken är att laxen fryses in lufttätt.
  2. Skär laxen i mindre bitar ifall det är en hel kallrökt lax du ska frysa in.
  3. Placera laxen i fryspåsar och kläm ut luften från fryspåsarna innan du försluter dem.
  4. Placera fryspåsarna eller plastasken i frysen.

Tips

Ett bra smart tips på att frysa kallrökt lax är att vakuumförpacka laxen. Då kommer garanterat ingen luft åt laxen och den får optimala förhållanden att hålla sig i bra skick i frysen.

Hur länge håller kallrökt lax i frysen?

Kallrökt lax som förvaras i frysen håller i upp till 3 månader. Det som händer med kallrökt lax om den förvaras för länge i frysen är att den kommer smaka dåligt. Därför ska du undvika att förvara kallrökt lax för länge i frysen.

Kan man frysa om kallrökt lax?

Nej, kallrökt lax som varit fryst och sedan tinad ska inte frysas in igen. Generellt sett ska aldrig mat som varit tinad frysas om igen.

Avatar photo

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *